„Kapinių klubas“ žiūrovus pasitinka jau ne pirmą sezoną, suburdamas pilnas sales gerbėjų. Nepaisant ilgaamžiškumo, kiekvieną kartą jis šiek tiek kitoks, įgijęs improvizacijos elementų ir naujos patirties, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Svarstydama apie ilgametį spektaklio populiarumą aktorė Nijolė Narmontaitė atviravo, kad iš dalies jo sėkmę, greičiausiai, lemia gyvenimiškos ir atpažįstamos temos, kuriose kiekvienas randa kažką artimo ir savo. Pasak jos, ne vieną kartą po pasirodymo žiūrovai, ypač moterys, yra prisipažinusios: „Šis spektaklis apie mane“.

Kapinių klubas

„Ne viena moteris yra prisipažinusi, kad po šio spektaklio susibūrė į klubus, teigė, esą mes nurodėme kryptį, kaip joms gyventi. Esu sutikusi žmonių, kurie šiame spektaklyje lankėsi ir penkis, ir šešis kartus, ir vis tiek sakė kaskart atrandantys naujų detalių. Žinoma, spektaklis gyvas, tad tam tikri niuansai atsiskleidžia nuolat. Tai natūralu“, – mintimis apie spektaklį dalijasi N. Narmontaitė.

Išskirtinę atmosferą ir santykį su publika kuria puikiai žinomų, daugybę metų kartu vaidinančių aktorių grupė. Aktorė Eglė Gabrėnaitė svarsto, kad šiame spektaklyje nutiko retas stebuklas – aktoriai ir režisierius tiesiog atsidūrė reikiamu metu tinkamoje vietoje. „Aš visą gyvenimą kartoju ir sau, ir studentams: nesvarbu ką, svarbu su kuo. Pamenu, aš savo auklėtojos klausdavau, kodėl ji taip myli mūsų klasę, nes mūsų klasės nuotrauka kabėdavo jos kambaryje, o ji atsakydavo – vaikeliai, jūs man labai gerai sukritot. Manau, kad šiame spektaklyje ir mes taip gerai visi sukritome, kad ir vaidinti nebereikia“, – šypsodamasi pasakoja E. Gabrėnaitė.

Ne mažiau svarbi komedijoje gvildenama įdomi, šių dienų žmogui patraukli ir artima tema. Pasak aktorės Kristinos Andrejauskaitės, nūdienoje regima nedaug spektaklių kuriuose nagrinėjamos temos jaudintų žiūrovą, ypač vyresnio amžiaus.

Kapinių klubas

„Spektaklyje kalbama apie vienatvę, gyvenimą palaidojus artimuosius. Visi žmonės savitai yra to spektaklio dalyviai, nes dažnas per savo gyvenimą yra netekęs brangių žmonių. Į spektaklį atėję tiek vyrai, tiek moterys susigraudina. Ir ne todėl, kad būtinai reikėtų verkti. Tačiau tema yra labai skaudi, artima mums visiems. Nepaisant to, greta tragedijos eina komedijos linija. Ir per laidotuves gali atsitikti komiškų situacijų. Spektaklyje atsiskleidžia atpažįstamos ir bendražmogiškos temos, o žiūrovas to yra pasiilgęs. Gerai ir nuoširdžiai vaidina aktorės. Kartu ir gera, ir graudu, ir juokinga. Mes jau daug metų vaidiname kartu, senstame, keičiamės, tad vaidinant atsiranda naujų gaidelių, improvizacijų. Įdomu stebėti koleges“, – atvirauja K. Andrejauskaitė.

Spektaklyje paliečiama ne viena svarbi tema: meilė gyvenimui, ilgametės ir tvirtos draugystės matai. O ką svarbiausio spektaklyje įžvelgia aktorės? N. Narmontaitė pabrėžia, kad jai ypač svarbi istorijoje atsiskleidžianti draugystės linija. „Regima draugystė tarp trijų draugių, kurios yra tokios skirtingos tarsi gulbė, vėžys ir lydeka. Viena neria į vandenį, kitą nori skrydžio, trečia eina atbulom. Šis pasakymas galėtų būti tiksliai pritaikytas toms trims draugėms. Dar viena be proto svarbi linija – kiekvienas žmogus veržiasi būti mylimas ir kažką mylėti, – sako Nijolė Narmontaitė.

Spektaklis kviečia į sudėtingas situacijas pažvelgti šviesiau, taip pat siunčia svarbią žinutę – net sunkiausiosiose situacijose žmogus nelieka vienas. Pasak aktorės Elvyros Piškinaitės, neišvengiamai anksčiau ar vėliau taip nutinka, kad žmonėms gyvenant poroje vienas jų kažkada išeina.

Kapinių klubas

„Tuo metu tikriausiai atrodo, kad žmogus su didžiule netektimi, skausmu lieka vienas, o mes savo spektaklyje parodome šiuos išgyvenimus per šviesesnę prizmę, ne taip stipriai sureikšmintą, mažiau skausmingą kampą. Parodome tris galimus pasirinkimo variantus ir kiekvienas žmogus suranda savo atsakymą. Spektaklio tema artima daugumai žmonių: ir vyresnio, ir jaunesnio amžiaus, juk visaip atsitinka. Spektakliu siunčiama žinutė, kad su mirtimi, netektimi gyvenimas nesibaigia ir žmogus turi atrasti būdų kaip gyventi toliau. Juo tarsi sakoma – tu ne vienas, žmogau, savo skausme, ne vienas su netektimi, ir mes tokios, tik viena prisitaikė taip, kita kitaip“, – kalba aktorė.

Kapinių klubas

Kauno žiūrovams puikiai pažįstamos aktorės neslepia sentimentų Kaunui, jo publikai ir šiame mieste įkūnytiems vaidmenims, čia gyvenantiems draugams ir mokytojams, todėl laukia susitikimo su ištikimais žiūrovais. „Kapinių klube“ tikrai neteks nuobodžiauti. Nors tema gana rimta, spektaklis nebus nei liūdnas, nei niūrus, o tiksliau bus pilnas ir juoko, ir ašarų.

Plačiau apie spektaklį čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją