„Egzistuoja stereotipas, kad atostogų literatūra turi būti nesudėtinga, lengvai skaitoma, nereikalaujanti pernelyg gilintis, – ir iš dalies tai tiesa, ji iš tikrųjų populiari. Bet pastebime, kad vasaros sezonu susidomėjimo iš tiesų sulaukia pačios įvairiausios knygos, tarp jų ir klasikinė ar šiuolaikinė grožinė rimtoji, detektyvai ar negrožinė istorinė literatūra.

Ne toks jau retas atvejis, kai į pažintines keliones po Lietuvą ar užsienio kraštus leistis nusprendę žmonės pasiima su tomis vietomis, jų istorija susijusios grožinės ar pažintinės literatūros. Taip jie išplečia pažinimo patirtį“, – pranešime žiniasklaidai cituojama leidyklos „Baltos lankos“ vyriausioji redaktorė Saulina Kochanskaitė.

Tyrimas taip pat atskleidė, kad nemažai žmonių skaito būtent per atostogas – 24 procentai. Dažniau šalies gyventojai skaito tik darbo dienų vakarais.

Vyrų ir moterų pasirinkimas skiriasi

35 proc. apklaustųjų sako per atostogas skaitantys istorinę literatūrą, 33 proc. renkasi detektyvus, 27 proc. – klasiką. Beveik tiek pat Lietuvos gyventojų skaito psichologinę literatūrą – 26 procentai. Fantastiką mėgsta 24 proc., meilės romanus – 23 procentai. O štai 18 proc. net atostogas leidžia skaitydami profesinę literatūrą. Nepopuliariausia ilsintis – poezija, ją renkasi vos 3 proc. apklaustųjų.

Tiesa, atsižvelgus į skaitytojų lytį rezultatai šiek tiek kitokie. Istorinė literatūra dominuoja tarp vyrų (40 proc.), jie taip pat dažnai renkasi skaityti detektyvus (36 proc.). O štai populiariausi moterų pasirinkimai – meilės romanai (34 proc.) bei psichologinė literatūra (31 proc.).

Vyrai per atostogas taip pat dažniau už moteris skaito fantastiką (30 proc. vyrų, 19 proc. moterų) ir profesinę literatūrą (23 proc. vyrų, 14 proc. moterų). O štai moterys pastebimai dažniau renkasi klasikinę literatūrą (30 proc. moterų, 23 proc. vyrų).

Knygų pasirinkimui reikšmingą įtaką turi ir amžius. Pavyzdžiui, fantastika labiausiai domisi jaunesni skaitytojai, o vyresnių kaip 35 m. skaitytojų susidomėjimas sparčiai krenta. Šia tendencija pasižymi ir meilės romanai, jų populiarumas mažėti ima dar anksčiau – nuo 25 metų. O štai klasikos bei detektyvų žavesys, priešingai, su amžiumi auga. Daugiausia skaitytojų šių kategorijų knygos turi tarp 46–55 m. sulaukusių žmonių.

Atpalaiduoja net ir rimtosios literatūros skaitymas

Psichologo psichoterapeuto Timo Petraičio teigimu, net ir rimtosios literatūros skaitymas leidžia smegenims atsipalaiduoti, pailsėti – panašiai kaip jogos užsiėmimai.

„Atliekant vieną žinomą skaitymo poveikio tyrimą, jo dalyviams buvo duota pusvalandį paskaityti įvairių straipsnių apie istorinius įvykius ar technologines inovacijas. Tuomet buvo matuojami įvairūs su stresu siejami fiziologiniai rodikliai ir nustatyta, kad šios skaitymo intervencijos efektyvumas yra toks pat, kaip jogos užsiėmimo ar geros humoro dozės. Tad greičiausiai tai, ką skaitome, labai didelės įtakos neturi. Kur kas svarbiau pati veikla.

Kitais tyrimais buvo nustatyta, kad grožinės literatūros skaitymas turi didelę įtaką mūsų empatijos vystymuisi, nes vis labiau gebame suprasti sudėtingą žmogaus vidinį pasaulį, priimamus sprendimus, elgseną. Skaitant įtraukiančias, veiksmo kupinas knygas fiksuojamas didesnis smegenų aktyvumas įvairiose srityse, netgi tose jų dalyse, kurios atsakingos už judėjimą ar fizinius pojūčius“, – teigia specialistas.

Atostogų skaitymo įpročiai susiję ir su pareigomis

Leidyklos „Baltos lankos“ užsakytas tyrimas atskleidė įdomių skaitymo tendencijų tarp skirtingas pareigas užimančių apklausos dalyvių.

Aukščiausio bei vidutinio lygio vadovai aktyviausiai skaito klasikinę literatūrą (42 proc.), taip pat – istorinę (33 proc.). Palyginti su kitokias pareigas užimančiais šalies gyventojais, vadovai itin dažnai skaito ir profesinę literatūrą (27 proc.).

Techniniai darbuotojai atostogoms dažniausiai renkasi detektyvus (33 proc.) bei meilės romanus (29 proc.). Meilės romanus noriai skaito ir ūkininkai (33 proc.), tačiau lygiai taip pat juos domina ir klasikinė literatūra.

O štai smulkieji verslininkai daugiausia skaito psichologinės literatūros (33 proc.), antroje vietoje atsiduria meilės romanai (31 proc.). Jie per atostogas taip pat daug dėmesio skiria profesinei literatūrai (26 proc.).

Reprezentatyvią apklausą leidyklos „Baltos lankos“ užsakymu tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai“ atliko gegužės mėnesį. Joje dalyvavo 1010 šalies gyventojų nuo 18 iki 75 metų amžiaus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)