Gegužę Baltic šiuolaikinio meno centre atidarytoje parodoje lietuvių menininkai tyrinėja robotų ir skaitmeninių technologijų slaugą būtent tuo metu, kai medicininių paslaugų kokybė ir prieinamumas tapo visuotinai svarbūs. Bendradarbiaudami su architektais Isora x Lozuraityte, Baltic šiuolaikinio meno centro antrojo aukšto salę menininkai transformavo į operacinę primenančią aplinką, kurioje paprastai žmogaus atliekamus veiksmus perima technologijos. Pakui Hardware kuriamoje erdvėje kūnas tampa tik pėdsaku, vis labiau technologijų užvaldomu apvalkalu. Parodą iš dalies inspiravo dailininkės Marijos Teresės Rožanskaitės XX a. 8-ojo ir 9-ojo dešimtmečių tapybos kūriniai.

„Šia solo paroda plečiame mūsų susidomėjimą šiuolaikinės medicinos ir kūno santykiu, šįsyk gilinamės į virtualios priežiūros ir gydymo praktikas – telemediciną bei robotinę chirurgiją, situacijas, kai fiziniai paciento bei medicinos darbuotojų kūnai nesusitinka, o „prisilietimai“ vyksta tik per technologines „galūnes“. Įdomu tai, kad tuomet, kai ėmėmės šios temos, virtuali medicina buvo paraštėse, tačiau per pandemiją virtualūs vizitai pas gydytojus tapo kasdienybe. Galima sakyti, kad pats gyvenimas pasivijo meną. Nepaprastai džiaugiamės šia unikalia galimybe prisistatyti tokioje prestižinėje institucijoje, kurioje dirba itin profesionali komanda – nuo kuratorių, technikų iki komunikacijos specialistų“, – sako N. Černiauskaitė ir U. Gelguda.

Pakui Hardware paroda Baltic šiuolaikinio meno centre yra pirmoji šio tarptautinėje šiuolaikinio meno scenoje plačiai žinomo kolektyvo solo paroda Jungtinėje Karalystėje.

Prie iki spalio 3 d. veiksiančios parodos organizavimo prisidėjo Lietuvos kultūros institutas ir Lietuvos kultūros atašė Jungtinėje Karalystėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją