Viena iš priežasčių, kodėl LGBT eitynės galėtų vykti Alytuje, pasak A. Gatavecko, visiems žinomas dzūkų svetingumas.

„Antra priežastis – Alytus turi savo identitetą, tai jau nėra pramonės miestas, Alytus yra šeimos miestas. O aš neskirstau šeimų nei pagal rasę, nei pagal lytį, kad būtinai turi būti vyras ir moteris. Gali auginti seneliai, gali – viena mama, visokių situacijų būna. Mano atveju, aš neturiu nei tėčio, nei mamos, tai ką, aš jau be šeimos? Aš taip nesijaučiu, aš jaučiuosi, kad turiu šeimą“, – kalbėjo menininkas, pridurdamas, kad remiasi ne tik savo įsitikinimais, bet ir 2019 m. Konstitucinio teismo šeimos sampratos išaiškinimu.

Menininkas teigė, kad jį piktina bet kokia diskriminacija: „Jei vienas romas apsivagia – jau puola sakyti, kad romų tauta vagys ar narkotikų pardavėjai, o juk taip nėra. Lygiai taip pat LGBT, pamatė, kad kažkas kažką blogo daro, ir sako, visi tokie – bet taip neteisinga“.

A. Gatavecko nuomone, Alytuje yra daug vietų, kur būtų galima surengti tokias eitynes: „Yra ir aukščiausias Lietuvoje pėsčiųjų tiltas, turime plačių gatvių, kuriomis tikrai galima eiti nuo Jaunimo parko link centro, ar nuo centro link pėsčiųjų tilto – pasirinkimų pilna, o policija, manau, pajėgi suvaldyti“.

Alytaus miesto ženklas

Menininkas įsitikinęs, kad šiomis temomis kalbėti reikia, nes aplink vis dar yra daug homofobų, kuo jis dar kartą įsitikino paskelbęs šį pasiūlymą: „Neapykantos banga liejasi per kraštus, paskęsti galima – vien dėl to jau reikia tų eisenų. Klausia, kam reikia? Tam, kad nebūtų neapykantos, nebūtų diskriminacijos. Jau vien tai rodo, kad reikia pokalbių tomis temomis, reikia kalbėtis, nes žmonės nesigaudo žmogaus teisėse, daug kas prisigalvoja klišių, kalba vienas per kitą tais pačiais žodžiais, pavyzdžiui, kad vaivorykštę atims iš vaikų. Kaip gali atimti? Aš kaip menininkas sakau, kad vaikai piešia tai, ką mato: lankosi žirgyne – piešia žirgus, mato vaivorykštę – piešia vaivorykštę. Matys piketus – pieš žmonių minias. Tad ją atima tėveliai, o ne LGBT bendruomenė“.

Alytaus meras: laukiamos šeimos, bet ne paradai

Alytaus meras Nerijus Cesiulis sako, kad oficialaus prašymo dėl eitynių jis nei savivaldybė nėra gavę.

„Pasiūlymų visokių internete daug, bet kažkokio oficialaus prašymo organizuoti eitynes mes nesame gavę. Ir šiaip tą klausimą kelti, manau, yra ankstoka, Lietuvoje ir mieste yra daugybė problemų, kurias reikia spręsti, o klausimus, kas būtų, jeigu būtų, spręsti, manau, dar šiek tiek anksti“, – sakė N. Cesiulis.

„Matytume, spręstume, bet, manau, su tokiais prašymais visuomenė yra skaldoma. Manau, kad mes Lietuvoje dar neišmokome diskutuoti gražiai, tą matau diskusijose dėl kovido, dėl galimybių paso, dėl LGBT eitynių ir panašiai – mes daugiau didiname atskirtį, nei jungiame žmones į vieną visumą. Tarp mūsų tikrai yra tų žmonių, kurie gyvena šalia, ir jie visais laikais buvo, yra ir bus, ar tai mūsų bendradarbis, kaimynas ar giminaitis: kai kurių gal ir nežinome, kai kuriuos žinome. Aš manau, kad tiems žmonėms gal ne visiems reikia kažkokių paradų ar pasirodymų, jie gyvena savo gyvenimą ir tiek. Aš nemanau, kad mūsų miestas jau pasiruošęs tokioms eitynėms. Manau, kad mūsų miestas yra šeimos miestas: ramus, žalias, jaukus, čia laukiamos ir gerbiamos šeimos, tačiau ne paradai“, – teigė Alytaus meras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (284)