„Kultūra yra NE apie tai, ką daro gimtojo Kauno miesto valdžia. NE apie tai, kaip ji suvokia demokratiją, kaip sumaniai randa „techninių“ pretekstų NE dialogui su LGBT+ bendruomene, pasiteisinimų NE lygioms teisėms. Ne tokia laikysena ir vertybės yra keliamos E u r o p o s !!! KULTŪROS !!! Sostinei !!! Todėl man jau „nėra garbė ir privilegija būti mano gimtojo ir mylimo miesto ambasadoriumi“ ir atsisakau „Kaunas 2022 ambasadoriaus vardo“, – savo feisbuko paskyroje rašo A. Matelis.

Pasiteiravus, ar jis nebandė su „Kaunas-Europos kultūros sostinė“ organizatoriais spręsti šio klausimo, A. Matelis aiškino juos pačius matantis kaip savotiškus įkaitus, bet tai situacijos nekeičia.

„Jų atstovai yra tų pačių miesto organizacijų dalis, jie yra nesavarankiški. Gal jie patys nėra tie, kurie panašiai galvotų, bet tiesiog aš nelabai noriu būti dalimi to renginio, kuris yra toks, koks dabar yra. Kaip kultūros sostinė gali būti tokia, kuri ignoruoja, kuri neigia dialogą, neigia elementarias vienodas teises? Nelabai įsivaizduoju, o mano pozicija radikaliai skiriasi, tad ir nesinori būti kartu“, – Delfi komentavo A. Matelis.

„Tie žmonės, kultūros sostinės organizatoriai, yra labai talentinga ir gabi komanda su fantastinėmis idėjomis, bet ji, manau, yra savotiškas įkaitas. Jie patys galbūt yra kitokios pozicijos, kiek privačiai kalbėjau, irgi deklaruoja, kad nesutinka su tuo, bet jie irgi yra Kauno įstaigos darbuotojai. Gaunasi toks paradoksas: jei Europa būtų žinojusi tokias vertybes, kažin ar būtų sutikusi suteikti kultūros sostinės vardą. Pusiau juokais sakau, kas kitas žingsnis: tų, kurie yra netradicinės orientacijos, spektakliai, filmai negalės būti rodomi, muzika negalės skambėti, kokie toliau techniniai sprendimai? Galvoju, kad kultūra ir menas yra ne apie tai“, – kalbėjo A. Matelis.

Primename, kad kultūros bendruomenė pasipiktino, kai menininkas Denisas Kolomyckis šią savaitę paviešino, kad viename iš „Kaunas-Europos kultūros sostinė“ renginių, „Jaunimo sezono“ festivalyje, buvo atšaukta planuota diskusija apie kultūros, meno ir LGBTQ+ bendruomenės santykį. Pasak jo, pagrindinė argumentacija buvo, kad Kauno savivaldybė nesuteikė leidimo rengti šią diskusiją viešoje erdvėje.

„Susirinkimo laisvė nebuvo suteikta Kaunas Pride. Laisvė kalbėti LGBTQ+ tema su jaunimu taip pat pasirodė nereikalinga. Mano supratimu, šie veiksmai ir grasinimai iš Kauno miesto savivaldybės, kad tam tikros NVO nebebus finansuojamos iš savivaldybės biudžeto, jei eskaluos šias temas (tą supratau iš skirtingų asmenų, kurie dalinosi savo patirtimis su administracija) – ne kas kita, kaip cenzūra.

Apeliacija, kad LGBTQ+ yra vis dar neišdiskutuota tema ir tai, kad reikia daugiau laiko dalykams aptarti – man nuoširdžiai atsibodo. Cenzūra, agresija, diskriminacija, patyčios – yra per daug įsikėrojusios mūsų visuomenėje. Nebeturime prabangos tai toleruoti“, – savo feisbuko paskyroje rašė jis.

„Kaunas-Europos kultūros sostinė“ rinkodaros ir komunikacijos skyriaus vadovas Mindaugas Reinikis sakė, kad kol kas jie gali tik apgailestauti dėl tokio režisieriaus sprendimo: „Matome motyvus ir suprantame. Tuo pačiu dar kartą norime pakartoti, kad „Kaunas 2022“ komanda tikrai netoleruos ir neleis jokios savo programos cenzūros, apkarpymo ar išorės poveikio turiniui. Mes visu šimtu procentu palaikome savo programos kūrėjus, jų rengiamą ir organizuojamą turinį. Šiuo metu vis dar laukiame atsakymo iš Kauno miesto savivaldybės dėl leidimo Jaunimo festivaliui viešose erdvėse. Tačiau, kad ir koks bus savivaldybės sprendimas, užtikriname, kad diskusija, sukėlusi tiek diskusijų, tikrai įvyks, tai jau tapo „Kaunas 2022“ garbės reikalu“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (180)