Nuo 1972 m. Filharmonijoje dirbantis jubiliatas, smuikininkas Algimantas Peseckas su LNSO atliks Antoníno Dvořáko Romansą smuikui ir orkestrui f-moll, op. 11. Tai bus graži muzikinė dovana ir pačiam smuikininkui, ir publikai – sveikiname!

Koncertas „Scenoje su LNSO – seserys Kristine ir Margarita Balanas“ buvo planuojamas dar šių metų pavasarį, bet taip ir neįvyko dėl pandemijos. Pavasarį Kristine ir Margarita ketino atlikti po solinį koncertą su orkestru, bet šį kartą seserys muzikuos duetu, grieždamos solo partijas Johanneso Brahmso Koncerte smuikui, violončelei ir orkestrui a-moll, op. 102.

Šis dvigubas koncertas yra paskutinis simfoninis Brahmso veikalas, po jo kompozitorius rašė tik kamerinę muziką. Ilgainiui šis koncertas tapo susitaikymo simboliu, nes Brahmsas po įsiplieskusios nesantaikos ir ilgos pertraukos vėl pradėjo bendrauti su ilgamečiu bičiuliu smuikininku Josephu Joachimu, padovanojo jam rankraštį su dedikacija „Tam, kuriam ir rašiau šį kūrinį“, o koncerto pradžios muzikinėje temoje akcentavo tris garsus – fa, la ir mi, kurių raidiniai simboliai (fa – F, la – A, mi – E) iš tiesų buvo akronimas, įamžinęs Joachimo gyvenimo motto „frei aber einsam“ (vok. „laisvas, bet vienišas“).
LNSO, Modestas Pitrėnas

LNSO koncerto programos pradžioje numatyta Carlo Maria von Weberio operos „Oberonas“ uvertiūra – vienas paskutinių muzikinių paliudijimų iš šio kompozitoriaus kūrybos. Tai – fragmentas iš keletą mėnesių prieš mirtį (kompozitorius mirė nepraėjus nė dviem mėnesiams po premjeros) baigtos kurti operos „Oberonas“, kurioje įkūnytas šviesus pasakų pasaulis su elfais, undinėmis, stebuklingomis dvasiomis. Kūrinys mirguliuoja švelniomis spalvomis, jame apstu džiugių kontrastų. Operos muzikai nestinga ir grynai žemiškų bruožų – stamantrios šokio plastikos, temperamento, užmojo ir jėgos. Visa tai būdinga ir uvertiūrai.

Visą LNSO koncertą turėtų vainikuoti suomių kompozitoriaus Jeano Sibeliaus Simfonija Nr. 1 e-moll, op. 39. Šį muzikinė drobė tapo politinių to meto įvykių liudininke, muzikos forma išreiškusi protestą prieš Rusijos imperijos 1899 m. paskelbtą „Vasario manifestą“, siekiant suvaržyti Suomijos autonomiją. Muzikos kritikai šią simfoniją apibūdino kaip stulbinantį jauno kompozitoriaus (Sibelius buvo 33-ejų) šedevrą, bet pats autorius vėliau kūrinį dar tobulino, redagavo.

Maestro Modesto Pitrėno diriguojamas LNSO, seserys Kristine (smuikas) ir Margarita (violončelė) Balanas bei smuikininkas Algimantas Peseckas koncertuos spalio 9 d., šeštadienį, 19 val. Filharmonijos Didžiojoje salėje. Primename, kad Filharmonijos koncertuose yra būtinas galimybių pasas. Daugiau informacijos: filharmonija.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją