18:00 val., Mijke van der Drift savo pranešimo metu kalbės apie socialinius pokyčius pasitelkdama Lukrecijaus tėkmės filosofiją. Užuot rėmęsis tikėjimu dieviškomis intervencijomis, Lukrecijus, vienas pirmųjų atomistų, siūlo materialistinę prielaidą.

Nors dabartiniai gyvenimo organizavimo būdai turi pakisti, nauji socialiniai modeliai nėra lengvai pasiekiami ar aiškiai įsivaizduojami, pavyzdžiui – kas nutiks tuo atveju, jei bus panaikinti kalėjimai.

Darbas socialinių pokyčių labui, atrodo, reikalauja daugiau nei žmonių tikėjimo savo gebėjimais keisti padėtį. Šiuo atžvilgiu, socialinės permainos remiasi stebukliniu mąstymu (anlg. magical thinking), tačiau reikalauja, dažnai sunkaus, socialinio organizavimosi darbo.

Mijke van der Drift aptars šį balansavimą tarp materialaus pokyčio ir stebuklinio mąstymo kaip etikos forma. Priešingai idealistinei etikai, nustatančiai principus iš anksto, stebuklinis mąstymas remiasi atvirumu ir prisijaukina nežinomybę, arba, tariant Lukrecijaus žodžiais – prisijaukina tuštumą.

20:00 val., po Mijke van der Drift paskaitos, žiūrovai bus kviečiami pamatyti naujausią Tyler Matthew Oyer performansą. Dalinai operetė, dalinai techno klubas ir dalinai ezoterinis ritualas, VENUS performansas bus įgyvendintas buvusioje Lukiškių kalėjimo katalikų koplyčioje.

Pavadintas VENUS, šis muzikinis sceninis pasirodymas sukasi aplink deivės Veneros figūrą ir jos, kaip moteriškos, anti-patriarchalinės, nedominuojančios ikonos įsivaizdavimą. Pasirodymo metu skambės kūriniai iš Tyler albumų RELEASE DELUXE, NO TEMPLE ir RETEMPLE. Žiūrovai taip pat išgirs dar neišleistas dainas, kurias Tyler parašė savo rezidencijos Rupert metu.

Mijke van der Drift yra filosofai ir edukatoriai, tiriantys etiką, translytiškumą, technologijas bei anti-kolonialistinę filosofiją.

Mijke dėsto Karališkosios Hagos meno ir dizaino akademijoje (KABK), Londono karališkajame menų koledže (Royal College of Art), taip pat prisideda prie Revoliucinių akademinių veikalų projekto (Revolutionary Papers Project) Kembridžo universitete.

Akademikų darbai buvo publikuoti Spekuliatyvios filosofijos žurnale (Journal of Speculative Philosophy), Estetikos ir kultūros žurnale (Journal of Aesthetics and Culture), taip pat ir skirtinguose nepriklausomuose leidiniuose kaip Trans iškilimas (The Emergence of Trans, Routledge 2020) ir Naujasis feminizmo literatūros studijų skaitovas (The New Feminist Literary Studies Reader, Cambridge UP 2020).

Kartu su kolektyvu FuturoBuku Mijke van der Drift šiuo metu kuria performanso pasirodymą Sambatas Stagings Kijeve, taip pat rengia projektą pavadinimu Ekstraktyvizmas, duomenizacija, transformatyvus teisingumas (Extractivism, Datafication, and Transformative Justice).

Be jau paminėtos veiklos, Mijke su Nat Raha yra įsitraukę į knygos Transmoterų Ateitys (Trans Femme Futures) rengimo procesą.
Per pastarąjį dešimtmetį Tyler Matthew Oyer tapo tarptautiniu mastu pripažintais vizualaus ir performanso meno atstovais, žinomais dėl savo teatrališkų, manieringų, goth-pop estetikos pasirodymų.

Tyler muzika skatina socialinius pokyčius: patriarchalinės santvarkos sugriovimą ir jos pakeitimą moterišku, queer, nesmurtiniu ir nekonvenciniu kitoniškumu.

Tyler muzikos estetika derina inkantacinę, burtažodinę išraišką, atlikėjų operinę patirtį ir klasikinio dainavimo techniką. Menininkų performansai semiasi įkvėpimo iš Klaus Nomi, Kembra Pfahler, Kenneth Anger, Peaches, Ron Athey ir Diamanda Galas kūrybinio palikimo.

Ankstesni Tyler performansai ir pasirodymai vyko Getty muziejuje, Silencio klube Paryžiuje, Ekebergparken skulptūrų parke Osle, MoMA PS1 Niujorke bei documenta (13) parodoje.

Abu renginiai vyks šeštadienį, 2021 m. liepos 31 d., 18:00 val. ir 20:00 val., Šv. Nikolajaus ortodoksų bažnyčioje, esančioje kultūrinėje ir koncertinėje erdvėje Lukiškių kalėjimas 2.0, Vilniuje.

Dalyvavimas nemokamas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)