Projektą lydi sėkmė

Tarptautinių J.Naujalio kamerinės muzikos kursų organizatorė ir meno vadovė, pedagogė, Kauno ir „Collegium“ kvartetų viena iš įkūrėjų bei pirmasis smuikas Ilona Klusaitė, rengdama pirmuosius kursus svajojo, kad renginys taptų tradiciniu. Regis, svajonė pildosi.

Pirmuosius edukacinius projektus lydėjo didžiulis susidomėjimas ir sėkmė.

„Pamokos ir kiekvienas pokalbis su mokytojais buvo pasakiški. Su kiekviena diena, su kiekviena pamoka ansambliuose suartėjome, iš atskirų charakteringų meninių asmenybių tapome tarsi viena būtybe. Dabar belieka laukti kitų metų ir puoselėti tai, ką mums suteikė mokytojai – meilę muzikavimui kartu“, – džiaugsmingai įspūdžiais iš praėjusiųjų metų dalijosi viena pirmųjų į šių metų kursus užsiregistravusi septyniolikmetė panevėžietė Eva Blatrūnaitė.

Renginys pritraukia daug talentingų Lietuvos vaikų ir jaunimo, kurie jau dabar skina laurus ir garsina Lietuvos vardą.

Tarptautinė profesionalų komanda

Pasak organizatorės, kamerinis muzikavimas yra puikus būdas ne tik tobulinti techniką ir mokytis atlikimo meno, jis taip pat lavina bendravimo ir komandinio darbo įgūdžius, skatina kūrybiškumą ir suteikia jauniesiems atlikėjams taip reikalingos sceninės patirties. Maža to, asmeniškai su kiekvienu kursų dalyvių dirbs stipri tarptautinė profesionalų komanda.

Šiai metais kursus ves Eilis Cranitch (smuikas, Airija – Italija), Elisabeth Wilson (violončelė, Anglija – Italija), Ramutė Kalnėnaitė(violončelė, Lietuva), Ainis Kasperavičius (altas, Vokietija – Lietuva), Ilona Klusaitė (smuikas, Lietuva), Ingrida Rupaitė (smuikas, Lietuva) ir pasaulinio garso smuiko virtuozė Rebekka Hartmann (Vokietija).

Vienam kursų dėstytojui tenka nuo trijų iki penkių studentų, kas reiškia, kad mokymas yra labai individualus, o santykis su dėstytoju – betarpiškas.

Tarpe dėstytojų – smuiko virtuozė

Šių metų dėstytojų gretose – smuiko virtuozė Rebbeca Hartmann, pelniusi gausybę nacionalinių ir tarptautinių apdovanojimų. Jos klausosi pasaulis, koncertuojančios su tokiais garsiais orkestrais kaip Bambergo simfoninis orkestras, Acheno simfoninis orkestras, Viurtembergo kamerinis orkestras.

Scenoje ji pasirodo diriguojant muzikos grandams, tokiems kaip Christophas Eschenbachas, Justusas Frantzas, Salvadoras Mas Conde, Esa Pekka Salonenas, Jukka Pekka Saraste ir Enochas zu Guttenbergas.

Elizabeth Wilson ir M. Rostrostropovič

Smuikininkės repertuaras apima visą smuiko literatūros spektrą nuo ankstyvojo baroko iki šiuolaikinės muzikos ir naujų kompozicijų. Įdomu ir tai, kad Rebekka Hartmann groja 1675 m. Antonio Stradivarijaus smuiku.

Lavins ir intelektą, ir kūną

Kursų metu siekiama sudaryti sąlygas ne tik gilintis į amato subtilybes, bet ir plėsti bendrą muzikinį jaunimo išsilavinimą. Dalyviai turės susitikimą – diskusiją su kompozitore Zita Bružaite, kurią moderuos muzikologė Dainora Merčaitytė. Planuojamos ir dvi nuotolinės paskaitos: violončelininkės, maestro M. Rostropovičiaus studentės, Elizabeth Wilson paskaita apie D. Šostakovičiaus gyvenimą ir kūrybą ir smuikininkės Eilis Cranitch paskaita apie darbą ansamblio repeticijoje.

„Laisvu nuo pamokų metu organizuosime įvairias kitas veiklas: jauniesiems pritaikytas judesio ir taisyklingos laikysenos pamokas, sporto užsiėmimus, o taip pat organizuosime edukacines išvykas. Viena jų – kelionė į Raudondvarį, kur mokiniai aplankys J. Naujalio memorialinį muziejų bei Raudondvario pilį. Taip pat laukia ir muzikinė išvyką į Kačerginę. Vietos gyventojų ir svečių laukiami neįprastame koncerte „Pasivaikščiojimas su muzika“, kuris vyks V. Mykolaičio-Putino, J. Biliūno, P.ir J. Mašiotų, O. ir V. Landsbergių vasarviečių teritorijose. Koncertus lydės muzikologė Birutė Landsbergytė,“ – pasakojo I.Klusaitė.

Muzika dalinsis su kauniečiais

Kursų dalyviai neliks skolingi ir juos priglaudusiam Kaunui. Klausytojai maloniai laukiami atviruose nemokamuose koncertuose. Tai ir minėtas „Pasivaikščiojimas su muzika“ Kačerginėje ir sekmadieninis koncertas Kauno Švč. Sakramento bažnyčios kiemelyje.

Iškilmingas baigiamasis koncertas lauks klausytojų Kauno kunigų seminarijos bažnyčioje. „Norime praturtinti Kauno ir Kauno apylinkių muzikinį gyvenimą, pateikti klasikinę muziką netikėtose vietose, o taip pat suteikti progą jauniesiems atlikėjams pasirodyti didesnei auditorijai, įgyti koncertinės patirties“, – sakė Ilona Klusaitė.

Kursai startuoja jau birželio 28 dieną. Kol organizatoriai laukia Kultūros tarybos sprendimo dėl projekto finansavimo, kamerinė muzikos kursus ir jaunuosius stygininkus remia kilnūs verslininkai.

III tarptautiniai J. Naujalio kamerinės muzikos kursai birželio 28 d. – liepos 2 d.

Nemokami koncertai:

Liepos 1 d., 18 val. – koncertas „Pasivaikščiojimas su muzika“ Kačerginėje, rašytojų vasarvietėse
Liepos 2 d., 17 val. – iškilmingas baigiamasis koncertas Kauno arkivyskupijos konferencijų salėje
Liepos 4 d., 13 val. – šventadienio koncertas Kauno Švč. Sakramento bažnyčios kiemelyje

Organizatorius – Kamerinės muzikos rėmimo fondas.

Partneriai Kauno Juozo Naujalio muzikos gimnazija, VDU Muzikos akademija, Kauno kunigų seminarija.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)