Gabrielės Žemaitytės kūryba kyla iš konceptualaus meno krypties liekanų, kognityvinės psichologijos, komunikacijos teorijos ir naujųjų technologijų sklaidos. Dauguma parodoje eksponuojamų darbų sukurti 2018-2021 m., tačiau pristatomi ir senesni ar ilgą laiką (nuo 2009-ųjų) vystomi projektai.

Parodos pavadinimas – Monitoring Sea Change – pasirinktas kaip nuoroda į virsmo stebėjimą. Jis yra dalinai pasiskolintas iš vieno parodoje pristatomų darbų. Sea change (jūros kismas) – tai anglų kalbos idiomatinis posakis, reiškiantis visišką pasikeitimą.
Gabrielė Žemaitytė. Žalčio meilė, 2021. Video fragmentas

Pristatomuose projektuose narpliojamos skaitmeninės ir tinklinės technologijos ypatybės, tekstuali ir vaizdinė komunikacija, bandoma įprasminti didesnę nei žmogaus (non-human) empatiją ir suvokimą, laviruoti algoritmų užvaldytose virtualiose erdvėse.

Kūriniuose pritaikomi skirtingi spekuliacijos laipsniai – nuo naudojamų ir nagrinėjamų apčiuopiamų fizinių objektų, internetinių programų iki įsivaizduojamų ateities dirbtinio intelekto personažo monologų ar po vartojimo likusių objektų rinkimo (gleaning) aiškinamųjų (how-to) vaizdo įrašų.

Parodos autorė kviečia lankytojus bevaikštant po parodą apsvarstyti savęs suvokimą technologijos ir besikeičiančios aplinkos kontekste ir įžvelgti naujas gijas, siejančias jos eklektišką kūrybą.
Gabrielė Žemaitytė. Kaip rasti sifono oro kapsules, 2020. Video fragmentas

Apie autorę trumpai:

Gabrielė Žemaitytė gimė Alytuje. 2010 m. baigė Justino Vienožinskio dailės mokyklą Vilniuje. 2014 m. Middlesexo universitete (Londonas, JK) įgijo dailės bakalauro laipsnį ir buvo apdovanota dekano premija už nuopelnus fakultetui.

Šiuo metu kūrėja dalyvauja magistro studijų programoje Goldsmiths universitete (Londonas). G. Žemaitytė dalyvavo tarptautinėse parodose ir filmų programose – Covideo19 (2021), Access (2021), For the Love of Avocados (2020), žemės ir aplinkos meno parodose Vilniaus universiteto botanikos sode (2010, 2016, 2018), kartu su meniniu kolektyvu The Common pristatė darbus simpoziume ICA šiuolaikinio meno institute, Londone (2014). Gyvena ir kuria Londone.

Parodos kontekste bus pristatytas virtualių paskaitų ciklas su kviestiniais užsienio menininkais ir kuratoriais, praplečiantis parodoje gvildenamas temas (rugpjūčio 11, 17 ir 19 dienomis, 19:00 val. Lietuvos laiku, Zoom kambario ID: 993 0532 1300, slaptažodis: Monitoring).

Parodos lankytojus kviečiame atsinešti nuosavas laidines ausines dėl COVID-19 prevencijos.
Įėjimas nemokamas.

G. Žemaitytės kūrybos paroda „Monitoring Sea Change“ vyks iki rugpjūčio 20 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)