Fotografas Adas Vasiliauskas, norėdamas praskaidrinti ribojimų kupinas dienas, įgyvendino unikalų projektą: dronu saugiai fiksavo vilniečių gyvenimą jų asmeninėje erdvėje – terasose, balkonuose, kurie virto vakarėlių, darbo, poilsio, susitikimų ar pokalbių vieta. Į drono objektyvą papuolė ir paprasti vilniečiai, ir žinomi asmenys, skelbiama pranešime žiniasklaidai.

„Iš viso nufotografavau per 150 šeimų. Dalis jų buvo mano draugai, tačiau dauguma žmonių į mane kreipėsi jau pamatę kitų nuotraukas socialiniuose tinkluose. Nenorėjau, kad žmonės balkonuose paprastai stovėtų, todėl arba jie, arba aš sugalvodavau idėją, kad vaizdas nuotraukoje būtų nuotaikingas“, – pasakoja fotografas.

Mintis menininkui gimė pačią pirmąją karantino savaitę po to, kai dėl pandemijos teko atšaukti ne vieną suplanuotą fotosesiją.

„Turėjau droną, kurį naudodavau vestuvių fotosesijoms. Pagalvojau, kad galima jį panaudoti. Pirmiausia nusifotografavau save ir savo šeimą stovinčius lange, dar ir savo draugo paprašiau – jis balkone atsigulė. Įdėjau nuotraukas į savo paskyrą feisbuke ir sulaukiau sniego gniūžtės efekto. Atsidūriau CNN, BBC, ABC naujienose. Tarptautinius vandenis labiausiai atvėrė portalas „Bored panda“. Kai ten papuoliau, man pradėjo skambinti iš visų pasaulio kampelių ir prašyti interviu“, – savo populiarumo istorija dalijasi A. Vasiliauskas.

Adas Vasiliauskas


Tarptautinis pripažinimas

Unikalus fotografo eksperimentas buvo greitai pastebėtas ir palankiai įvertintas tiek visuomenės, tiek Lietuvos ir užsienio žiniasklaidos. Tačiau gyvai Lietuvoje daugiau nei 30-ies geriausių fotografijų kolekciją menininkas ketina pristatyti pirmą kartą.

„Visa tai man buvo netikėta. Buvo tiek daug dėmesio, kad nespėdavau skirti pakankamai laiko savo klientams, dar atsakyti į visas žurnalistų bei norinčiųjų nusifotografuoti iš balkono užklausas – telefonas nuolat vibravo. Tuo pačiu metu ir aktyviai fotografavau. Labiausiai užimtomis dienomis tekdavo nufotografuoti po 10–12 šeimų per dieną – kartą per dieną po Vilnių suvažinėjau per 100 km, nuo vieno balkono iki kito“, – sako A. Vasiliauskas.

Menininkas prisimena atvejį, kaip kartą per vieną valandą sulaukė užklausų iš trijų visiškai skirtingų „visatų“.

„Gavau laišką iš CNN Arabic – negalėjau patikėti, kad tai tikra. Tada į mane kreipėsi iš mažo miestelio Rytų Indijoje laikraščio redakcijos ir galiausiai gavau kvietimą duoti interviu vienam Panevėžio leidiniui. Tuo metu nebuvo jokios kitos temos – visi kalbėjo apie COVID-19 pandemiją ir karantiną. Visos naujienos buvo neigiamos – vien skaičiai, kiek žmonių užsikrėtė, kiek mirė, o čia buvo bent kažkokia teigiama žinutė. Žmonės balkonuose šypsosi, stovi ant rankų, važinėjasi riedučiais – yra vilties pasaulyje. Aš ir nenorėjau dramatiškų portretų – esu nelabai tradicinis fotografas. Džiaugiuosi, kad fotografuotis norėjo mano pozityvią idėją supratę žmonės“, – komentuoja menininkas.

Kvies skiepytis

Socialinė fotografijų parodos žinutė – kvietimas skiepytis dar to nepadariusiems žmonėms tam, kad nebereiktų užsidaryti namie keliems ilgiems mėnesiams.

„Ši paroda yra priminimas, kad balkonai ir terasos pandemijos pradžioje buvo vienintelis būdas saugiai ir be nerimo išeiti į lauką, pakvėpuoti grynu oru, bet juk nesinori užsidaryti namuose visam laikui. Todėl kviesime skiepytis žmones, kad netektų grįžti į dar visai neseną praeitį – juk pandemija tiek Lietuvoje, tiek ir likusiame pasaulyje vis dar nenuslopo“, – parodos mintį atskleidžia A. Vasiliauskas.

Paroda, kurią pristato nekilnojamojo turto (NT) plėtros bendrovė „Realco“, veiks netradiciniu formatu (parodai eksponuoti bus panaudoti pastoliai) netradicinėje vietoje. Rugpjūčio 16–22 d. fotoparodą „Balkonų istorijos“ bus galima apžiūrėti žemutinėje „Avia Solutions Group“ arenos aikštelėje, vėliau paroda bus perkelta greta V. Gerulaičio ir Ozo g. sankirtoje vystomo daugiabučių projekto „Go Life“. Paroda veiks iki rugsėjo 30 d.

„Sveikintina matyti įvairias verslo iniciatyvas skatinant žmones skiepytis ir parodant, kad tai yra bendras klausimas, o ne vien tik institucijų problema. Jeigu norinčių vakcinuotis skaičius nustos augti, tuomet dalies mūsų tikrai gali laukti scenarijus, vykęs prieš pusantrų metų, kai ieškant pramogų teko sumaniai išnaudoti gyvenamojo ploto erdves. Tačiau tikiu, kad iki rugsėjo vidurio bus pasiektas reikiamas saugus bendro miesto imunizacijos lygis, kuris leis išvengti griežto karantino rudenį“, – sako Vilniaus miesto savivaldybės vakcinavimo koordinatorius Kipras Krasauskas.

Parodos atidarymo dieną nuo 11 val. Vilniaus miesto savivaldybė sudaro galimybę be išankstinės registracijos pasiskiepyti šalia įsikūrusiame skiepijimo punkte. Vėliau šiame punkte be išankstinės registracijos bus galima pasiskiepyti darbo dienomis nuo 15 iki 20 val., savaitgaliais – nuo 9 iki 14 val.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)