Rugpjūčio 6 d. (penktadienis)

20 val. Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešoji biblioteka kviečia į poezijos vakarą su aktore Edita Užaite. Vakaro metu bus skaitoma trijų poečių – amerikietės Audre Lorde, rusės Belos Achmadulinos ir lietuvės Janinos Degutytės – kūryba.

Visos poetės savo gyvenimą pradėjo panašiu laiku – prieš pat Antrąjį pasaulinį karą, tik skirtingose šalyse. Visos – garsios ir įžymios savo šalyse, o viena jų net laikoma superžvaigžde, kurios pasiklausyti susirinkdavo stadionai.

Skirtingų moterų poeziją vienija ne tik moteriškos to laikmečio nuotaikos, tačiau persmelkia ir skaudžios asmeninės patirtys: rasizmas ir homofobija, sovietinė cenzūra ir persekiojimas, širdies yda ir motinos alkoholizmas.

Poezijos vakaras vyks šalia Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos esančiame skverelyje, prie Centrinio parko prieigų. Esant blogoms oro sąlygoms renginys vyks bibliotekos Konferencijų salėje.

Privaloma registracija renginio vietoje arba internetu, ČIA.

***

14 val. Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos III a. galerijoje vyks Antano Dilio fotografijų parodos „Šiauliai ir šiauliečiai“ atidarymas.

Būtina išankstinė registracija internetu, ČIA arba prieš renginį bibliotekoje.

A. Dilys gimė 1932 m. sausio 1 d. Storiuose, Anykščių rajone. Fotožurnalistas, Lietuvos fotomenininkų sąjungos garbės narys, muziejininkas, filokartininkas.

A. Dilys yra altruizmo pavyzdys: istorinius turtus kaupia ne sau, o dovanoja juos muziejams, bibliotekoms. 2020 m. Šiaulių rajono savivaldybės viešajai bibliotekai jis padovanojo savo asmeninę biblioteką ir per 1 000 fotografijų (kartu su autorinėmis teisėmis), kuriose jo viso kūrybinio laikotarpio geriausi fotodarbai, sukurti maždaug 1965 – 2015 m. Iš jų rengiamos įvairios parodos.

Dalis darbų dubletiniai, jie bus perduoti kitoms Šiaulių viešosioms bibliotekoms. Daug darbų tikimasi suskaitmeninti ir paskelbti visuomenei duomenų bazėje epaveldas.lt.

***
Rugpjūčio 6-7 dienomis Klaipėdoje, šokio teatras AIROS pristato naujausią savo kūrinį – projektą kūnams „Alkis“ ( Hofas, Naujojo uosto g. 3, Klaipėda).
Šokio teatras AIROS pristato naujausią savo kūrinį – projektą kūnams ALKIS

Dar visai neseniai choreografė Aira Naginevičiūtė minėjo kūrybos 30-metį ir Nacionalinėje dailės galerijoje pristatė kūrybinę parodą „Nėščia tyla“, apjungiančią visus savo darbus į visumą.

„Alkis“ – tai šiandienos ir ateities visuomenės sankirta, taškas, kuriame peržengiamas laikas ir interpretuojamas pats gyvenimas, tai gija, kurioje susipina choreografija, muzika, filosofija, dramaturgija, savistaba ir pasaulio interpretacija.

Temos aktualumą bei gebėjimą paliesti kiekvieną atvykusį bei stebėjusį atskleidžia ir tai, jog po balandžio mėnesį Dūmų fabrike įvykusios premjeros žiūrovai, žurnalistai, ir kritikai vieningai pozityviai ir teigiamai išreiškė vertinimus. „Alkis“ – paveikus reiškinys Lietuvos šokio, o ir apskritai kultūros padangėje, taip pat tai galėjo būti bei yra savotiškas pabudimas po pasaulį ištikusio stingulio.

Rugpjūčio 7 d. (šeštadienis)

Senosios perkėlos (Šiaurinis ragas, Danės g. 1, Klaipėda) kelte „Nida“ – Edgaro Vitkevičiaus fotografijos paroda „Tarp artumo paralelių“. Tai – 6-oji fotografijos parodų ciklo „KultJūra“ paroda. Ši paroda veiks iki rugpjūčio 20 d.
Edgaro Vitkevičiaus fotografijos paroda „Tarp artumo paralelių“ (E. Vitkevičiaus nuotr.)

***
46-osios Visagino miesto šventės baigiamasis festivalio vakaras pateiks visaginietės Alesandros Metalnikovos darbą – Rusų dramos teatro monospektaklį „Vienišas žmogaus balsas“.

Žiūrovus netikėtose miesto erdvėse intriguos choreografės Olgos Žitluchinos vadovaujamų Latvijos
kultūros akademijos Šokio trupės artistų improvizacijos.

Vakaras baigsis itin skambiu akordu – Didžiojoje scenoje centrinėje Santarvės aikštėje koncertą surengs trys gerai žinomos mūsų šalies populiariosios muzikos grupės: Leon Somov ir Dileta, „Colours of Bubbles“ ir „Skamp“.

Daugiau informacijos ČIA.

***
Rugpjūčio 8 d. (sekmadienis)

XVII tarptautinis muzikos festivalis „Užutrakio vakarai“ (Užutrakio dvaro sodybos rūmų terasa):
„Kremerata Lituanica“, koncerto pradžia 19 val.

Solistai: Tadas Motiečius (akordeonas), Džeraldas Bidva (smuikas).

Programoje: A. Piazzolla, G. Pelecis, O. Golijov, R. Galliano kūriniai.

***
Rugpjūčio 9 d. (pirmadienis)

„Trolių Mumių“ kūrėjos Tuvės Janson gimtadienio minėjimas – „Kine po žvaigždėmis“.
Filmo TUVĖ stop kadras

Bohemiško svaigulio kupiną biografinę dramą apie rašytojos ir dailininkės Tuvės Janson gyvenimą bei kūrybą žiūrovai išvys rugpjūčio 9-ąją „Kine po žvaigždėmis“.

Netikėti likimo posūkiai, pasaulinė sėkmė, pripažinimas atskleidžia vienos moters nesuvaldomą laisvės, meilės bei kūrybos siekį. Daugiau informacijos kinaspozvaigzdemis.lt

Rugpjūčio 10 d. (antradienis)

Rugpjūtis Druskininkuose – kultūros festivalių mėnuo: rugpjūčio 10 – 19 d. vyks kasmetinis tarptautinis koncertas-festivalis „Muzika be sienų“.

2000-aisiais startavęs, šiemet jau XXI-asis festivalis gali pasigirti itin sodria ir gausia programa: nuo konkursinės, koncertinės iki edukacinės programos; nuo pianistų, pučiamųjų, mušamųjų pasirodymų iki muzikinių paskaitų ir mokslinių pranešimų.

Festivalyje dalyvauja 67 menininkai iš 11 šalių, tarp jų ir garsi druskininkietė, pianistė Guoda Gedvilaitė, kurios pasirodymą bus galima išgirsti „Eglės sanatorijos“ erdvėje. Visi koncerto-festivalio renginiai yra nemokami ir vyks „Eglės sanatorijoje“, „Draugystės sanatorijoje“, M. K. Čiurlionio menų mokykloje ir įvairiose miesto erdvėse.

Rugpjūčio 11 d. (trečiadienis)

Prospekto galerijoje (Gedimino pr. 43, Vilnius) rugpjūčio 11 – rugsėjo 4 d. veiks Vytenio Jankūno fotografijų ir video paroda. Tai jau aštunta asmeninė autoriaus paroda Vilniuje. Menininkas šioje parodoje eksponuoja du savo naujausius projektus: „Naktinės būtybės“ ir „Pašok su manimi“ („Nocturnal Creatures“ ir „Dance With Me“).

Susitikimas su menininku rugpjūčio 11 d. nuo 16 val. iki 18 val.
Vytenio Jankūno fotografijų ir video paroda sostinės Prospekto galerijoje

Fotografijų ciklas „Naktinės būtybės“ pasakoja apie didelio miesto nakties gyvenimą. Žmonės linksminasi, lankosi renginiuose arba tiesiog užsiėmę savo reikalais. „Aš tiesiog norėjau papasakoti savo paties istoriją, kuri atsispindi mano nuotraukų personažuose“ – sako Vytenis. Nuotraukos nėra studijinės, tiesiog gatvių fotografija, tačiau menininkas redagavo jas savo metodais: ištrindamas fonus ir tik palikdamas svarbias pasakojimo detales. Žmonės Vytenio nuotraukose pavirto į miestiečius be miesto. Jie, kaip aktoriai teatro scenoje, vaidina savo istorijas apie naktinį Niujorką.

Rugpjūčio 12 d. (ketvirtadienis)

17.30 val. pokalbio-diskusijos „Gyvenimas scenoje: pokalbiai su Savo Sąžine“ daugiabučių kieme adresu Gumbinės g. 114, Šiauliai. Susitinka kantri muzikos atlikėjas Virgis Stakėnas ir žurnalistas, laidų vedėjas Rytis Zemkauskas. Šis renginys – Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos organizuojamo festivalio „Kiemai“ dalis.

***

Chaimo Frenkelio vilos vasaros festivalio renginys: žiūrovai kviečiami į Chaimo Frenkelio vilos parką (Vilniaus g. 74, Šiauliai), kuriame vyks pasirodymas „Astor Piazzolla. Tango Nuevo“, atliekamas ansamblio „Nortango“ iš Estijos. Plėsdamas festivalio geografiją ir auditoriją, šis pasirodymas, bendradarbiaujant su Daugyvenės kultūros istorijos muziejumi-draustiniu, kitą dieną taip pat organizuojamas Burbiškio dvare.
Chaimo Frenkelio viloje vykusio  vasaros festivalio  pasirodymo  akimirka  (E. Tamošiūno nuotr.)

Rugpjūčio 13 d. (penktadienis)

Vilniečių ir miesto svečių laukia unikali patirtis – šviesų festivalis žaliuojančioje sostinėje šiltomis rugpjūčio naktimis. Ryškios šviesos miestą užlies rugpjūčio 13–15 d. Pasižymėkite tai savo kalendoriuje jau dabar!

Šviesos instaliacijos, apšvietimo dizaino ir įvietinto meno sprendimai nuosekliai vienas po kito dėliosis daugiasluoksniame maršrute, kuris atskleis tikrąjį Vilniaus žavesį.
Vilniaus šviesų festivalis, instaliacija HYPAR  (Bart van Overbeeke nuotr.)

Daugiau nei penkių kilometrų ilgio maršrute – istorinis sostinės senamiestis, vasaros privalumai žaliosiose erdvėse bei parkuose, o finišui – vaizdingoji miesto panorama.

Visi festivalio eksponatai lankytojų lauks nuo 22 val. iki 3 val. nakties.

Festivalio naujienos feisbuke, ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)