„Džiaugiamės, kad Vyriausybė ieško būdų, kaip neįeiti į naują karantiną ir visko neuždaryti, bet, kita vertus, vėl yra priimami vienašališki sprendimai, su sektoriumi nekalbant. Niekas su renginių industrijos atstovais nediskutavo apie tai, kokie bus ribojimai, kaip jie galės veikti, kaip paveiks mūsų veiklą. Iki šiol daug buvo kalbėta apie tai, kokios veiklos yra saugios ir nesaugios, kad renginiai lauke pilnai saugūs. Čia yra labai didelis klausimas, kodėl tai ribojama. Matėme miesto šventes, visus veikiančius renginius šią vasarą – jokių protrūkių nebuvo, nei šią, nei praėjusią vasarą. Keista, kai priimami papildomi ribojimai tose vietose, kurios praktiškai yra saugios“, – stebėjosi V. Petreikis.

Visgi bloguoju pavyzdžiu, epidemiologų tikinimu, tapo Klaipėdoje vykusi Jūros šventė. Tokių kalbų V. Petreikis nesureikšmina, jo manymu, nė vienas lauko renginys nesukėlė problemų: „Galime pradėti nuo Šeimų maršo ir baigti Jūros švente, o į jų tarpą – visų mažesnių miestelių šventes – jos nesukėlė akivaizdžiai jokių problemų, nors epidemiologai „isterikavo“. Yra daug pavyzdžių.“

V. Petreikis atkreipė dėmesį, kad po pusantrų metų pandemijos Vyriausybė ir vėl priiminėja vienašališkus sprendimus, nesikonsultuodama su sektoriaus profesionalais. „Niekas nesišneka su mumis, po tiek laiko, kai yra daromi labai svarbūs pakeitimai, kurie akivaizdžiai stipriai nulems tolimesnę veiklą – neturime jokios diskusijos“, – pažymėjo pašnekovas.
Valdas Petreikis

Apie realią nutarimų įgyvendinimo praktinę-techninę pusę, V. Petreikio pastebėjimu, Vyriausybė taip pat vengia kalbėtis. „Kas kompensuos verslo netekimus? Kiekvienas ribojimas yra susijęs su tuo, kad verslas gali veikti dalinai, mes suprantame, kad visa visuomenė turi prisiimti kainą už tai, kad vyksta šita pandemija, bet jei skirtingi sektoriai ribojami skirtingai – klausimas, kas tuos skirtumus turėtų dengti, ar neturėtų pagaliau atsirasti labai aiškūs kompensaciniai instrumentai?“, – kėlė klausimą jis.

Kaip pavyzdį V. Petreikis pateikė daugumą vakarietiškų Vyriausybių, kurios, anot jo, „elgiasi sąžiningai“. „Prieš paskelbdami ribojimų paketus sektoriams, paskelbia ir kompensacinius mechanizmus – pas mus apie tai nekalbama“, – pabrėžė jis.

RIA valdybos pirmininkas taip pat priminė, kad renginių sektorius reikalauja nuoseklaus ilgesnio planavimo. „Neturint perspektyvos, kaip planuoti sektoriaus veiklą – rizikinga finansiniu požiūriu. Apie tai kalbėjome nuo Vyriausybės darbo pradžios ir vis tiek į argumentus nebuvo įsiklausyta“, – sakė jis.

Visgi, kol naujoji tvarka neįsigaliojo, festivalių dar vyks – organizatoriai vis praneša apie planuojamus didesnius renginius lauke. Vienas jų – Klaipėdos pilies džiazo festivalis, vyksiantis rugpjūčio 6 d.

Festivalio organizatorė Inga Grubliauskienė sako, kad jame bus laikomasi visų galiojančių reikalavimų.

„Festivalio koncertai organizuojami remiantis SAM išaiškinimu, pagal kurį nuo liepos 3 dienos nekomerciniams renginiams, trunkantiems iki 2 valandų, netaikomas reikalavimas dėl Galimybių paso, ir jie gali būti stebimi ne tik iš sėdimų, bet ir stovimų vietų. Kiekvienas rugpjūčio 5-7 dienomis atvirame lauke vyksiantis festivalio koncertas truks iki 2 valandų, tarp jų bus daromos petraukos.

Žinoma, raginame publiką laikytis higienos ir užkrečiamųjų ligų prevencijos reikalavimų – pavyzdžiui, dėvėti kaukes, nuolat dezinfekuoti rankas. O tuos, kurie jaučia bent menkiausius peršalimo ar Covid simptomus į primygtinai raginame į koncertus neiti.

Be to, festivalio prieigose veiks mobilus Covid-19 testavimo punktas, visi norintys galės atlikti SARS-CoV-2 antigeno testą, taip pat greitąjį serologinį SARS-CoV-2 antikūnų testą.

Taip pat svarbu paminėti, kad suorganizavome, jog penktadienį ir šeštadienį 16-20 val. Piliavietės teritorijoje veiktų mobilus vakcinavimo punktas, kuriame be išankstinės registracijos Janssen ir Pfizer vakcinomis galės pasiskiepyti kiekvienas norintis,“ – atsiųstame komentare teigė ji.

Pasak Kultūros ministerijos atstovų, nors epidemiologinės situacijos vertinimą jie norėtų palikti ekspertams, tačiau matant užsikrėtimų skaičių ir jų tendencijas, akivaizdu, kad reikia imtis būtinų sprendimų.

„Artimiausioje ateityje, Kultūros ministerijos matymu, dauguma veiklų galės būti vykdomos tik su Galimybių pasu, siekiant sumažinti kylančias rizikas užsikrėsti koronavirusu“, – rašoma Kultūros ministerijos atsiųstame komentare.

Primename, kad Vyriausybė šiandien svarsto tolimesnius pandemijos valdymo ribojimus. Tarp siūlomų priemonių yra ir tai, kad neturintiems Galimybių paso bus ribojami komerciniai ir nekomerciniai kultūros, pramogų, sporto renginiai, šventės, mugės, festivaliai, kiti susibūrimai viešose vietose ir pan.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją