Penktadienį – ekskursijos, spektakliai ir šokiai

Kauko alėjos kultūrinis draustinis – 17 val. Kaune, Žaliakalnyje, lankytojai yra kviečiami susipažinti su Kauko alėjos kultūrinio draustinio paveldu. Ekskursijos dalyviai stebės tarpukario gyvenimo atspindžius, o vasarvietės, vilos ir dvareliai primins kadaise tvyrojusią kurortinę miesto nuotaiką. Maršrutas pasižymi vaizdingumu, netikėtai atsiveriančiais kraštovaizdžiais. Norintys yra kviečiami patirti Kauko laiptų ritmą, trumpiausių Žaliakalnio gatvelių labirintą, Žaliakalniečių gyvenimo stilių, išgirsti Žaliakalnyje gyvenusių žymių žmonių ir Kauko laiptų istorijas.

Naujasis Baltijos šokis: Šokių kūrimo menas – nuo 17 val. Nacionalinėje dailės galerijoje, Vilniuje, vyks šokių kūrimo meno pasirodymas, kurį atliks šiuolaikinio šokio menininkas Dovydas Strimaitis. Solo pasirodymo metu kūrėjas nuolat kartoja tą pačią judesio frazę, kuri pasirodymo eigoje vos pastebimai auga ir tampa vis sudėtingesnė. Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad viskas stovi vietoje, tačiau palyginus pasirodymo pradžią ir pabaigą akivaizdu, jog frazė drastiškai pasikeitė. Nepaisant to, žiūrovui būtų sunku nurodyti akimirką, kur įvyko tas pokytis. Šį judesio virsmą lydi transo būseną sukeliantis menininko Gedo Mekšriūno garso takelis, kuris, panašiai kaip šokio judesys, transformuojasi ir nepastebimai tampa neatpažįstamas. Pasaulyje vis daugėja impulsų ir lieka vis mažiau vietos ir laiko stabtelėti – šis solo pabandys būti tam atsvara.

Batsiuviai – nuo 18 val. Nacionaliniame Kauno dramos teatre vyks tarp realybės ir absurdo balansuojantis spektaklis – vizija, kuriame kūrėjai klausia, ką veikia batsiuviai, kai batų siūti daugiau nebereikia. Pagrindinė spektaklio tema yra visuomeninių situacijų ir individo asmeninės būklės pasikeitimai prieš ir po revoliucijų – kai batsiuviams nebereikia siūti batų, jie įvykdo revoliuciją ir paima valdžią. Jie buvo engiami ir nebereikalingi, o dabar yra valdantieji, bet ar jie gali ką nors pakeisti? O gal taip pat susirgs savo engėjų dvasios ligomis? Spektaklį režisuoja Antanas Obcarskas.

Naktinis Kauno tvirtovės IV Fortas – 22.30 val. Kaune, drąsiausi kultūros entuziastai yra kviečiami nakties metu patirti IV Fortą. Tamsiuoju paros metu vykstanti ekskursija leis pajausti kitokią Pirmojo Pasaulinio karo dvasią. Organizatoriai rekomenduoja su savimi turėti prožektorių, pasirūpinti tinkama avalyne, apranga ir apsauga nuo uodų bei erkių. Ekskursijos trukmė – 2.15 val.

Liepos 2–4 d. Kaune vyks vienas iš didžiųjų „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ renginių – bendrakūrystės festivalis „Per_kūnija“, siekiantis tyrinėti jaunimo auditorijai aktualias temas. Jo programą galite rasti čia.

Šeštadienį – naktis muziejuje, architektūros atradimai ar teatras po atviru dangumi?

Atviros architektūros savaitgalis „Open House Vilnius“ šiemet vyksta liepos 3–4 dienomis ir kviečia aplankyti virš 50 išskirtinių pastatų Vilniaus mieste. „Open House Vilnius“ – tai galimybė pasinerti į išskirtinės ir kokybiškos miesto architektūros pažinimo džiaugsmą. Atviros architektūros savaitgalio metu istorijas pasakoja Vilniaus pastatai, kurie įprastai yra visiškai arba iš dalies neprieinami visuomenei. Ekskursijos nemokamos, renginys atviras visiems.

Europos muziejų naktis Maironio namuose – liepos 3 d. per 30 Lietuvos muziejų jungiasi prie tarptautinės iniciatyvos Europos muziejų naktis , į kurią įsitraukia ir Maironio lietuvių literatūros muziejus, nuo 18 iki 24 val. atveriantis duris nemokamam lankymui. Visų lauks įdomi pažintis su literatūra ir žymiausiomis asmenybėmis ką tik atidarytoje modernioje ir interaktyvioje literatūros istorijos ekspozicijoje. Lankytojų laukia orientacinis žaidimas – edukacija „Nepasiklysk muziejaus labirintuose“, vėliau organizatoriai kviečia apžiūrėti fotografijų parodą „Modernus gyvenimas“, kurią pristato kūrybinis „Kaunas 2022 – Europos kultūros sostinė“ jaunimo programos „Kauno iššūkis“ projektas „Komoda“. Parodoje susitinka šiandiena ir tarpukaris, kurį išsaugotą galime rasti ir rašytojų namuose.

Po dangumi: ...Daugtaškis – 20 val. Menų spaustuvės lauko scenoje, Vilniuje, vyks atviras teatro pasirodymas su Dovydu Grajausku, Jurgiu Marčėnu ir... lankytojams paliekama intriga, kurią simbolizuoja daugtaškis – ar ant scenos pamatysime kažką daugiau? Žiūrovams išlaikomas nežinomybės pojūtis: menininkai praeities dvelksmu žada prisiminti tai, kas buvo iki šiandien. Žada atkapstyti, kas iki šiandien iš rašančiųjų yra palikę rašalo brūkšnius kasdienybės dienoraščiuose. Jokūbas Verbickas atkurs 8 mm juostos vaizdus iš kažkada prieš keturiasdešimt metų. Visa tai apims įvairios garsų terapijos.

Sekmadienį – pajūrio atradimai

Vitražų paroda „55 spalvoti stiklai“ – nuo 10 val. Palangos vasaros skaitykloje vyks paroda, kurią Vilniaus dailės akademija dovanoja Palangos kurortui. Vitražo menas turi gilias tradicijas – pirmiausia jis asocijuojasi su viduramžių katedrų statybomis ir architektūros inovacijomis, leidusiomis atsirasti didelėms langų ertmėms, šviesos srautui patekti į tamsią ir šaltą patalpą. Dabar vitražą galime atrasti ne tik šiuolaikiniame interjere, viešosiose atvirose erdvėse, bet ir kaip savarankiškai egzistuojantį meną – parodose. Ši paroda – jaunų žmonių paieškos, mėginimai prakalbinti šią šaltą, kartais labai karštą, aštrią, o kartais labai aptakią, skaidrią ar beveik nepermatomą substanciją.

Šokio ir muzikos instaliacija „Salos“ – nuo sekmadienio, 19.30 val., Nidoje, Urbo kalne, vyks instaliacija, skirta Neringos istorijai, dabarčiai ir rūpestį keliančiai ateičiai. Nidos švyturyje įsikūrusios „Salos“ kviečia pasinerti į stichišką būseną, kuriamą iš minimalistinės muzikos, judesio, šviesų ir abstrakčių kostiumų. Žymios kompozitorės Žibuoklės Martinaitytės minimalistinė kompozicija, sudėliota iš analoginių smėlio ir violončelės garsų, daugiakanaliu garsu užpildo visą švyturį. Pasitelkdamos Kuršių nerijos pavyzdį, „Salos“ klibina tvarumo, aplinkos apsaugos ir net žmonijos ateities temas.

Dienos metu švyturio erdvė tampa gyva paroda. Pastato langai transformuojami į camera obscura, kuri perduoda išorės vaizdus ant švyturio sienų, sukurdama judančius aplinkos paveikslus. Šiai tiesioginei išorės „transliacijai“ akomponuoja kompozitorės Žibuoklės Martinaitytės meditatyvios smėlio ir violončelės muzikinės kompozicijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)