Nuo 2019 metų prasidėjęs parodų ciklas skirtas šiuolaikiniam menui dabar dalinasi kūrinių, pasižyminčių tvarumu, gausa. „Parodos tikslas yra parodyti kuo daugiau įvairių dizaino kūrinių, nes Lietuvoje šiuolaikinis autorinis dizainas dar nebuvo pristatytas profesionaliame kontekste“ , – pristatydama parodą laidoje „Delfi rytas“ teigė šiuolaikinio meno ir dizaino galerijos „Vartai“ direktorė Toma Monginė.

Atvykę lankytojai gali išvysti žymių jaunųjų Lietuvos menininkų kūrinių, taip pat užsienyje progresuojančių dizainerių darbų.

Parodos idėja prasidėjo nuo „Monoblock“ kėdės, kuri dažnai yra sutinkama žmonių soduose, tačiau pradinis jos autorius – nežinomas. Dizaineriai kvestionuoja turimą kūrinį ir permodeliavus jį kuria naujus objektus – taip gimė krėslas ir šviestuvas, kuriuos galima pamatyti parodoje.

„Personal Scale“ paroda išsiskiria tvarumu gamybos metu. „Labai dažnai galvojame, kad tvarumas yra susijęs tik su medžiagiškumu. Ši paroda tai paneigia, nes tvarumas gali atsiskleisti ir gamybos procese“, – teigia galerijos direktorė Toma Monginė. Paroda pamina stereotipus ir kalba apie individualų santykį bei suvokimą kas yra tvarumas visai kitame kontekste.

Kūriniai parodoje yra parduodami ir įsigyjami, galima užsisakyti ir jų modifikacijas: skirtingas spalvas, matmenis. „Visi objektai yra ne tik eksponuojami, o taip pat skirti namams ir vartotojams. Ši paroda yra įdomi tuo, kad keičia mūsų supratimą apie tvarumą, dizaino objektus. Dauguma mūsų namuose esančių objektų yra industriniai, masinės gamybos. Įsigijus autorinį darbą susikuria emocijos, ryšys ir tvarumo aspektas atsiranda per ilgaamžiškumą, santykį bei vartotojo emociją turimą su tuo daiktu“, – sako direktorė.

Pristatydama parodą Toma Monginė primena ir viruso įtaką vartotojų pokyčiams: „Labai svarbu, kad uždarytu laikotarpiu turėjome daug naujų lankytojų. Kuomet daugiau buvome savo erdvėje, atsirado noras tą erdvę papildyti svarbiais, kokybiškais daiktais, kurie skleidžia gerą emociją, veda į diskusijas ir inspiruoja“.

Kiekvienas objektas yra palydimas atskiros istorijos, todėl šiuolaikinio meno ir dizaino galerijos „Vartai“ direktorė Toma Monginė kviečia visus ateiti, pamatyti, panagrinėti eksponatus. Paroda vyks iki liepos 23 dienos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją