„S. Kudirkos istorija man skambėjo be galo įspūdingai. Gūdžiais sovietiniais laikais lietuvis atliko desperatišką šuolį į laisvę ir savo siaubui buvo grąžintas sovietams. Tai, ką jam teko vėliau išgyventi – skambėjo, lyg vaidybinio filmo scenarijus. Nors tai tikra istorija. Supratau, kad būtinai turiu susirasti S. Kudirką. Tačiau pradėjusi filmuoti net neįtariau kiek daug atradimų manęs dar laukia. Kaip neįtikėtinai pasisuks istorija“, – sako filmo režisierė.

S. Kudirkos istorija, Šaltojo karo metu sukėlusi vieną didžiausių politinių sąmyšių JAV ir Sovietų Sąjungoje, plačiai nuskambėjo pasaulyje. Jungtinėse Amerikos Valstijose lietuvis jūreivis tapo žmogaus laisvių pažeidimo simboliu, kurio likimą aptarinėjo ir sprendė net du JAV prezidentai – Richardas Nixonas ir Geraldas Fordas.

„Amerikiečiai rašė šiems prezidentams laiškus, prašydami padėti drąsiam lietuviui, kuris pasiryžo beprotiškam žingsniui – pabėgti iš Sovietų Sąjungos. Vaikai siuntė susižavėjimo kupinus laiškus pačiam Simui. Lietuvis, kurio vos vieną nuotrauką žmonės buvo matę per naujienų kanalus – tapo legenda. Jis virto pasipriešinimo sistemai simboliu. Dėl jo išlaisvinimo buvo rengiamos tūkstantinės demonstracijos“, – pasakoja G. Žickytė.

Didžiausias iššūkis, anot režisierės, buvo rasti sprendimą kaip istoriją, nutikusią prieš penkiasdešimt metų papasakoti dokumentinėje kino juostoje.

„Lemiamą vaidmenį atliko pats herojus, kuris sutiko dar kartą išgyventi savo nutikimus keliaudamas su mūsų filmavimo grupe tiek Amerikoje, tiek Lietuvoje. Po pusantrų metų trukusių pastangų, gavę leidimą filmuoti JAV pakrančių apsaugos laive „Vigilant“ – tame pačiame autentiškame laive, į kurį peršoko mūsų filmo herojus, su S. Kudirka grįžome ten, kur ir prasidėjo visa jo istorija,“ – sako režisierė G. Žickytė.

Filmo kūrimo metu režisierei pavyko gauti ne tik unikalią, niekur nematytą archyvinę medžiagą, kurioje užfiksuoti lietuvio drąsų šuolį į laisvę lydėję įvykiai, sukėlę milžinišką rezonansą pasaulyje, bet ir susitikti su lemiamą vaidmenį S. Kudirkos gyvenime suvaidinusiais amerikiečių laivo kapitonu Ralphu Eustisu ir kapitonu leitenantu Paulu Pakosu, taip pat gauti išskirtinį buvusio JAV valstybės sekretoriaus Henrio Kissingerio interviu.

Netikėtų susitikimų filmuojant buvo ne vienas, kaip ir istorijos posūkių, kurie, anot režisierės, nustebinę net ją pačią: „Bet tuo ir įdomi dokumentika. Pradėjęs filmuoti niekada nežinai kas dar gali nutikti. Realybė pranoksta visus lūkesčius“.

Daugiausia per pastaruosius metus dokumentinio kino apdovanojimų pasaulyje pelnęs filmas „Šuolis“ – Lietuvos kino teatruose jau nuo rugsėjo 17 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)