I ir II maršrutų salėse lankytojų dėmesiui skirtos karantino metu daugiau nei 250 vertybių atnaujintos nuolatinės ekspozicijos, dr. Prano Kiznio paveikslų galerija. Taip pat dvi tarptautinės parodos – „Lenkijos karaliaus ir Lietuvos didžiojo kunigaikščio Stanislovo Augusto Poniatovskio (1764–1795) reprezentacinis portretas“ bei „Vilniaus pilių išvaduotojas. Boguslavo Radvilos portretas“.

Jose galėsite pasigėrėti ypatingais Lietuvos valdovo ir didiko atvaizdais ir išsiaiškinti paveiksluose užkoduotus simbolius.

Dar viena džiugi žinia! Nelauktai dar 10 dienų pratęsta vieno šedevro – Tomaso Dolabelos (Tommaso Dolabella, apie 1570–1650) paveikslo – tarptautinė paroda „Šlovingas, didis ir neregėtas įvykis: 1611 m. Maskvos caro priesaika“.

Taigi, nuo 18 iki 24 val. kviečiama nemokamai aplankyti Valdovų rūmų muziejų ir iki pat vidurnakčio praleisti Muziejų naktį estetiškoje aplinkoje, patirti neišdildomų įspūdžių, pasisemti naujų žinių ir inspiracijų. Paskutiniai lankytojai į muziejų bus įleisti 23 val.

Plačiau apie parodas ir galeriją

II maršrutas (Didžioji renesansinė menė)

Vieno šedevro tarptautinė paroda

„Šlovingas, didis ir neregėtas įvykis: 1611 m. Maskvos caro priesaika“

Tai vieno įspūdingo, reikšmingus 400 metų senumo istorinius Lietuvos, Lenkijos ir Maskvos valstybių įvykius menančio, monumentaliais matmenimis (beveik 3,5 x 3,5 m) išsiskiriančio eksponato paroda. Šis kūrinys – žinomo italų dailininko Tomaso Dolabelos ar jo aplinkos sukurtas paveikslas „Maskvos caro Vasilijaus Šuiskio ištikimybės priesaika 1611 m. Abiejų Tautų Respublikos seime“.

II maršrutas (Didžioji renesansinė menė)

Tarptautinė paroda „Lenkijos karaliaus ir Lietuvos didžiojo kunigaikščio Stanislovo Augusto Poniatovskio (1764–1795) reprezentacinis portretas“

Reprezentacinis Lenkijos karaliaus ir Lietuvos didžiojo kunigaikščio Stanislovo Augusto Poniatovskio (1764–1795) portretas sukurtas 1783 m. kunigaikščiams Radviloms dirbusio dailininko Juozapo Ksavero Heskio (Józef Xawery Heski) ir ilgą laiką puošė Nesvyžiaus rezidenciją.

Matyt, kunigaikščių Radvilų patartas, dailininkas ant stalelio greta Lenkijos karaliaus karūnos pavaizdavo ir Lietuvos didžiojo kunigaikščio kepurę. Taip pabrėžiamas Abiejų Tautų Respublikos dualizmas ir Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valstybinis statusas. Paroda skirta 1791 m. gegužės 3 d. konstitucijai, kurią kūrė ir rėmė šis paskutinysis Respublikos monarchas.

18.00–24.00 val.

II maršrutas (I renesansinė antikamera)

Tarptautinė paroda „Vilniaus pilių išvaduotojas. Boguslavo Radvilos portretas“

Lankytojams pristatomas išskirtinis garsaus flamandų dailininko, portretų kūrėjo Vilemo van Honthorsto (Willem van Honthorst, 1594–1666) nutapytas Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės arklidininko ir Prūsijos vietininko, kunigaikščio Boguslavo Radvilos (1620–1669), XVII a. viduryje išvadavusio Vilniaus pilis iš maskvėnų rankų, portretas.

Šį kūrinį parodai paskolino muziejaus bičiulis ir daugelio projektų rėmėjas, filantropas, istorijos gerbėjas kunigaikštis Motiejus Radvila, neseniai įsigijęs šį darbą iš vienos privačios kolekcijos Didžiojoje Britanijoje. Portretas viešai rodomas pirmą kartą.

18.00–24.00 val.

II maršrutas (III manieristinė antikamera)

Dr. Prano Kiznio paveikslų galerija – dovana Valdovų rūmų muziejui

Itin vertinga 23 paveikslų galerija suformuota iš neseniai vienoje tarptautinėje parodoje eksponuotų kūrinių, kuriuos XIV–XVII a. nutapė garsūs įvairių Italijos regionų menininkai – venecijiečiai, lombardiečiai, romiečiai, florentiečiai, sieniečiai, kalabriečiai, taip pat flamandų, graikų, lenkų dailininkai, mokęsi, gyvenę ir kūrę Italijoje.

Valdovų rūmų muziejaus ir dosnaus mecenato dr. Prano Kiznio sutarimu ši įspūdinga kolekcija eksponuojama tik jai skirtoje salėje, kuri ir istoriniais laikais buvo itin svarbi, didžiausia rūmų erdvė, nes įkurta greta barokinės Sosto menės, o joje vyko svarbiausios Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rūmų iškilmės ir šventės.

Visa paveikslų kolekcija salėje eksponuojama taip, kaip tokios galerijos buvo kuriamos XVI–XVII a. ne tik Italijoje, bet ir kitų Europos šalių valdovų ir didikų rūmuose. Tokia galerija buvo Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rūmuose Vilniuje.

Daugiau informacijos: www.valdovurumai.lt

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)