Birželio 11 d. (penktadienis)

„Kultūros sala“ Neringa kviečia į ilgai lauktą Lietuvos kultūros sostinės atidarymo renginį.

Birželio 11–13 d. spektaklis-kelionė „Laikas nė(e)rimui“ ragins kurorto gyventojus ir svečius nusiauti kasdienius rūpesčius ir leistis į kelionę drauge su Kuršių nerija keliaujančiu kultūros karavanu.

„Norime pakviesti į šią vietą pažvelgti ne tik kaip į banalią atostogų vietą. Tad ir formatą pasirinkome pakankamai atsargų. Atidarymas vyks Parnidžio kopos papėdėje, ant trijų Nidos molų. Kviesime žiūrovus dalyvauti spektaklyje-kelionėje be didelių scenų, garso, šviesų. Istoriniai faktai, dokumentika, pasakojimai supinami į libretą bus perduodami žiūrovams ausinių pagalba. Kuršių nerija yra unikali vieta, tad ir atidaryme siekiame išvengti patoso ir klišių“, – apie sumanymą kalbėjo renginio režisierė ir choreografė Agnija Šeiko.

Atidarymo renginio dalyvių skaičius ribotas. Norintys dalyvauti spektaklyje-kelionėje „Laikas nė(e)rimui“ kviečiami registruotis projekto svetainėje kulturossala.lt

***
LDS galerijoje „Arka“ pradeda veikti scenografijos ir teatro dailės paroda „Navigacija“.

Pristatydama projektą parodos kuratorė Raimonda Bitinaitė-Širvinskienė pasakoja, kad ši paroda yra orientyro paieškų pakitusioje dabarties realybėje, klajonių tarsi po nepažįstamą lauką, įkūnijimas meno kūrinyje.
Renatos Valčik performansas Islandijoje (Organizatorių nuotr.)

Parodos atsiradimą paskatino pasaulinio scenografų forumo „Prahos kvadrienalė“ (2023) laukimas ir pandemijos sąlygoti apribojimai, neišvengiami menininkų kūrybos proceso pokyčiai, prarasti ženklai, skirti orientuotis atviroje aplinkoje.

Paroda galerijoje „Arka“ veiks iki liepos 15 d.

Birželio 12 d. (šeštadienis)

Juodkrantėje esančioje Pamario galerijoje (L. Rėzos g. 3, Juodkrantė, Neringa) 17 val. bus atidaryta pirmoji tapytojos Nomedos Saukienės kūrybos retrospektyva.
Nomeda Saukienė. Iš kiemo pusės, 1968 (LNDM nuotr.)

Daug metų Dusetose gyvenanti menininkė puoselėja ryšį su gamta. Išmokusi tenkintis vasaros teikiamais džiaugsmais ir prisimerkdama namuose kalnus įvairių žolynų net ne į vazas, o dažnai į kibirus, „gėlių žanrą“ ji iškėlė į meno aukštumas. Tapyboje N. Saukienė įprasmino pievų ir darželių gėles, lubinus, svarainius, visokių atspalvių mėlynas gėles, o ankstyvojoje kūryboje sukūrė pašlovinimą alijošiui. Lietuvos dailės istorijoje ji susilygino su nepralenkiama meniškų (ne saloninių!) gėlių tapytoja Brone Mingailaite-Uogintiene (1919–1983). Pagrindinis skirtumas – N. Saukienės gėlės ne vazoje, o tarpsta gyvenamojoje aplinkoje, jos kaip oras, be kurio negalima išgyventi.

Paroda veiks iki rugsėjo 19 d.

***
Šį trumpą, bet kūrybiškai labai intensyvų sezoną Juozo Miltinio dramos teatras užbaigia dar viena premjera. Panevėžiečiai kviečiami į nuotaikingą Beno Jonsono komediją „Volponė“, kurią pastatė komedijų meistras režisierius Aidas Giniotis.

80-metį mininčiam teatrui šis pastatymas ypač reikšmingas, nes jis atsigręžia į teatro istoriją ir į garsųjį Juozo Miltinio spektaklį, kuriame, beje, vaidino pats Maestro. Aidas Giniotis, savaip interpretuodamas ir perrašydamas klasikinę pjesę, mezga šmaikštų dialogą ne tik su miltiniškąja „Volponės“ versija, bet ir su Miltinio teatro legenda. Ne veltui režisierius „išrado“ naują žanrą ir savo scenos kūrinį pavadino „teatriniu blefu“.
Volponė (A.Gudo nuotr.)

Birželio 13 d. (sekmadienis)

Kauno valstybinėje filharmonijoje tarptautinis šiuolaikinės muzikos festivalis „Iš arti“.

„Folk in Jazz“ – tai projektas, sujungiantis tris svarbiausias Lietuvos muzikinės kultūros tradicijas: liaudies dainas, klasikinę muziką ir džiazą. Jo programa, sudaryta iš dvylikos dainų, nauju aspektu pristatys penkių Lietuvos etnografinių regionų – Aukštaitijos, Dzūkijos, Suvalkijos, Žemaitijos ir Mažosios Lietuvos – liaudies muziką.

Dainos bei improvizacijos jų temomis bus atliekamos derinant klasikinės ir džiazo muzikos stilius bei formas. Įdomu, jog programoje skambės specialiai šiam projektui kuriamos aranžuotės ir improvizacijos, tačiau muzikoje siekiant išlaikyti originalią dainų prasminę formą bei harmoniją.

Specialiai šiam projektui džiazo pianistas Leonidas Mieldažis sukūrė šiuolaikiškas dainų aranžuotes, kuriose paliekama vietoms improvizacijoms, išlaikant originalią dainų harmoniją. Programoje skleisis spontaniškos ir subtilios muzikos interpretacijos.

Daugiau apie festivalį ČIA.

Birželio 14 d. (pirmadienis)

Prasidės XXIII Panevėžio tarptautinis keramikos simpoziumas. Pirmą kartą prieš 32 metus organizuotas renginys atsilaikė prieš pandemijos iššūkius ir vėl kviečia profesionaliosios keramikos mylėtojus.
2019 metų keramikos simpoziumas (Arvydo Gudo nuotr.)

Simpoziumo atidarymas vyks 17.30 val. Panevėžio miesto dailės galerijos kiemelyje (Respublikos g. 3).

Simpoziumo metu galerija kviečia visuomenę susipažinti su autoriais: menininkų kūrybos vakarai vyks birželio 28 ir 29 dienomis. Kiekvienas keramikas pristatys tiek savo paties, tiek atstovaujamos šalies keramikos meno tradicijas ir dabartines tendencijas.

Visa programa ČIA.

Birželio 15 d. (antradienis)

Kauno miesto kamerinis teatras birželio 15 ir 16 d. 18 val. pristato spektaklio premjerą „bowel“ (režisierius Naubertas Jasinskas).

Spektaklyje naudoti standartus laužančią aktorinę raišką režisierių įkvėpė praktika Berlyne bei darbas su režisiere Susanne Kennedy: „Ten pabuvimas mėnesį iš esmės pakeitė matymą. Tokio teatro, kokį aš pamačiau tenai, Berlyne, mes neturim. Niekas apie tai nekalba. Aišku, reikia užsiimti savišvieta. Ieškoti naujų dalykų“, – apie naujų formų paieškas kalba N. Jasinskas.
Spektaklio premjera „bowel“

Kūrybinėje spektaklio komandoje susibūrė garsūs ir talentingi menininkai. Pjesę vertė gerai žinomas rašytojas ir slam’ų dalyvis Marius Povilas Elijas Martinenko.

Vaidina aktoriai Jolanta Dapkūnaitė, Vainius Sodeika, Alvydė Pikturnaitė ir Povilas Jatkevičius. Spektaklyje skamba kompozitoriaus Gintaro Sodeikos muzika, galima pamatyti video menininko Ričardo Žigis ir scenografų Random Heroes vizualinius sprendimus.

***
Švęsdamas savo šimtmetį, Nacionalinis M. K. Čiurlionio dailės muziejus paruošė dovanų lankytojams ir kviečia nuo birželio 15 d. dalyvauti žaidime „Aplankykite muziejų – laimėkite „Bičiulystę“.

Muziejus laukia lankytojų, norinčių vėl susitikti su įkvepiančia M. K. Čiurlionio kūryba ir laimėti žaidimo rėmėjo įsteigtą pagrindinį prizą – M. K. Čiurlionio kūrinio reprodukciją „Bičiulystė“.
„Bičiulystė“ (Organizatorių nuotr.)

Pats M. K. Čiurlionis ypač vertino bičiulystę. Jis teigė, jog „draugystė – tai ta šviesa, kuria žmogus spinduliuoja ir kurią gali suteikti kitam žmogui, tuo praturtindamas jį ir praturtėdamas pats“.

Todėl šis jausmas toks brangus ir saugotinas. Paveikslas „Bičiulystė“ buvo nutapytas ir padovanotas artimai bičiulei ir mecenatei Bronislavai Volmanienei kaip draugystės ženklas.

***
Klaipėdos etnokultūros centre svečiuosis VšĮ „Vilniaus puodžių cechas“ meistrai. 17 val. Meno kieme (Daržų g. 10) bus pristatoma paroda „Klaipėdos senamiesčio buitinės keramikos rekonstrukcijos. XVI–XIX a.“.
Lėkštės dekoravimas majolikos technika (Organizatorių nuotr.)

Parodos autoriai – Elena Aleksejeva, Dainius Strazdas, Laura Sodeikaitė, Jurgita Radžiūnaitė – plačiau papasakos apie Klaipėdos keramiką bei ves praktinius klaipėdietiškos keramikos mokymus.

***
Vilniaus mažojo teatro (VMT) bendruomenė dar metų pradžioje pakvietė menininkus eksperimentuoti su klasikine ir šiuolaikine dramaturgija, o jau birželio 15–18 d. pristatys šių kūrybinių bandymų rezultatus. Keturis vakarus skirtingose VMT erdvėse vyksiantis spektaklių eskizų festivalis „DramaFest“ žiūrovus kvies susipažinti su aštuoniais skirtingais ir dėmesio vertais kūriniais.

Atidarymo vakaro metu, bus galima išvysti dramaturgės Dovilės Zavedskaitės pjesės „Ein elefant“ eskizą, kurį režisuoti ėmėsi Tadas Montrimas. „Ein elefant“ – pasakojimas apie vaiką ir jo gyvenimą dramblio draugijoje. Drambliu kūrinyje vadinama šių laikų liga – depresija.
„DramaFest“ eskizas „Kalno poza“

To paties vakaro metu bus pristatytas kino eskizas pagal Paulinos Eglės Pukytės pjesę „Kalno poza“. Ši eksperimentinė absurdo pjesė, kurioje kalbama apie individo susidūrimą su ribojančiais stereotipais, režisierės Gabrielės Tuminaitės ir videomenininkės Anetos Bublytės rankose tapo hibridine meno forma, sujungiančia kiną ir teatrą. Po eskizo „Kalno poza“ peržiūros žiūrovai bus kviečiami į diskusiją su kūrybine grupe.

Visa festivalio programa ČIA.

Birželio 16 d. (trečiadienis)

Šv. Jono gatvės galerijoje (Šv. Jono g. 11, Vilnius) atveriama Astos Vasiliauskaitės skulptūrų ir piešinių paroda „TIK TAK“.
Asta Vasiliauskaitė. Lietuviška duona, 1996 (Organizatorių nuotr.)

Skulptorė A. Vasiliauskaitė gimė 1961 m. Kaliningrade. 1986 m. baigė Lietuvos valstybinį dailės institutą. Nuo 1990 m. dalyvauja parodose Lietuvoje ir užsienyje, Lietuvos dailininkų sąjungos narė. Jos kūrinių yra įsigijęs Nacionalinis dailės muziejus ir Karaliaučiaus katedros muziejus. 1996 m. ji pelnė tarptautinės skulptūros kvadrienalės Rygoje diplomą, o 2007 m. apdovanota Miko J. Šileikio pirmąja premija Lietuvos dailės muziejuje surengtoje parodoje „Lietuvos laikas“. Kūryboje ženklios kelios sritys – mažoji skulptūrinė plastika, monumentalioji skulptūra ir medaliai. Naudojamos medžiagos ir technikos – natūralus akmuo, medis, atliejos bronzoje.“

Paroda „TIK TAK“ Šv. Jono gatvės galerijoje vyks iki liepos 7 d.

Birželio 17 d. (ketvirtadienis)

Klaipėdos universiteto (KU) mišrus choras „Pajūrio aidos“, 18 val. chorinės muzikos gerbėjus kviečia į ypatingą vakarą: KU Socialinių ir humanitarinių mokslų fakulteto Vitražinėje menėje (S. Nėries g. 5) kolektyvui bus įteikta šiemet pelnyta „Aukso paukštė“, po ceremonijos vyks koncertas. Koncerte skambės lietuvių ir užsienio autorių kūrinių programa.
KU choras Kalvarijos sinagogoje (Organizatorių nuotr.)

Lietuvos liaudies kultūros centras dar kovo pradžioje paskelbė šalies kolektyvus, kurių kūryba įvertinta „Aukso paukštės“ apdovanojimais. Klaipėdos universiteto kolektyvas trofėjų pelnė nominacijoje „Geriausias suaugusiųjų choras ir vadovas“. Beje, šiemet tai vienintelė „Aukso paukštė“, atskridusi į uostamiestį.

Kadangi šalyje dar galioja karantino ribojimai, koncerto žiūrovų skaičius bus ribotas, būtina išankstinė registracija, ČIA.

Birželio 18 d. (penktadienis)

Vilniaus teatre Meno Fortas (Bernardinų g. 8/8) bus rodomas Ukrainos režisierės Olgos Simonovos spektaklis „Dviejų kledesiai“, pastatytas pagal to paties pavadinimo Eugène Ionesco pjesę. Rumunų kilmės prancūzų dramaturgas Eugène Ionesco kartu su airiu Samuel Beckett‘u yra laikomas absurdo teatro pradininku.

„Dviejų kledesiai“ yra vieno veiksmo tragikomedija, kurioje autorius priešpriešina pajuokos vertus veikėjų asmeninius išgyvenimus ir išorinio pasaulio tragiškumą.

Vyras ir moteris, kartu jau septyniolika metų, audringai ginčijasi. Kas gali būti banaliau? Tikrai taip, jei ne ginčo priežastis: ar sraigė ir vėžlys yra tas pats gyvūnas? Greitai ginčas pasisuka kita linkme ir įgauna pagreitį, nepaisant vis labiau girdimų už lango šūvių, sprogstančių granatų ir sužeistų žmonių riksmo…

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)