Naujausias Lauryno Bareišos ilgametražis vaidybinis filmas „Piligrimai“ buvo atrinktas į Venecijos festivalio paralelinę programą „Orizzonti“ (liet. „Horizontai“).

Filme pasakojama istorija apie į Karmėlavą atvykstančius Paulių ir Indrę.

Prieš ketverius metus ten buvo nužudytas Pauliaus brolis, Indrės vaikinas Matas. Paulius mėgina išsiaiškinti įvykio aplinkybes, Indrė bando jį sulaikyti nuo neapgalvotų veiksmų, tačiau pati pradeda abejoti šios kelionės prasme.

Galiausiai juodu patys sau turės atsakyti, kam reikėjo čia važiuoti ir ką ši kelionė pakeitė. Filmo gamybą finansavo Lietuvos kino centras.

Antrasis lietuviškas kino darbas festivalio programoje – Sauliaus Baradinsko trumpametražis vaidybinis filmas „Techno, mama“.
„Techno, mama“

Trumpametražis buvo atrinktas į Venecijos kino festivalio programą, skirta trumpametražių filmų konkursui „Orizzonti Short Films Competition“.

„Nepaprastai džiaugiuosi šiuo įvertinimu, nes patekti su savo filmu į tokio lygio festivalį buvo viena didžiausių mano, kaip režisieriaus, svajonių, – teigia režisierius S. Baradinskas. – Esu dėkingas visai komandai, dirbusiai prie filmo – kartu papasakojome mano kartos istoriją, vykusią kažkur tarp Pašilaičių ir Justiniškių kiemų, ir dabar parodysime ją viename svarbiausių pasaulio kino festivalių.“

Filmas „Techno, Mama“ pasakoja apie septyniolikmetį Nikitą, kuris gyvenime labiausiai mėgsta klausytis techno ir svajoja nuvažiuoti į garsų Berlyno techno klubą „Berghain“. Tačiau jo mama Irena nežino apie jo planus ir netrukus skirtingos jų gyvenimo vizijos susikerta.

„Techno, Mama“ – tai filmas apie Nikitos pirmuosius žingsnius į suaugusių pasaulį, kai noras „nutraukti kopriklausomybės bambagyslę“ nuo mamos priveda prie dar didesnių emocinių skausmų.

Režisierius S. Baradinskas sako, kad trumpo metro filmas „Techno, Mama“ pasakoja istoriją apie paauglį Nikitą, kuris bando įgyvendinti savo „techno“ svajonę, bet tikrasis „techno“ jo gyvenime yra smurtaujanti jo motina.

„Filmo pagrindinė tema – psichologinis ir fizinis smurtas šeimoje. Man skauda širdį, kad smurtas prieš vaikus vis dar yra opi Lietuvos problema, kuri daro didžiulę įtaką tolimesniems jų gyvenimams. Šiame filme savo kino objektyvą atsukau būtent į tai ir noriu paklausti žiūrovo: „Kodėl kartais mums yra tiesiog sunku mylėti?“ Šis filmas yra esė apie dvi Lietuvos kartas – postsovietinės ir nepriklausomos Lietuvos, kurios neranda, kaip vienai kitą mylėti. Tai filmas apie Lietuvos vaikus, kurie turėjo užaugti anksčiau laiko ir jų vaikystė bei svajonės buvo prarastos kažkur sovietinių daugiabučių rajonuose”, – pasakoja jis.

Pagrindinius vaidmenis filme atliko jaunas aktorius Motiejus Aškelovičius, o jo mamą įkūnijo Neringa Varnelytė.

Trečiasis režisieriaus filmas

Tai trečiasis režisieriaus kino filmas. 2018 m. S. Baradinskas kartu su komiku Olegu Šurajevu pristatė komercinį ilgo metro filmą „Grąžinti nepriklausomybę“. O 2019 m. kūrėjas pristatė savo debiutinį trumpo metro filmą „Auksinės minutės“. Pagrindinį Liudo vaidmenį sukūrė garsus škotų aktorius Billy Boydas (vaidinęs tokiuose filmuose kaip „Žiedų valdovas“ ir t.t.)

Filmas apkeliavo virš penkiasdešimt kino festivalių visame pasaulyje bei gavo įvairių apdovanojimų. S. Baradinską daugelis pažįsta iš jo režisuotų muzikinių klipų. Šiais metais jo kurtas vaizdo klipas eurovizinei „The Roop“ dainai „Discoteque“ sumušė lietuviškų muzikinių klipų peržiūrų rekordus.

„Techno, Mama“ operatorius Vytautas Katkus. Jo trumpametražis filmas „Miegamasis rajonas“, praeitais metais taip pat rodytas toje pačioje Venecijos kino festivalio konkursinėje programoje.

Filmo prodiuserė Viktorija Seniut („Viktoria Films“), kuri taip pat prodiusavo S. Baradinsko filmą „Auksinės minutės“. Naująjį filmą platina italų distributoriai „Lights On“.

Tarptautinis Venecijos kino festivalis yra seniausias pasaulyje kino festivalis, įkurtas 1932 m. ir kasmet vykstantis rugpjūčio pabaigoje arba rugsėjo pradžioje Venecijos miesto Lido saloje, Italijoje.

Festivalis yra didesnio kultūrinio renginio – Venecijos bienalės – dalis ir vienas svarbiausių A klasės kino festivalių pasaulyje, lygiuojantis su Berlyno ir Kanų kino festivaliais.

Venecijos kino festivalis šiemet vyks rugsėjo 1-11 dienomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)