H. Mantel – pirmoji britų rašytoja, du kartus laimėjusi „Booker“ premiją – italų laikraščiui „La Repubblica“ duotame interviu, kuris buvo paskelbtas šeštadienį, taip pat pažėrė kritikos ministrui pirmininkui Borisui Johnsonui.

„Tikiuosi susigrąžinti savo šeimos istoriją ir tapti Airijos piliete“, – pareiškė garsioji autorė, kurios seneliai buvo airių katalikai.

„Mūsų planuojamą žingsnį sustabdė koronavirusas, tačiau kad ir kaip man labai patinka ten, kur dabar gyvenu – Vakarų krašte (Anglijoje), prie jūros – jaučiu poreikį susikrauti lagaminus ir vėl tapti europiete“, – teigė rašytoja.

Kalbėdama apie B. Johnsoną, H. Mantel teigė, kad jis „neturėtų būti viešajame gyvenime“. Pasak rašytojos, ji, „žinoma, jaučia gėdą gyvendama šalyje, kuri išrinko šią vyriausybę“, ir verčiau gyventų Airijos Respublikoje.

Rašytoja taip pat užsipuolė už Brexitą pasisakiusius politikus, išvedusius Jungtinę Karalystę iš Europos Sąjungos, kaip „neprityrusius oportunistus, nenuoširdžius ir klastingus, o dažnai ir juokingus“.

69 metų H. Mantel užaugo Šiaurės Anglijoje ir „La Repubblica“ teigė, jog visada jautėsi labiau „provinciali“ ir „europietiška“, o ne anglų rašytoja.

„Mano tėvai abu gimė Anglijoje, tačiau mane formavo ankstesnė karta, ir žinojau, kad priklausau airių šeimai“, – kalbėjo ji.

„Mes buvome šiauriečiai, darbininkai ir katalikai, o man anglybė atrodė protestantiška ir pietietiška – ji priklausė žmonėms, turintiems daugiau pinigų“, – pasakoj rašytoja.

H. Mantel trilogija „Vilkų menė“, aprašanti apie karaliaus Henriko VIII patarėjo Thomas Cromwellio (Tomo Kromvelio) gyvenimą, sulaukė didelio populiarumo. Baigiamasis šio ciklo romanas „Veidrodis ir šviesa“ (The Mirror & The Light) pasirodė 2020 metų kovo mėnesį.

H. Mantel buvo viena iš daugelio kultūros veikėjų, pasisakiusių prieš „Brexitą“ dar prieš 2016 metais Jungtinė Karalystė nubalsavo už pasitraukimą iš Europos Sąjungos. Šis sprendimas galutinai įsigaliojo šių metų pradžioje.

ES narė Airija leidžia asmenims, kurių tėvai ar seneliai buvo airiai, prašyti pilietybės, o nuo 2016 metų tokių prašymų, gautų iš britų, skaičius sparčiai auga.

Tokia galimybe pasinaudojo ir britų rašytojas Johnas Le Carre (Džonas Le Karė), kuris, pasak sūnaus, tapo Airijos piliečiu likus visai nedaug iki jo mirties praėjusį gruodį.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją