„Lietuvos nacionalinis dailės muziejus pripažįsta, kad „Vytauto Kasiulio dailės muziejaus“ ir „Prano Domšaičio galerijos“ pavadinimų keitimas buvo įgyvendintas netinkamai, neskyrus pakankamai dėmesio viešoms diskusijoms, deramai neinformavus susijusių asmenų rato (ne tik giminių, bet ir diplomatų, politikų, ekspertų, kurie aktyviai prisidėjo šiuos muziejus kuriant). Šiai iniciatyvai, kaip ir daugeliui kitų muziejaus projektų, sutrukdė tiek Covid-19 pandemijos karantinas, tiek ir patirties stoka.

Todėl šiandien oficialiu raštu kreipsiuosi į Lietuvos Kultūros ministrą, prašydamas atšaukti dviejų Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus padalinių – Vytauto Kasiulio dailės muziejaus ir Prano Domšaičio galerijos – pavadinimų pakeitimą, galimai sugrįžtant prie šios iniciatyvos po išsamių viešų diskusijų, kurios prasidės 2021 rudenį tam tikslui LNDM rengiama moksline konferencija.

Konferencija vyks 2021 m. spalio 27 d. Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus Nacionalinėje dailės galerijoje (Konstitucijos pr. 22, Vilnius) ir (arba) nuotoliniu būdu“, – savo feisbuko paskyroje rašo A. Gelūnas.

Pasak jo, sumanymo sukurti platų Lietuvos diasporos horizontą atspindinčią nuolatinę ekspoziciją – su Kasiulio, Mikšio, Mončio, Kašubos, Kašubienės, Arbitblato, Chvoleso, Meko, Kezio, Jonyno, Gailiaus, Žoromskio ir kitų talentingų menininkų kūriniais – Lietuvos nacionalinis dailės muziejus neatsisako ir jis bus įgyvendintas 2022 metais.

Kultūros ministras S. Kairys, priėmęs A. Gelūno prašymą, sakė pirmiausia atsiprašantis V. Kasiulio giminių ir artimųjų dėl kilusio chaoso. „Taip pat noriu padėkoti ir visiems reagavusiems, kurių dėka atsirado dokumentas, kurio nebuvo nei Kultūros ministerijoje, nei Lietuvos nacionaliniame dailės muziejuje. Tokios netvarkos neturėtų būti. Apgailestauju.

Taip pat vertinu ir Arūno Gelūno žingsnį, kuriuo muziejaus direktorius pripažino komunikacijos klaidą ir deda pastangas atsukti procesus atgal ir brandžiai prieiti prie klausimo apie diasporos menininkų darbų įvertinimą ir eksponavimą. Lietuvos nacionalinis dailės muziejus kreipsis į ministeriją dėl abiejų muziejų pavadinimų atstatymo, o mes, be abejo, neprieštarausime.

Muziejaus pavadinimo keitimas – ne ministerijos iniciatyva. Reikia pastebėti, kad šis klausimas brendo dvejus metus. Atsiradus šiai iniciatyvai, mes raštu kreipėmės į LNDM norėdami įsitikinti, kad tikrai nėra jokio dokumento, kuriame būtų užfiksuota V. Kasiulio žmonos valia. Gavome atsakymą, kad tikrai tokio dokumento nėra. Paaiškėjus, kad vis dėlto toks įsipareigojimas buvo, situacija keičiasi iš esmės. Gerbiu muziejaus vadovybės viziją, tačiau visų pirma privalome gerbti duotus įsipareigojimus ir susitarimus.

Arūnas Gelūnas pristatė tolimesnę eigą ir, jei pavyks rasti kompromisus viešose diskusijose, jei pavyks rasti sprendimą bendraujant su V. Kasiulio artimaisiais, Lietuvos diasporos dailininkų kūrybą pristatančio muziejaus idėja galės vystytis toliau.

Iki to laiko grąžiname viską į status quo – senieji muziejų pavadinimai tiek Vilniaus, tiek Klaipėdos atveju bus sugrąžinti. Tikiuosi, kad iš klaidos pasimokysime visi“, – teigia kultūros ministras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)