James Kruss knyga „Timas Taleris, arba Parduotas juokas“ yra skirta vaikams ir jaunimui nuo 10 m.

Timas Taleris – itin vargingai gyvenantis našlaitis, engiamas niūrios pamotės ir jos sūnaus. Jis sudaro iš pirmo žvilgsnio nepaprastai puikų sandorį su paslaptingu baronu Sanomedu. Timas daugiau nepraloš jokių lažybų, vadinasi, galės tapti turtingas ir gyventi be rūpesčių, bet už tai baronas gaus berniuko juoką, ir šis niekam niekada negalės prasitarti apie sutartį, antraip sėkmė lažybose nuo jo nusisuks visiems laikams.

Netrukus Timas jau gali išlošti kiek tik nori pinigų, tik jam kyla nemažai abejonių. Ar tik parduotas juokas nėra didesnė kaina, nei jis iš pradžių įsivaizdavo? Ką jis prarado, pardavęs savo juoką? Ir ar gali žmogus be juoko būti laisvas ir laimingas?

Timas Taleris, arba parduotas juokas

Vokiečių rašytojas Jamesas Krüssas už savo kūrybą vaikams ir jaunimui buvo apdovanotas Hanso Christiano Anderseno premija, kartais vadinama vaikų literatūros Nobeliu. Jis parašė labai daug knygų, o knyga „Timas Taleris, arba Parduotas juokas“ – garsiausia ir reikšmingiausia.

„Labai įtaigi, įdomi knyga, kuri kalba apie, kas svarbiausia gyvenime ir kad nereikia priimti pernelyg skubotų sprendimų“, – sakė E. Baliutavičiūtė.

Ericho Kästnerio „Dvynukės“ – smagi, juokų ir žaismingumo nestokojanti, bet kartu ir gana rimta istorija apie šeimos svarbą. Knygą verta perskaityti ne tik vaikams, bet ir jų tėveliams.

Luiza – tikra pramuštgalvė, nebijanti išsakyti savo nuomonę, Lota, priešingai – gera drovi mergaitė. Luiza gyvena Austrijoje su tėčiu, o Lota – Vokietijoje su mama. Šios devynmetės panašios kaip du vandens lašai. Atsitiktinai susitikusios vasaros stovykloje tuojau išsiaiškina, kad yra dvynukės! Tačiau kodėl jos auga atskirai ir iki šiol nežino viena apie kitą? Kodėl tėvai išsiskyrė ir išskyrė jas?

Dvynukės

Mergaitės sugalvoja pašėlusį planą: Luiza apsimes Lota ir vyks pas mamą, o Lota taps Luiza ir apsigyvens su tėčiu. Kuo baigsis šis nuotykis, ir pačios nenutuokia!

Ėrichas Kestneris (Erich Kästner, 1899-1974) – žymus 19-20 a. vokiečių rašytojas, išgarsėjęs tokiomis knygomis vaikams kaip „Emilis ir seklia“, „Skrajojanti klasė“, „Gegužės 35-oji“ ir kt. Viena garsiausių jo knygų – „Dvynukės“, pagal kurią pastatytas Holivudo filmas „Spąstai tėvams“. Autorius už kūrybą vaikams yra pelnęs Hanso Christiano Anderseno premiją.

„Labai smagi, įdomi istorija, kartu kalbanti apie rimtus dalykus, kai tėvai norėdami gero padaro nemažą skriaudą savo vaikams“, – pastebėjo vaikų literatūros ekspertė. Ją jau galima skaityti nuo 8 metų.

Alano Marshallo „Aš moku šokinėti per balas“ – australų literatūros klasika, mokykloje skaitoma kaip privaloma knyga.

Įkvepiančioje autobiografinėje apysakoje australų rašytojas Alanas Marshallas prisimena savo vaikystę ir įvykį, pakeitusį visą jo gyvenimą.

Po sunkios ligos Alano kojos lieka paralyžiuotos, jam teks likusį gyvenimą vaikščioti su ramentais, tačiau tai anokia bėda jaunam, guviam ir gyvenimo džiaugsmu trykštančiam vaikui, sulaukiančiam didžiulio tėvų palaikymo. Jis nesijaučia esąs kitoks, o jo gyvenimas XX a. vidurio Australijos provincijoje nepaprastai smagus. Nepaisydamas savo negalios, Alanas išdykauja su draugais, medžioja, išmoksta jodinėti, įsivelia į įvairiausius nuotykius ir net peštynes su kitais berniukais.

Aš moku šokinėti per balas

O svarbiausia – jis niekam neleidžia trukdyti siekti svajonių.

Ši istorija privers patikėti, kad nėra neįveikiamų sunkumų ir neperžengiamų ribų.

Knyga yra įtraukta į vaikų literatūros eksperto doc. dr. Kęstučio Urbos mokiniams rekomenduojamų knygų sąrašą.

Michael Morpurgo „Karo žirgas“ skirta jaunimui nuo 12 metų.

Nuoširdus ir jaudinantis žirgo Džojaus pasakojimas skaitytoją nukelia į Pirmojo pasaulinio karo metus. Džojus – stiprus ir laimingas penkiolikmečio Alberto numylėtinis, parduodamas karininkui ir patenka į Vakarų frontą. Čia kiekviename žingsnyje tyko pavojai ir vienas po kito mūšio lauke krinta žmonės bei arkliai, o Džojaus jėgos irgi pamažu senka. Albertas yra prisiekęs padaryti viską, kad surastų savo žirgą, tik ar karo sūkuryje tai įmanoma?

Nepaprasta istorija apie tikrą draugystę ir nesumeluotą gerumą bei kilnumą, kuris įmanomas net karo beprotybėje.

Karo žirgas

E. Baliutavičiūtė pasakojo, kad autorius labai taikliai įsijaučia į žirgo mąstymą, kuris mato ir supranta daug, bet, visgi, nėra žmogus, tad ir nemąsto kaip jis.

„Jis ne viską supranta, bet mato žiaurumą, mato, kas vyksta su kitais šeimininkais, kitais žirgais. Bet visgi tame kraupume yra daug gražių dalykų, yra ištikimybė, draugystė. Viena vertus – žiauri, kita vertus – sušildanti istorija. Verta pasižiūrėti, ką mes, žmonės, darome ir su savimi, ir su kitais“, – kalbėjo ji.

Michael Morpurgo (g. 1943) – talentingas britų vaikų literatūros kūrėjas, daugiau nei šimto knygų autorius, išgarsėjęs jautriomis istorijomis apie gyvūnus. Į lietuvių kalbą išversta ir daugiau jo knygų: „Gimęs bėgti“, „Kasparas, kačių princas“ bei „Baltasis liūtas“. Pirmą kartą 1982 m. pasirodęs „Karo žirgas" yra vienas reikšmingiausių autoriaus kūrinių, pagal kurį garsus Holivudo režisierius Stevenas Spielbergas sukūrė kino filmą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją