Nežiūrint į visus praėjusių pandeminių metų iššūkius, optimizmu ir kūrybingumu trykštantys Vilniaus kultūros centro teatro studijos „Elementorius“ vadovai Eglė ir Gediminas Storpirščiai tęsia 2017 m. pradėtą tradiciją – šiandien teatre „Vilniaus klasika“ (Vytenio g. 6) visą dieną šurmuliuos III teatrų festivalis „Karaliauk!“, skirtas teatro studijos „Elementorius“ 55 metų sukakčiai paminėti, skelbiama pranešime žiniasklaidai.

„Praėję metai įrodė mūsų auklėtinių meilę teatro studijai ir gebėjimą susitelkti išbandymų metu. Karantinų laikas pareikalavo išradingumo ir naujų kūrybos formų. Leido išgryninti temas, kurios vėliau virto spektakliais“, – džiaugiasi festivalio „Karaliauk!“ sumanytojai ir organizatoriai Eglė ir Gediminas Storpirščiai.

Kas antrus metus vykstančiame vienos dienos renginyje įprastai savo kūryba dalinasi per šimtą dalyvių iš visos Lietuvos, o juos profesionaliu žvilgsniu stebi ir savo įžvalgomis dalinasi teatro kritikai ir specialistai. Šiais išskirtiniais metais jis kiek kuklesnis, bet ne mažiau spalvingas ir įdomus – scenoje žiūrovai išvys Vilniaus kultūros centro teatro studijos „Elementorius“ skirtingo amžiaus trupes ir Kupiškio kultūros centro Skapiškio mėgėjų teatro „Stebulė“ trupę. Aktyvinti mėgėjų teatrų gyvenimą Vilniuje ir skatinti jaunimo meninę saviraišką siekiantis teatrų festivalis „Karaliauk!”, šįmet savo gerbėjus kviečia betarpiškai pasimėgauti pastarųjų metų kūrybos vaisiais, o festivalio dalyviams suteikia progą patirti buvimo scenoje džiaugsmą ir magiją.

Festivalis „Karaliauk!“ 11.45 val. prasidės iškilmingu atidarymu – skambės festivalio himnas, kurį tradiciškai atliks jo autorius – aktorius, režisierius, dainų autorius ir atlikėjas Ainis Storpirštis – teatro studijos „Elementorius“ įkūrėjos ir šio festivalio šūkio „Jei jau esi scenoje – Karaliauk!“, iš kurio ir gimė festivalio pavadinimas, autorės Valerijos Karalienės anūkas.

Žiūrovai išvys net 4 premjeras, o tarp 5 spektaklių atsikvėpti kvies festivalio tradicija tampanti „Karališko žodžio valanda“, kurios metu sutartines atliks aktorė Janina Matekonytė ir jos mokinė Augustė Raguotytė.

Festivalio „Karaliauk!“ organizatoriai Eglė ir Gediminas Storpirščiai atvirauja apie pasiruošimą renginiui, neįprastus metus ir kūrybinius procesus karantinų metu.

Kaip pavyko prisitaikyti prie naujų darbo sąlygų ir kitokios kasdienybės? Kokios transformacijos vyko?

„Kaip ir visi šalyje turėjome pereiti į nuotolinį darbą. Mums buvo svarbu išlaikyti grupes. Pasitvirtino tiesa, kad teatro per nuotolį nėra. Jis taip neveikia. Mes sustiprinome teatro teorinę dalį. Labai daug dėmesio skyrėme literatūros paieškai, jos analizei, spektaklio pagrindinių idėjų ir minčių išryškinimui, vaizdinių ir asociacijų išgryninimui, rekvizito ir muzikos atrinkimui.“

Kokias kūrybines formas įgavo karantino patirtys, emocijos ir jo metu gimusios idėjos?

„IX suvažiavime Lietuvos mėgėjų teatro sąjungos prezidentė Vita Vadoklytė pastebėjo: karantino metu tik dvi studijos Lietuvoje – Vilniaus „Elementorius“ ir Plungės „Saula“ paruošė po keturias premjeras.

Spektakliai gimsta tik gyvų susitikimų metu. Mes išnaudojome visas leistinas gyvų susitikimų galimybes. Dirbome po vieną, po du, mažomis grupelėmis lauke, nežiūrėdami, kad laiko sąnaudos išaugo keleriopai. Ko gero, to pasekoje atsirado monospektaklis, o jaunimo grupės nariai nusprendė išbandyti dramaturgo kelią.“

4 premjeros ir festivalis – išties kūrybingi, darbingi ir vaisingi metai. Ką pasakoja pastarieji Jūsų kūrybiniai projektai ir darbai?

„Mažiausieji studijos nariai sukūrė autorinį spektaklį „Holivudas“. Tai pačių vaikučių sugalvotas ir režisuotas (prižiūrint vadovams) kūrinys.

Vyresniųjų grupė atsigręžė į lietuvių autorius, kurių jubiliejus minime 2021 m. Tai poetinis spektaklis pagal V. Mačernio kūrybą „Regėjimų liepsna“ skirtas poeto šimtmečiui. Ir pirmą kartą Elementoriaus istorijoje – monospektaklis J. Ivanauskaitės novelių motyvais „Koncertas Nr.1“, skirtas rašytojos ir dailininkės šešiasdešimtmečiui.

Vyriausiųjų grupė sukūrė autorinį spektaklį-tyrimą „Žinau, kad nežinau“.

Šias keturias premjeras parodysime festivalyje „Karaliauk!“ spalio 11 d., o spalio 17 d. spektaklius „Koncertas Nr.1“ ir „Žinau, kad nežinau“ – festivalyje „Jausmų sala“ Birštone.“

Organizatoriai primena, kad 55 metų veiklos sukaktį švenčianti teatro studija „Elementorius“ – seniausia teatro studija Lietuvoje. Ji daugybei kūrybingų Lietuvos teatro asmenybių, tarp kurių: menininkas Saulius Vaitiekūnas, a. a. Vytautas Kernagis, kino kritikė Izolda Keidošiūtė, aktoriai Ingeborga Dapkūnaitė, Dainius Kazlauskas, Saulius Balandis, Elžbieta Latėnaitė, Andrius Bialobžeskis, Saulius Bareikis, Nelė Savičenko, teatrologė prof. Ramunė Marcinkevičiūtė, žurnalistės Palmira Galkontaitė ir Aistė Stonytė-Budzinauskienė, poetas Aidas Marčėnas ir daugybė kitų, buvo dramos meno pradžiamokslis. Buvę studijos auklėtiniai yra pelnę aukščiausius teatro ir kino apdovanojimus, tarp jų yra ir keturi Nacionalinės premijos laureatai.

Šiuo metu teatro studijoje „Elementorius“ yra 64 nariai, kuriuos lyg didelę šeimą vienija: jaunučių grupės vadovai – Gabija Urniežiūtė ir Ainis Storpirštis (buvęs elementorietis), jaunių grupės vadovė – Eglė Storpirštienė (buvusi elementorietė) ir jaunimo grupės vadovai – Gediminas Storpirštis ir Vytautas Rašimas (buvę elementoriečiai).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt