Tapytojas, grafikas, plakatų autorius, iliustratorius Stasys Eidrigevičius pristato du anksčiau parodose neeksponuotus ir spaudoje neskelbtus piešinių ciklus, sukurtus 2000 metais. Pirmąjį ciklą sudaro 28 piešiniai, pristatantys abstrakčias kompozicijas, atspindinčias, kaip sako pats autorius, jo emocines būsenas.

„Piešinys pats savaime yra vertybė, nes nesistengi jame būti gražus, mielas, elegantiškas, tik toks, koks esi. Todėl manau, kad eskizuose ir piešiniuose yra labai daug meninės tiesos“, – sakė S. Eidrigevičius. Šio ciklo piešiniams, pasak parodą atidariusios muziejaus direktorės Elżbietos Laskowskos, būdinga paprasta forma ir subtili, taupi meninės išraiškos kalba.

Antrasis piešinių ciklas – savo forma panašus į pirmąjį ir atliktas ta pačia technika – tai 37 humoristinių ir erotinių piešinių rinkinys. Pagrindinė šio piešinių ciklo, kurį lydi įspėjimas „Parodoje eksponuojami erotinio pobūdžio darbai. Sprendimo, ar parodos objektus rodyti vaikams, priėmimas paliekamas tėvams arba globėjams“, tema yra grybavimas. Šiame cikle S. Eidrigevičius atsiskleidžia kaip puikų humoro jausmą turintis menininkas. Parodos kuratorius Piotras Kułakas, pristatydamas ciklą „Grybavimas“, sakė, jog jame atskleidžiamos tokios temos kaip flirtas, meilinimasis ir panašiai, o intymiąsias kūno dalis piešiniuose keičia įvairiausi grybukai.

Per parodos atidarymą jos autorius taip pat atliko performansą, skirtą Mikalojui Konstantinui Čiurlioniui. Piešdamas ant muziejaus sienos Čiurlionio ir savo paties portretą S. Eidrigevičius priminė, kad šiemet sukanka 110 metų, kai Varšuvos priemiestyje Marki mirė vienas žymiausių lietuvių dailininkų.

Parodą lydi S. Eidrigevičiaus piešinių katalogas, kurio leidimą iš dalies finansavo Lietuvos kultūros institutas.

Eryko Lipińskio karikatūrų muziejuje Varšuvoje eksponuojamą S. Eidrigevičiaus piešinių parodą bus galima apžiūrėti iki 2021 m. rugsėjo 5 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją