Į Nidos bendruomenės namuose vykusį festivalio atidarymą pristatyti savo debiutinio filmo „Žmonės, kuriuos pažįstam“ atvyko režisierius Tomas Smulkis, atidaryme dalyvavo dokumentininkas Linas Mikuta, operatorė Kristina Sereikaitė, aktorė Barbora Bareikytė, režisierė Inesa Kurklietytė, prodiuseris, Lietuvos kinematografininkų sąjungos direktorius Arūnas Stoškus, animatoriai Valentas Aškinis, Jūratė Leikaitė-Aškinienė, Ilja Bereznickas ir kiti.

Festivalį sveikinęs Neringos mero pavaduotojas Narūnas Lendraitis prisiminė festivalio istoriją, prasidėjusią nuo renginio „Lietuviški kino kadrai Nidoje“ ir išaugusio į svarbų regionui festivalį, o „Agilos“ direktorė Edita Lubickaitė džiaugėsi tuo, kad nepaisant įvairiausių iššūkių, „Baltijos bangos“ rengėjai nepraranda entuziazmo, o publika – susidomėjimo „Baltijos bangoje“ rodomais filmais, skelbiama pranešime žiniasklaidai.

Lietuvos kinematografininkų sąjungos pirmininkas, kino režisierius Arūnas Matelis atkreipė ypatingą dėmesį į „Baltijos bangos“ programą, kurioje šalia Lietuvos, Latvijos ir Estijos naujausių filmų vyks paskaitos, susitikimai su kino kultūros tyrinėtojais.

„Šįmet festivalyje labai svarbi intelektinė dimensija ir tai, kad jo dalimi taps prasmingi pokalbiai apie kiną, jo istoriją. To labai trūksta mūsų kasdienybėje ir tuo „Baltijos banga“ yra unikali. Gal čia mes ir netiesiame raudono kilimo, tačiau Neringa turi kitą nuostabų kilimą – smėlio juostą, kurią branginame ir džiaugiamės ja kasmet“, – atidarydamas festivalį kalbėjo A. Matelis.

„Meno avilio“ vadovė, kino kultūros tyrinėtoja Lina Kaminskaitė pristatė prie Nidos švyturio įsikūrusią instaliaciją „Projektorinė. Kino teatras regione“, kuris yra regione veikusių kino teatrų tyrimo dalis. Instaliacijoje užfiksuoti 16 kino teatrų, iki dabar nepakeitusių savo pirminės išvaizdos, juose dirbę ar dirbantys žmonės. Šalia Nidos švyturio įsikūrusią instaliaciją galima aplankyti iki rugpjūčio 29 d.

Dokumentinio kino meistras Audrius Stonys šiandien vakare skaitys paskaitą tema „Peizažas dokumentiniame kine“, kuri buvo jo LMTA meno doktorantūros studijų pagrindu. Vakaro metu publika turės galimybę pamatyti keturis trumpus lietuviškos dokumentikos „aukso fondo“ filmus – „Pabuvam savam lauki“ (rež. Henrikas Šablevičius), „Dešimt minučių prieš Ikaro skrydį“ (rež. Arūnas Matelis), „Laikas eina per miestą“ (rež. Almantas Grikevičius), „Senis ir žemė“ (rež. Robertas Verba). Rugpjūčio 21 d., šeštadienį, kino kritikė, Teatro, muzikos ir kino muziejuje vykusios parodos „Laisvas kinas. 1990-2020“ kuratorė Sonata Žalneravičiūtė susitikime su Neringos publika pristatys neįprastus lietuviško Nepriklausomybės metų kino artefaktus, papasakos, kaip moderniame muziejuje jie virsta eksponatais. S. Žalneravičiūtės pranešimą palydės vienas įdomiausių pirmųjų Nepriklausomybės metų ilgametražis vaidybinis filmas – režisieriaus Andriaus Šiušos „Ir jis pasakė mums sudie“ (1992).

Šiandien ilgametražį vaidybinį filmą „Pilis“ (rež. Lina Lužytė), pasakojantį apie tris skirtingų kartų moteris emigracijoje, „Baltijos bangoje“ pristatys ir į žiūrovų klausimus atsakys pagrindinio vaidmens atlikėja Barbora Bareikytė.

Rytoj, šeštadienį, festivalyje įvyks naujo režisierės Inesos Kurklietytės dokumentinio filmo „Anikė. Meilės istorija“ premjera. Filmas supažindins Neringos publiką su garsiosios Taravos Anikės legenda ir jos gerbėjais, režisierė papasakos apie šio, turtingo archyviniais klaipėdiečių gyvenimo kadrais, filmo sukūrimo istoriją, pokalbį moderuos „Baltijos bangos“ programos kuratorė, kino kritikė Rasa Paukštytė.

Iki rugpjūčio 23 d. vyksiančiame festivalyje žiūrovų laukia susitikimas su kino prodiusere Rasa Miškinyte ir daug po pasaulį keliaujančio dokumentinio filmo „Pavyzdingas elgesys“ peržiūra (rež. Audrius Mickevičius, Nerijus Mileris), Latvijos ir Estijos vaidybinių filmų programos, lietuviškai animacijai skirti seansai.

Festivalį finansuoja Lietuvos kino centras, Lietuvos kultūros taryba, AVAKA, Neringos savivaldybė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)