Penktadienį – kalėjimas, archeologija ir šokiai

Lukiškių kalėjimas 2.0. Pasivaikščiojimai dieną arba naktį – nuo ketvirtadienio ( iki pat liepos 21 dienos) Lukiškių kalėjime, Vilniuje, prasideda dieną arba naktį organizuojami pasivaikščiojimai po kalėjimo teritoriją. Besidomintys šio kalėjimo istorija, architektūra ir kasdieniu kalinių gyvenimu, yra kviečiami į unikalų turą dieną, o aštrių pojūčių mėgėjams labai rekomenduojama patirtis naktį. Du skirtingi pasivaikščiojimų formatai – analogų visame regione neturinti patirtis.

Lukiškių kalėjimo kompleksą sudaro administracinis pastatas, Šv. Mikalojaus Stebukladario cerkvės pastatas, bendrabučio pastatas, kalėjimo pastatas, kalėjimo-ligoninės pastatas, tvora ir kontrolinis perėjimo postas. Šis kompleksas įtrauktas į Kultūros vertybių registrą ir turi nacionalinės kultūros vertybės statusą.

Mirtininkų kameros, pasimatymų kambariai, žmonės-konteineriai, istorinės asmenybės, draudžiami įsinešti daiktai, arkliai, meilės romanai, slapti meno kūriniai, nuteistųjų vestuvės, pabėgimai iš kalėjimo ir dar niekur nematytos Lukiškių kalėjimo erdvės. Kalėjimo prižiūrėtojai perteiks savo patirtį ir bus pasiruošę lankytojų klausimams.

Gyvosios archeologijos dienos – nuo 11 val. Kernavėje prasidės Archajiškų amatų, karybos ir muzikos šventė, vykstanti Kernavės archeologinės vietovės muziejuje. Šventės lankytojai tris dienas kviečiami stebėti, kaip atkuriami senieji amatai, gyvensena ir karyba, pasiklausyti archaiškos muzikos.

Simfoniniai šokiai – 19 val. Vilniuje, Rotušėje, vyks Valstybinio pučiamųjų instrumentų orkestro pasirodymas, kuriame bus pristatomos XX-XXI a. simfoninių šokių žanro interpretacijos: A. Gorbio, A. Kosmickio, J. Sibeliaus bei kitų kompozitorių kūriniai.

Leonardo Bernsteino orkestrinė siuita „Simfoniniai šokiai“ iš miuziklo „Vestsaido istorija“ (angl. „West Side Story“) – vienas dažniausiai pasaulyje atliekamų šiuolaikinės klasikinės muzikos opusų. Kompozitoriaus siekis apjungti turtingą Šiaurės bei Lotynų Amerikos muzikinę kultūrą lėmė neblėstantį šio kūrinio populiarumą, kurį liudija ir gausus aranžuočių skaičius – pučiamųjų orkestrui ją sukūrė kompozitorius Paulas Lavanderis. Ypatingo atlikėjų virtuoziškumo reikalaujančioje devynių dalių siuitoje girdime ištisą pluoštą skirtingų šokių muzikos stilių – cha-cha, mambo, latino ir kt.

Liepos 10 dieną, šeštadienį, kompozitorių kūrinių interpretacijos skambės ir Kauno valstybinėje filharmonijoje.

Šeštadienį – pasinerti į senojo Vilniaus istorijas ir atsipalaiduoti su bardų muzika

Ekskursija „Vilniaus požemių istorijos“ – 11 val. Vilniuje, prie Katedros varpinės laiptų, prasidės ekskursija, skirta besidomintiems miesto požemiais bei ieškantiems netikėtų atradimų. Seniau dėl gaisrų ir karų perstatinėjami Vilniaus miesto namai bei kylantis gatvių grindinio lygis dabar mums pateikia savąją požemių istoriją. Ekskursijos metu dalyviai apsilankys karalių kriptoje, kur palaidoti garsiausi valdovai. Katedros požemiuose esančios vaizdo projekcijos padės pamatyti, kaip kadaise atrodė ši vieta.

Organizatoriai siūlo kartu aplankyti Šv. Kryžiaus (Bonifratų) bažnyčią, Gintaro galerijos rūsius, J. ir M. Šlapelių namų-muziejaus rūsius, Šv. Jono gatvės galerijos rūsius, Žydų kultūros ir informacijos centrą bei Rotušės požemius.

Bardų festivalis „Akacijų alėja“ – nuo 16 val. Kulautuvoje vyks muzikos ir poezijos reginys, kurį organizatoriai vadina pirmąja šalyje tokio masto sueiga, reiškiniu šalies kultūros žemėlapyje ir kalendoriuje. Festivalyje skambės dainuojamoji poezija – baladės, akustinė muzika, folkmuzika, pasirodys dainų autoriai ir atlikėjai. Atvykusieji išgirs Giedriaus Arbačiausko, Bjelle, Gyčio Ambrazevičiaus, Gedimino Storpirščio, grupės „Baltasis Kiras“, Domanto Razausko ir Dariaus Žvirblio atliekamą muziką. Vakarą pradės projekto „Spalvos ir muzika“ gyvo garso koncertas.

Sekmadienis – ieškojimams, apžvalgai ir muzikai

Vilniaus kiemeliai – 11 val. Vilniuje, prie Vilniaus Katedros varpinės laiptų prasidės žavinga lankytojų kelionė po senamiesčio kiemelius. Senamiestyje legendas mena ne tik gatvės, pastatai ar požemiai, bet ir kiemai, kuriuos ekskursijos metu kviečia aplankyti organizatoriai. Pasivaikščiojimas, kuris nustebins net ir vietinius gyventojus, leis aplankyti puošnius ir skurdžius, erdvius ir mažyčius kiemelius. Kodėl langai į gatvės pusę buvo retenybė? Kaip gyveno kiemų savininkai? Kaip keitėsi senamiesčio vaizdas? Kokie įvykiai ir intrigos vykdavo kiemeliuose? Į šiuos klausimus po ekskursijos atsakyti nebus sudėtinga.

Kelionė laivu „Kaunas į Kačerginę“ su panelės Adelės ekskursija – 12 val. Kaune, nuo Kauno senamiesčio prieplaukos, prasidės kelionė laivu į Kačerginę – miestelį prie Nemuno, jau nuo seno traukiantį keleivius savo gamtos grožiu ir grynu pušyno oru. Tai puiki pramoga norintiems pailsėti nuo miesto šurmulio, pasibūti gamtoje bei pažinti Lietuvos miestelius, įsikūrusius prie Nemuno upės. Ši kelionė patiks šeimoms, poroms, draugams bei pavieniams keliautojams. Plaukimo metu grožėsitės vaizdingais Nemuno upės krantais ir Kauno rajono gyvenvietėmis, įsikūrusiomis prie upės.

Atplaukus į Kačerginę, prieplaukoje svečius pasitiks poilsiautoja-gidė panelė Adelė, kuri kartu pasivaikščios po miestelį, papasakos apie miestelio istoriją, lankytinas vietas bei garsių Lietuvos rašytojų kūrybą ir gyvenimą.

Martynas Levickis & „Mikroorkéstra“: „Keturi metų laikai“ – 20 val. Vilniuje, Vilniaus universiteto Didžiajame kieme, akordeono virtuozas Martynas Levickis savo gerbėjus kvies į naujausio albumo „Vivaldi: The Four Seasons“ pristatymo koncertą. Išskirtiniame vasaros pasirodyme nuskambės pirmoji pasaulyje legendinio kompozitoriaus Antonio Vivaldi kūrinio „Keturi metų laikai“ aranžuotė klavišiniam akordeonui ir styginiam orkestrui.

Martynas Levickis, kartu su kameriniu ansambliu „Mikroorkéstra“, pirmą kartą po ilgos pertraukos gyvai atliks visas keturias „Metų laikų“ dalis ir pristatys prieš pusmetį išleistą albumą. Pasirodymo svečių laukia ir daugiau vasariškų muzikinių siurprizų, kuriuos klausytojams ruošia jaunatviškas muzikantų kolektyvas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)