Įtraukė pernai neparodytus spektaklius

Rugsėjo 15 – spalio 7 dienomis vyksiantis festivalis „Sirenos“ kvies išgirsti 5 užsienio ir 13 Lietuvos kūrėjų istorijas. „Noriu pasinaudoti proga padėkoti festivalio komandai, nes šiemet labai sudėtingu laikotarpiu bandėme išlikti pozityvūs ir galvoti, kad nebus atšauktas festivalis. Visi daug darbo įdėjo, kad viskas įvyktų kaip suplanuota“, – spaudos konferencijoje kalbėjo festivalio meno vadovė Kristina Savickienė.

Tad ir šių metų festivalio šūkis „Nepapasakotos istorijos išnyksta“ ir visa koncepcija buvo pasirinkti galvojant apie tai, kad daug kas į programą persikėlė iš praeitų metų, tiek iš lietuviškos, tiek iš užsienio programos.

„Dalis programos pernai liko neparodyta, jų nebepavyko atvežti ir surengti spektaklių, todėl kažkaip po truputį gimė noras pavadinti festivalį, duoti šūkį, kryptį „Nepapasakotos istorijos išnyksta“, ir pakalbėti apie tai, kokios tos istorijos liko nepapasakotos, liko užribyje, ko mes nespėjome parodyti ir papasakoti, ir kas visgi bus papasakota, iš periodo iki pandemijos ir iš pandeminio periodo“, – kalbėjo K. Savickienė.


Atidarymo renginys pakvies sėsti ant dviračių

Festivalis rugsėjo 15 d. bus atidarytas britų komandos „Blast Theory“ renginiu „Ir tarė dviratininkas“, kuris jau yra parodytas daugiau nei dvidešimtyje šalių. Jo kūrėjas Nickas Tandavanitj pasakojo, kad tai yra pirmas spektaklio parodymas po pandemijos užsienyje. Pasak jo, tai yra labai tinkamas darbas pandeminei situacijai.

„Mūsų bendra keista patirtis tokia, kad per pirmą karantiną matėme tuščius miestus, gatves, žmonės buvo namie, parduotuvės uždarytos. Buvo jausmas, kad gatvės, miestas lyg tapo filmo scena ir tai labai skirtingai paveikė žmones: vieniems tai buvo laikas pareflektuoti apie save, kitiems tragiškesnis jausmas, kaip vienatvės pojūtis. Galvojau, kad tai pirmą kartą gyvenime pasitaikanti proga sustoti, pareflektuoti apie save“, – sakė N. Tandavanitj, kviesdamas visus dalyvauti šiame projekte.

„Tikiuosi, pajusite, kaip smagu padalyvauti tokiame projekte. Kviečiame vieną valandą išvažiuoti ir keliauti neturint kažkokio tikslo, o per tą laiką apmąstyti dalykus, kurie įvyko gyvenime, kur esi ir kokios yra viltys ateičiai“, – kalbėjo jis, atskleisdamas, kad Didžiojoje Britanijoje šis projektas sukėlė daug diskusijų apie tvarius miestus, apie tai, kad dviračiai yra puiki galimybė pabūti tvarios filosofijos dalimi.

Ši programa vyks rugsėjo 15-23 dienomis, o dviračių startas prasidės Menų spaustuvės kiemelyje.

Sukviečia Europos teatro žvaigždes

Kiti keturi užsienio programos spektakliai vyks įprastose erdvėse: Menų spaustuvėje, Lietuvos nacionaliniame dramos teatre, Lietuvos rusų dramos teatre.

„Juos visus vienija elementas, kad tai yra kažkokios istorijos, kurių nesinori nugramzdinti užmarštin: gal nėra susijusios su pačiomis aktualiausiomis šiandien temomis, bet galvojame, kad jos yra vertos diskusijos, ir tai yra aukštos meninės kūrybos darbai“, – pasakojo K. Savickienė.

Pasak jos, atvežamų spektaklių režisieriai šiuo metu yra labai vertinami Europoje, tad „Sirenos“ tampa vienu svarbiausių festivalių Rytų-centrinės Europos regione.

Vienas iš svarbiausių tarptautinės programos akcentų – vengrų režisieriaus Kornel Mundruczo spektaklis „Moters dalys“, kalbantis apie šiandieninę moterų situaciją Lenkijoje, apie moterų teises į savo kūną. Šiemet šis spektaklis buvo atrinktas į prestižinę Avinjono teatro festivalio pagrindinę programą. Žiūrovai jį galės pamatyti rugsėjo 27 d. Lietuvos nacionaliniame dramos teatre.

Slovėnų režisierius Jernej Lorenci spektaklyje „Eichmanas Jeruzalėje“, atsispyręs nuo Hannat Arendt politinės teorijos knygos „Eichmanas Jeruzalėje: ataskaita apie blogio banalumą“, sukūrė labai jautrų darbą Holokausto tema.

„Turbūt jautriausias darbas šia tema, ką man tekę matyti scenoje. Režisierius savo amato meistras, apdovanotas Naujosios teatro realybės premija“, – pasakojo K. Savickienė. Šis spektaklis bus rodomas rugsėjo 28-29 dienomis Lietuvos rusų dramos teatre.

Spalio 4-5 dienomis Lietuvos nacionalinio dramos teatro Naujoje salėje bus rodomas režisieriaus Oliverio Frljiciaus spektaklis „Mūsų smurtas ir jūsų smurtas“, kuris siejasi su aktualijomis Lietuvoje – migrantų ir pabėgėlių srautais, nenumatytais, neplanuotais, ir mūsų santykiu su žmonėmis, kurie kerta sieną.

Spalio 6 d. Menų spaustuvėje tarptautinę festivalio programą uždarys prancūzų menininko ir muzikanto Frank Vigroux estetinė poema „Flesh“. Šią meditatyvią poemą menininkas sukūrė po to, kai patekęs į automobilio avariją pats buvo arti mirties. Čia nebus jokio teksto nei judesio – visa patirtis skirta akims ir ausims.

13 lietuviškos programos darbų

Lietuviškos programos „Lietuviško teatro vitrina“ sudarytojos teatrologės Rimgailė Renevytė ir Ieva Tumanovičiūtė atskleidė, kad joms didžiausias iššūkis buvo dirbti dviese.

„Esame dvi teatrologės, kurios turi labai skirtingas nuomones, įpratusios dirbti po vieną: turėjome daug diskusijų, pokalbių, nesutarimų, kol išsigryninome programą. Tiesą sakant, prieš metus išsigryninome, bet festivalis pasikeitė dėl pandemijos, tada jau rinkome iš dviejų sezonų“, – pasakojo R. Renevytė.

Jos atrinko 13 darbų, kuriuos suskirstė į kelias kategorijas: „Meistrų“, „Eksperimentų“, „Tarpdisciplininių“ ir „Jaunų balsų“.

Lietuviškoje programoje – Oskaro Koršunovo „Žmogus iš Podolsko“ ir „Otelas“, vengrų režisieriaus Arpad Shiling, dirbusio su Klaipėdos jaunimo teatru, darbas „Įstrigę“, lenkų režisieriaus Krystian Lupa su Valstybiniu jaunimo teatru kurtas darbas „Austerlicas“, kito lenkų režisieriaus Lukasz Twarkowski su Lietuvos nacionaliniu dramos teatru kurtas spektaklis „Respublika“, Dariaus Gumausko „Mongolija“, Dainiaus Gavenonio „Laisvė“, Karolio Kaupinio „Radvila Darius, Vytauto“, Gretos Grinevičiūtės „Šokis objektui ir vaikui“, Kamilės Gudmonaitės šiuolaikinė opera „Ledynai“, Adomo Juškos „Miego brolis“, Eglės Švedkauskaitės „Žmogus iš žuvies, Antano Obcarsko „Alisa“.

Teatras už jo ribų

Kaip ir kasmet, tuos, kuriems norisi patirčių esančių ne tik teatre, bet ir už jo ribų, „Sirenos“ kviečia į „Sirenų klubo“ programos renginius. Šiuose netradicinėse erdvėse vykstančiuose renginiuose žiūrovai galės išmėginti kūrybiškus pasivaikščiojimus, savotišku ritualu tapusią tyliąją diskoteką (silent disco), pamatyti dviejų spektaklių eskizus bei pasinerti į muzikinį performansą.

„Sirenų klubo“ meninės programos sudarytoja, kompozitorė Agnė Matulevičiūtė sako: „kaip ir anksčiau, šiemet „Sirenų“ klubas vėl virs vieta autsaideriams, tarpdisciplininiams konceptualiems eksperimentams, vienaip ar kitaip peržengiantiems teatro ribas“.

Šių metų Vilniaus tarptautiniame teatro festivalyje „Sirenos“ antrą kartą bus pristatytas alternatyvus audiogidas. Audioteatro „Bilietų nėra“ sukurtą pasivaikščiojimą „Neišgirsta Vileika“ sudaro aštuonios stotelės, išsidėsčiusios Naujosios Vilnios rajone. Atsispirdami nuo šių metų „Sirenų“ festivalio šūkio „Nepapasakotos istorijos išnyksta“, audioturo kūrėjai atsigręžia į daugiakultūrę Naujosios Vilnios erdvę, kurios prasta reputacija rajono vietas ir gyventojus neretai padaro nepastebimais ar net nematomais.

Alternatyvus audiogidas „Neišgirsta Vileika“ – tai pažintis su Naująja Vilnia jos gyventojų akimis. Jie padės atrasti paslaptingas, žavingas, nepažintas, vietinių pamėgtas vietas, užčiuopti slypinčius praeities ženklus, o per rajoną kuriančių žmonių gyvenimo istorijas leis pažinti labai asmenišką Naująją Vilnią.

Audiogidas Naujojoje Vilnioje startuos festivalio atidarymo dieną – rugsėjo 15. Šis gidas bus prieinamas festivalio metu ir jam pasibaigus. Audiogido kūrybinė komanda: Vita Ličytė, Agnė Matulevičiūtė, Justas Levickas, Rasa Kregždaitė.

Rugsėjo 23 d. 19 val. Menų spaustuvėje įvyks „Sirenų“ festivalio atidarymo renginys – muzikinis performansas, tyrinėjantis tylos fenomeną – „Sonic Fiction“. Kūrinyje septyni „Synaesthesis“ ansamblio muzikantai nagrinėja šiuolaikinės muzikos atlikėjų veiklos lauką, kuris plečiamas sutrikdant įprastą raišką muzikos instrumentais, kuomet juos eliminavus iš scenos, dėmesys nukreipiamas į alternatyvias išraiškos priemones.

Specialiai šiam audiovizualiniam performansui tylos tema parašytos keturios kūrinių premjeros (autoriai Gintaras Sodeika, Artūras Bumšteinas, Rita Mačiliūnaitė, Agnė Matulevičiūtė), kurių muzikinė dalis pirmiausia nusėdo garso įrašuose, o vėliau eksperimentinio proceso metu įgavo unikalų sceninį formatą. Tai jiems įgyvendinti padeda specialiai suburta teatro profesionalų komanda (režisierė Kristina Werner, choreografė Greta Grinevičiūtė, šviesų dailininkas Julius Kuršis, garso įrašų režisierius Arūnas Zujus).

Šis projektas yra ne tik muzikos, teatro, performatyvaus meno laukus tyrinėjantis tarpsritinis eksperimentas, tačiau jo kontekstas apima ir ypač platų filosofinį muzikos, teatro bei performanso tyrimų lauką.

„Sirenų klube“ šiemet pristatomas ir inovatyvus pasivaikščiojimų formatas. Trijų kompozitorių ir garso menininkų (Dominyko Digimo, Edvino Kopcevo, Vitalijaus Červiakovo) specialiai „Sirenų“ festivaliui sukurti garsiniai pasivaikščiojimai (soundwalks) skatina nutilti, o tyloje išgirsti bei patyrinėti kasdienį mus supantį garsovaizdį visiškai kitaip.

Rugsėjo 18 ir 20 d. 19:30 val. Lazdynų Pelėdos skvere Dominyko Digimo pasivaikščiojimai kvies interaktyviai patirti garsines erdves. Rugsėjo 26 d. 11 ir 14 val. Edvinas Kopcevas lauks „Draugystės“ autobusų stotelėje ir pakvies įsiklausyti į mažai pažįstamą Naujosios Vilnios rajoną, iš kurio autorius ir kilęs. O spalio 2 ir 7 dienomis Vitalijaus Červiakovo pasivaikščiojimas „Tylėjimai“ virs tam tikra meditacijos forma, nes ėjimas tyloje pasirinkta kryptimi truks nuo saulėtekio iki saulėlydžio. Renginiai nemokami, tačiau išankstinė registracija būtina.

„Sirenų klubo“ programą tęs spalio 1 d., 19 ir 21 val., kultūros komplekse SODAS 2123 įvyksiantis performansas, tiriantis moters perspektyvą scenos ir vizualiojo meno lauke – „Žiūrėdama viena į kitą“. Remdamiesi savo patirtimis ir fotografės bei dailininkės Veronikos Šleivytės gyvenimu ir kūryba, ieškoma būdo kalbėti apie gyvenimą kaip meno kūrinį ir nesibaigiantį savęs įteisinimo procesą. Performanso režisierė Eglė Švedkauskaitė, atlikėjos – Eglė Gabrėnaitė, Elžbieta Latėnaitė, Justina Mykolaitytė.

Spalio 1 d. vakare vyks tradiciniai tylieji šokiai (Silent Disco), kurie šiemet nusikels į Lukiškių kalėjimą. Tris valandas vyksiančiam renginiui prireiks tik ausinių ir atitinkamo nusiteikimo. Renginio pradžia – 22 val. Vėlesnį spalio 5 d. vakarą (22 val.) Vilniaus Mažojo teatro rūsyje – itin intymioje kamerinėje aplinkoje žiūrovams visiškai naujai atsiskleis klasikinė Williamo Shakespeare‘o komedija „Kaip jums patinka“. Kartu su charizmatiškų aktorių komanda jauna režisierė Uršulė Bartoševičiūtė, viena ryškiausių feministinės krypties atstovių Lietuvos teatre, pristatydama „Kaip jums patinka“ ištrauką, tyrinėja meilės, kūniškumo ir seksualumo temas, kurios rūpėjo ir Renesanso epochos kūrėjui. Eskize pasirodys aktoriai Arvydas Dapšys, Indrė Patkauskaitė, Milda Noreikaitė, Agnė Šataitė, Karolis Kasperavičius, Edmundas Mikulskis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją