Pasak jos, Vilnius nuo seno garsėjo kaip literatūros miestas, kuriame įvairiomis kalbomis kūrė žymūs literatai, įamžindami jį iškiliausiuose savo kūriniuose, čia vystėsi literatūros žanrai, o visas miestas yra paženklintas literatūros simboliais.

Tikimasi, kad toks statusas padės plačiau skleisti žinią Europai ir visam pasauliui apie Vilniaus nuopelnus literatūrai.

Vilniaus meras Remigijus Šimašius primena, kad Lietuvos sostinėje kūrė ir filomatų draugijos susitikimus rengė pasaulyje pripažintas poetas Adomas Mickevičius, čia pirmąjį poezijos rinkinį išleido Nobelio literatūros premijos laureatas Česlavas Milošas, vaikystę praleido rašytojas Romainas Gary ir daugelis kitų iškilių literatūros atstovų.

„Vilniuje visada buvo stipri žodžio galia. Gavęs UNESCO literatūros miesto statusą, Vilnius neabejotinai taps dar labiau atviru ir mylimu miestu Europoje ir pasaulyje. Džiaugiuosi galėdamas palaikyti paraiškos teikimą, kurioje atsiskleidžia seniausios Vilniaus miesto literatūros tradicijos“, - sako R. Šimašius.

Savivaldybė pabrėžia, kad UNESCO pasaulio paveldo saugomame Vilniaus senamiestyje yra yra literatų gatvė, Č. Milošo laiptai, visame mieste yra skverų, gatvių, pavadintų žymių literatūros atstovų pavardėmis, čia šiuo metu kuria daugybė žymiausių Lietuvos literatų, veikia literatūrinės organizacijos, draugijos, vyksta įvairūs tarptautiniai literatūros renginiai.

Paraiškai ruoštasi nuo 2018 metų, bendradarbiaujant su partneriais – Lietuvos nacionaline UNESCO komisija, Lietuvos leidėjų asociacija ir Vilniaus miesto savivaldybės centrine biblioteka.

Literatūros miesto statusą yra gavę šie miestai: Lvovas (Ukraina), Tartu (Estija), Krokuva (Lenkija), Praha (Čekija). Taip pat – Reikjavijkas (Islandija), Barselona ir Granada (Ispanija), Dublinas (Airija), Liubliana (Slovėnija), Utrechtas (Nyderlandai), Lilehameris (Norvegija), Milanas (Italija), Mančesteris, Noridžas, Edimburgas ir Notingemas (Jungtinė Karalystė), Haidelbergas (Vokietija), Obidos (Portugalija), Uljanovas (Rusija), Sietlas ir Ajova Sitis (JAV), Kvebekas (Kanada).

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)