Tai ministras sakė antradienį Seime per Vyriausybės pusvalandį atsakydamas į parlamentaro Remigijaus Žemaitaičio pastabą dėl spalį Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje Vilniuje numatomo rusų pianisto Nikolajaus Luganskio kocerto.

„Praeitą savaitę kaip tik ieškojausi bilieto į filharmoniją spalio 3 dieną. Ir ką jūs manote, ką aš randu? Randu tokį veikėją – N. Luganskis. Jeigu žinote, iš tikrųjų labai žinomas fortepionistas virtuozas ir panašiai. Bet įdomiausia tai, kad šis žmogus nuolat rengia koncertus ir renginius būtent Donbase, tai yra Rusijos okupuotoje Ukrainos teritorijoje. Kaip čia dabar gaunasi, jūs man pasakykite“, – kalbėjo R. Žemaitaitis.

Kultūros ministras teigė, kad N. Luganskio negalima lyginti su Rusijos atlikėju Filipu Kirkorovu – jam Lietuva yra penkerius metus uždraudusi atvykti į Lietuvą dėl jo daugkartinių apsilankymų aneksuotame Krymo pusiasalyje, Ukrainos teritorinio integralumo neigimą ir agresyvių Rusijos veiksmų pateisinimą.

„Nesinorėtų, kad Lietuvoje ant scenos galėtų užlipti tik tie atlikėjai, kurie praeina
specialiųjų tarnybų patikrinimą ir panašiai. Kaip mes atrodytume? Bet kaip spręsti šitą dalyką, ketinu kitą savaitę sukviesti visų koncertinių įstaigų vadovus ir iš principo pasikalbėti“, – antradienį Seime sakė S. Kairys.

Anot jo, „jokia sistema mūsų neapsaugos nuo to, jeigu mes patys, tie žmonės, kurie yra atsakingi, kurie dėlioja savo veiklos programą, neįvertina tam tikrų dalykų“.

N. Luganskis šių metų rugpjūtį koncertavo Donecke.

Ukrainos kariuomenė su prorusiškais separatistais rytinėse Donecko ir Luhansko srityse kovoja nuo 2014 metų. Konfliktas kilo po tų metų kovą Rusijos įvykdytos Krymo pusiasalio aneksijos ir jau pareikalavo per 13 tūkst. gyvybių.

Šių metų gegužę Seimas priėmė Užsieniečių teisinės padėties įstatymo pataisas, kad į Lietuvoje nepageidaujamų asmenų sąrašą įrašomi tie, kas viešai reiškė paramą užsienio valstybės vykdomai agresyviai ir tarptautinę teisę pažeidžiančiai politikai.

Ši pataisa parengta, kai paaiškėjo, kad Kultūros taryba skyrė subsidijų už neįvykusius ar perkeltus kultūros renginius bendrovėms, planavusioms Rusijos atlikėjų Filipo Kirkorovo ir Michailo Šufutinskio koncertus.

Sausio 19 dieną Migracijos departamentas Užsienio reikalų ministerijos prašymu įtraukė Rusijos atlikėją F. Kirkorovą į nepageidaujamų asmenų sąrašą Lietuvoje už Krymo okupacijos pateisinimą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)