Liepos 5 d. (pirmadienis)

Vasaros renginių erdvėje Palangoje po atviru dangumi „Oldman Parkas“ skambės Jurgą išgarsinusios dainos iš jos debiutinio albumo „Aukso pieva“ ir naujausi albumo „Jurga“ kūriniai.
„Norisi po karantino prisiminti, kaip viskas prasidėjo ir kaip tai gali suskambėti dabar“, – šypsosi Jurga. „Esu tikra, kad nauja programa – emociškai stipriausia, į ją sudėjau tai, ką noriu pasakyti ir kas man svarbiausia šiuo metu, ir tai, ką jau patikrino laikas ir ką labiausiai iš mano kūrybos jaučia klausytojai!“

Liepos 6 d. (antradienis)

12.00 val. Valstybės vėliavų pakėlimo ceremonija. Lietuvos Respublikos Prezidento Gitano Nausėdos ir užsienio svečių sveikinimo kalbos Simono Daukanto aikštėje, Vilniuje.

13.00 val. Šv. Mišios Vilniaus arkikatedroje bazilikoje

10.00–18.00 val. Valstybės diena Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmuose. (Edukacinių, kultūrinių renginių programa).

Šiemet liepos 6-ąją, Valstybės dieną, prieš viso pasaulio lietuviams jau tryliktą kartą susitelkiant Tautiškai giesmei, šventinio renginio organizatoriai parengė ypatingą sumanymą – pirmą kartą visi norintys galės pamatyti reikšmingiausias miuziklo „Lituanica“ scenas.

Vilniaus Katedros aikštėje 20 val. prasidėsiantis koncertas suteiks galimybę išgirsti gražiausias legendinio miuziklo arijas, atskleidžiančias Lietuvos didvyrių Stepono Dariaus ir Stasio Girėno žygdarbį. Praėjus dešimtmečiams po lietuvių aviatorių skrydžio per Atlantą nenustoja stebinti S. Dariaus ir S. Girėno drąsa, pagrįsta meile Tėvynei ir artimiesiems.

Simboliška, kad tryliktą kartą vykstant „Tautiškos giesmės aplink pasaulį“ giedojimui, šventinę dieną taip pat išvysime 13 įspūdingiausių miuziklo „Lituanica“ dainų ir šokių. Renginio organizatorių sumanymu, žiūrovai galės kartu įsitraukti į patriotizmo ir meilės kupiną istoriją, atskleidžiančią S. Dariaus ir S. Girėno pasiryžimą įveikti Atlantą, įrodyti, kad kilnus noras ir valia gali įveikti bet kuriuos sunkumus.

Tautiškos giesmės giedojimas šiais metais visame pasaulyje vyks jau 13-ą kartą. Pirmąkart iniciatyva buvo įgyvendinta 2009 metais, kai Lietuvos tūkstantmečio proga mūsų šalies buriuotojai su jachta „Ambersail“ apiplaukė pasaulį. Pirmaisiais metais Tautišką giesmę giedojo 26 lietuvių bendruomenės visame pasaulyje, o per daugiau kaip dešimtmetį liepos 6-oji švenčiama ne tik kaip Valstybės ar Mindaugo karūnavimo diena, bet ir kaip Tautiškos giesmės diena.

21.00 val. „Vardan tos Lietuvos vienybė težydi“. Tautiškos giesmės giedojimas Lietuvoje ir visame pasaulyje

***
19.30 val. Chaimo Frenkelio vilos parke Šiauliuose atidaromas XVIII tarptautinis Chaimo Frenkelio vilos vasaros festivalis. Šventiniame koncerte, skirtame Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) dienai paminėti, pasirodys Kauno miesto simfoninis orkestras, 2021 m. Auksinio scenos kryžiaus laureatė Joana Gedmintaitė (sopranas). Dirigentas – Robertas Šervenikas. 21 val. „Tautiškos giesmės“ giedojimas. Renginys nemokamas.

***
Minint Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) ir Tautiškos giesmės dieną, į Šiaulių miestą sugrįžta edukacinis gyvosios istorijos renginys „Smetoniškos Mindauginės“. Šios ypatingos dienos proga jis kvies šiauliečius ir miesto svečius nuo 13 val. iki 21 val. apsilankyti Saulės Laikrodžio aikštėje Šiauliuose.

Visą dieną truksiantis renginys miestiečius vilios leistis į smagias pramogas, stebėti teatralizuotus gyvuosius vaizdelius, šokti bei klausytis šventinių koncertų. Organizuojamos veiklos leis ne tik prisiminti praeitį, šalies ir miesto istoriją, bet ir nusikelti į stilizuotas tarpukario erdves ir, susipažįstant su to laikmečio kultūra, buitimi ar amatais, turiningai praleisti laiką.

***
Pirmoji G. Barčausko tapybos paroda – Tytuvėnų 725 gimtadienio proga

Vis dažniau Lietuvos ir ne tik meno pasaulio užkulisiuose nuskambantis architekto dailininko Gedemino Barčausko vardas siejamas su išskirtiniais, ypatingai jautriai aktualijas paliečiančiais tapybos darbais.

Iki šiol paveikslai buvo eksponuojami tik internetinėje erdvėje, arba privačių asmenų kolekcijose, tačiau šiais metais, minint menininko gimtojo Tytuvėnų miestelio 725 metų sukaktį, pirmoji paroda „Home“ simboliškai bus surengta būtent čia. Liepos 6-ąją dieną, 18 val.
G. Barčausko tapybos paroda

G. Barčausko autorinių darbų parodos atidarymas Tytuvėnų bernardinų vienuolyne duos startą sukakčiai skirtų renginių ciklui.

G. Barčausko autorinių darbų paroda „HOME“ (Maironio g. 2, Tytuvėnų bernardinų vienuolyne) bus eksponuojama iki rugpjūčio 31 d.

Liepos 7 d. (trečiadienis)

19 val. B. Mar ir „Solo teatras“ pakvies į kultinį monospektaklį „Meilužis“ (pagal Marguerite Duras autobiografinį romaną), nuo kurio premjeros šiemet sukanka dvidešimt metų. Spektaklis bus rodomas „Meno forte“ Vilniuje (Bernardinu g. 8/8), o po jo žiūrovų lauks šventinis susitikimas su šio trapaus ir drauge laikui nepavaldaus scenos „perlo“ kūrėjais. Retas spektaklis sulaukia tokio amžiaus, bet „Meilužis“ tebevaidinamas, nes B. Mar ir „Solo teatras“ puoselėja, šlifuoja ir gludina savo spektaklius kaip jūros akmenėlius.
Birutė Mar, monospektaklis „Meilužis“

Liepos 8 d. (ketvirtadienis)

17 val. atidaroma keramikės Virginijos Užusenytės paroda „Pa-stebėjimai“.
Šioje parodoje pristatomi keramikos objektai, kuriuos jungia autorės dėmesys vienai temai – tai yra dirbtinai modifikuoto augalo egzistencijai.

Tai yra konceptualūs objektai, sukurti įdėmiai stebint gamtą, o tiksliau – gilinantis į augalus ir sėklas. Menininkė domisi ne tiek gamtos formų grožiu, kiek giliaisiais gyvybiniais procesais, augalų vystymosi dinamika ir kaita. Menininkei rūpi kontraversiški invazijų į gamtą rezultatai. Jos kūriniai primena, kas gali atsitikti į gamtos planus agresyviai įsiterpus žmogui.

Paroda veiks iki rugpjūčio 14 d.

Liepos 9 d. (penktadienis)

18 valandą Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio Burbiškio dvaro istorijos skyriuje (Radviliškio r.) vyks operos solistų Liudo Mikalausko ir Egidijaus Bavikino koncertas „Paskutinį sekmadienį“.

Nuotaikinga programa klausytojus nukels į tarpukarį ir dvaro erdvėje leis mėgautis aukščiausio meistriškumo muzika, išskirtiniais balsais.

Šis koncertas Burbiškio dvare – projekto „Dvarų pramogos“ dalis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)