32-ąjį kartą surengtas Poetinis Druskininkų ruduo – tai tarptautinis literatūros festivalis, kasmet, net ir per pandemiją, pirmąjį spalio savaitgalį vykstantis Druskininkuose ir Vilniuje. Pasak organizatorių, tai festivalis-laboratorija, skirtas poetams, kritikams, literatūros tyrinėtojams ir publikai, nors tos publikos kasmet susirenka vis mažiau, o poetai savo kūrybą dažniausiai skaito vieni kitiems. O šiais metais tą svetimųjų patekimą į poezijos erdvę dar apribojo ir reikalavimas visiems festivalio svečiams turėti Galimybių pasus.

Šių metų Poetinio Druskininkų rudens tema – „Poezijos kalėjime“. Filosofo Daliaus Jonkaus moderuojamoje diskusijoje tas kalėjimas virto poetinės kalbos grotomis, kūne įkalinto žmogaus nelaisve ir net karantino suvaržymais. Poetas Kornelijus Platelis priminė, kad sovietmečiu visi buvome įkalinti represinio režimo, bet poetai tame kalėjime turėjo privilegijuotą padėtį, buvo tarsi aukštesnė kalinių kasta, galėjusi kalbėti apie laisvę Ezopo kalba. Jei lietuvių poetai iš tikrųjų įkalintus žmones galėjo pamatyti tik skaitydami savo eiles nuteistiesiems, tai baltarusė Sabina Brilo ir ukrainietė Olena Hersymiuk prabilo apie visai dar šviežias patirtis, kai kūrėjai tampa politinių protestų dalyviais, išgyvena smurtą, represijas, teisiami ir įkalinami.

„Širdelės“ kavinės „Bubilo“ salės prieblandoje rengiami jaunųjų poetų kūrybos skaitymai, kuriuos šiemet vedė Laura Kromalcaitė ir Simonas Bernotas, kasmet juos stebinčiam žiūrovui sudaro galimybę pamatyti veidus ir išgirsti pavardes, kurios ant poezijos knygų viršelių bus matomos po 2–3 metų, o po dešimtmečio jau gal bus minimos tarp pretendentų į Jotvingių premiją.

Kol kas jaunimui belieka tenkintis Jaunojo jotvingio premija. 32-ąjame Poetiniame Druskininkų rudenyje ji įteikta Nojui Saulyčiui už atvirą, drąsią ir rizikingą poeziją debiutinėje eilėraščių knygoje „SMS gėlytė“, 2020 m. išleistoje „Kitų knygų“ leidykloje.

Intrigos, kas taps Jotvingių ir Jaunojo jotvingio premijų laureatais, neliko jau prieš savaitę, nors prieš gerą dešimtmetį festivalio organizatoriai iki pat iškilmingo jų įteikimo vakaro bandydavo neišduoti paslapties, o dalyviai – apsimesti, esą jos nežino.

Jotvingių premiją 1985 m. įsteigė Sigitas Geda. Tais metais ją gavo poetas Kornelijus Platelis už eilėraštį „Jotvingių malda šuoliuojant į priešą“. Prasidėjus „Poetiniams Druskininkų rudenims“ 1990 m., S. Geda sutiko premiją susieti su festivaliu. Šiuo metu premijoms pateiktas kandidatūras apsvarsto premijos komitetas ir pagal jo pateiktus siūlymus skiria kultūros ministras. Šių metų Jotvingių ir Jaunojo jotvingio premijos komiteto nariai – Eugenijus Ališanka, Daiva Čepauskaitė, Gytis Norvilas, Rūta Lazauskaitė, Ieva Toleikytė, Alvydas Šlepikas, Agnė Žagrakalytė.

Šįkart visi žinojo, kad apdovanoti, sveikinti ir fotografuoti reikės poetą Dainių Gintalą. Kultūros ministerijos pranešime apdovanojimo motyvai suformuluoti taip: „Už įtaigų vaizduotės ir atminties proveržį poezijos knygoje „Vienos vasaros giesmė“. Pats laureatas, Druskininkuose atsiimdamas apdovanojimą, kalbėjo premiją pelniusią knygą parašęs per porą mėnesių.

„Leidau kalbai lietis laisvai. Esu dėkingas savo mylimai žmonai, kuri sakė: einam rašyti dienoraštį – aš savo, o tu savo. Rašydamas savaitę ar dvi pradėjau jausti, kad man gimsta knyga. Labai dėkingas esu Gyčiui Norvilui, kuris redagavo šitą knygą, šiek tiek pakarpė. Man atrodo, kad ta knyga yra stebėjimasis pasauliu – meilės gyvenimui knyga, kuria aš džiaugiuosi“, – sakė D. Gintalas.

Antano A. Jonyno prizas, festivalyje nedalyvaujant pačiam jo steigėjui, įteiktas jaunai poetei Ingridai Viluckytei. Feministinį prizą „Žemaitės tašė“ Laima Kreivytė įteikė Aušrai Kaziliūnaitei. Žurnalo „Nemunas“ prizą „Poezija mus vienija ir jungia“ pelnė poetas, vertėjas ir eseistas Eugenijus Ališanka.

Festivalio rengėjai kasmet išleidžia Poetinio Druskininkų rudens almanachą, kurį, pasak Alvydo Šlepiko, visi „nusiperka, bet iškart padeda į lentyną ir niekada neskaito“. 2021 metų almanachą sudarė poetai, vertėjai Vytas Dekšnys ir Dominykas Norkūnas, sutalpinę į jį net 8 lietuvių poetų ir jau ilgą laiką mūsų šalyje gyvenančio JAV poeto Kerry Shawn Keys kūrybą. Lietuvių ir anglų kalbomis almanache publikuojama Dainiaus Gintalo, Liudviko Jakimavičiaus, Aušros Kaziliūnaitės, Giedrės Kazlauskaitės, Laimos Kreivytės, Tomo Petrulio, Alvydo Šlepiko ir Violetos Šoblinskaitės poezija, taip pat pasaulio poezijos klasikų Pėtero Brūverio, Inger Kristensen, Ericho Frydo, Enės Mihkelson, Frenko O’Haros eilėraščiai.

Vienas iš Poetinio Druskininkų rudens sumanytojų K. Platelis džiaugėsi, kad net ir sudėtingomis pandemijos sąlygomis festivalio tradicija nenutrūko ir jį pavyko surengti.

„Norėčiau padėkoti visiems vedusiems renginius, vertinusiems kitų kūrybą, visiems, kurie dalyvavo šiame festivalyje. Bet svarbiausia buvo Rūta Elijošaitytė-Kaikarė, kuri visus sustatė į jų vietas. Poetinių tekstų kokybė gerėja, lygis auga, poezija darosi įvairesnė“, – apibendrino K. Platelis.

Vėlų šeštadienio vakarą, kol dauguma festivalio svečių linksminosi Domanto Razausko surengtoje diskotekoje „7-9 dešimtmečių aidai“, būrelis poečių nuleido festivalio vėliavą ir iš naujo ją iškėlė drauge su rožinės spalvos liemenėle, taip išsakydamos protestą prieš vyrų dominavimą Jotvingių premijų komitete ir tarp jų laureatų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)