„Tikiuosi, kad viskas, ką darau, veda į ateitį, o ateitis yra šiandien“, − taip apie savo kūrybą žurnalui „Jazzwise“ yra sakęs Avishai Cohenas. Tai gali atrodyti kaip netaktiška panegirika sau pačiam ar tiesiog pasipuikavimas, tačiau kuomet kalbame apie šį džiazo vizionierių kuklintis neverta. Prestižinių žurnalų liaupsės ir pilnos koncertų salės – tai įrodymas, jog A. Cohenas yra pačios aukščiausios lygos muzikantas, skelbiama pranešime žiniasklaidai.

„Su lengvu jauduliu ir pasididžiavimu pasitinkam jubiliejinį festivalį. Labai svarbu – pati pradžia, atidarymo koncertas. Ko laukti iš tokios garsenybės koncerto? Esu tikra – tai bus tikras džiaugsmas išpuoselėtos muzikos pasiilgusiai publikai,“ – pasakojo festivalio organizatorė Judita Bartoševičienė.

Izraelyje gimęs, bet graikiškų, ispaniškų ir lenkiškų šaknų turintis kontrabosininkas, kompozitorius ir vokalistas vaikystėje net penkerius metus grojo pianinu ir tik sulaukęs 14-os, susižavėjęs legendiniu Jaco Pastoriusu, baltai juodus klavišus iškeitė į storas kontraboso stygas.

Kelionė pripažinimo link šiam virtuozui nebuvo lengva. Atlikęs karinę tarnybą Izraelio kariuomenėje, Avishai išvyko į nuolat dūzgiantį Niujorką, kuriame būsima žvaigždė viską turėjo pradėti nuo nulio. Įsidarbinęs statybose A. Cohenas po darbo grodavo gatvėje, kur jį pastebėjo iš Panamos kilęs pianistas Danilo Perezas, pakvietęs būsimą kontraboso žvaigždę prisijungti prie jo suburto trio. Dėka A. Perezo A. Cohenas atrado Lotynų Amerikos muzikos pasaulį, kuris iki pat šiol yra vieną iš esminių jo unikalaus skambesio dedamųjų.

Avishai Cohen

Tramplynu į tarptautinį pripažinimą A. Cohenui tapo atsitiktinė pažintis su Chicku Corea. Šešerius metus įvairiuose pastarojo projektuose grojęs kontrabosininkas pelnė ypatingą scenos mohikano prielankumą. Todėl neatsitiktinai C. Corea paskatino Avishai imtis solo karjeros bei savo įrašų leidykloje išleido keturis pirmuosius izraeliečio albumus.

Šiandien A. Cohenas laikomas bene vienu įtakingiausių ir novatoriškiausių kontrabosininkų pasaulyje, vertinamų ne tik už nepriekaištingą techniką, bet ir už su niekuo nesupainiojamą skambesį. Šio kontrabosininko kūryboje susijungia ne tik skirtingi žemynai, bet ir, rodos, kardinaliai priešingos kultūrinės-muzikinės tradicijos. Nuo sefardiškojo hebrajų paveldo iki šiuolaikinio džiazo ar Lotynų Amerikos ritmų.

Per savo karjerą A. Cohenas yra grojęs su daugeliu žymiausių scenos vardų. Tarp jų Claudia Acuña, Bobby McFerrinas, Herbie Hancockas, Paquito D’Rivera, Kurtas Rosenwinkelis, Roy Hargrove’as ir net JAV popmuzikos dievaite Alicia Keys.

Avishai Vilniuje pristatys kūrinius iš prieš pat pandemiją išleisto albumo „Arvoles“, kurį kritikų pripažintas „London Jazz“ žurnalas apibūdino, kaip vieną geriausių šio izraeliečio darbų, bei dar niekur negirdėtas naujas kompozicijas, nustebinsiančias net ir išrankiausią skonį turinčius klausytojus.

Į „Vilnius Mama Jazz“ sceną A. Cohenas žengs lydimas atsinaujinusio trio. Šiam kontraboso genijui nepamirštamą koncertą sukurti padės pianistas bei kompozitorius Elchinas Shirinovas iš Azerbaidžano bei A. Coheno tėvynainė būgnininkė Roni Kaspi. Tai du naujosios kartos atstovai, kurie kaip ir A. Cohenas, bando praplėsti nusistovėjusį džiazo žodyną naujomis sąvokomis.

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus miesto savivaldybė.

Pastaba: įėjimas į festivalio renginius tik su galimybių pasu.
Į vakarinius koncertus prašome nesivesti ikimokyklinio amžiaus vaikų.
Festivalio organizatoriai pasilieka teisę keisti programą.
Išsamesnė informacija apie festivalį čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją