„S. Golubovičiaus „Tėvas“ ir Amandos Kernell „Neišskiriami“ – stilistiškai skirtingi filmai, kuriuos jungia panaši tema, pagrindinių veikėjų psichologinė faktūra ir sudėtinga išorinės bei vidinės kelionės trajektorija. Kaitros nualintame Balkanų kraštovaizdyje prarastą orumą siekiantis atsikovoti serbas Nikola ir stingdančiame šiaurietiškame peizaže vaikų meilę bandanti susigrąžinti švedė Alisa – tėvai, kurie elgiasi vedami emocinio imperatyvo, o ne paklusdami įstatymo raidei, dažnai nublankstančiai prieš jausmų diktuojamą logiką“, – pranešime žiniasklaidai teigia festivalio įkūrėja ir meno vadovė Gražina Arlickaitė.

Nedidelio Serbijos miestelio darbininkas Nikola yra priverstas atiduoti du savo vaikus socialinei tarnybai po to, kai skurdas ir alkis paskatino jo žmoną pakelti prieš save ranką. Nors vyras stengiasi sukurti tinkamą aplinką šeimai, socialinės tarnybos vadovybė atsisako grąžinti jam atžalas. Išsiaiškinęs, kad vietos valdžia gali būti korumpuota, jis nusprendžia pėsčiomis per visą šalį keliauti į Nacionalinės ministerijos būstinę Belgrade. Nepaisydamas sunkumų ir vedamas meilės, tėvas siekia susigrąžinti savo vaikus ir prarastą orumą.

Alisos vyras po sudėtingų skyrybų pasiima du jų vaikus ir išvyksta į Švedijos šiaurę, kol bus paskelbtas galutinis teismo sprendimas. Vidurnaktį sulaukusi verkiančio sūnaus skambučio, moteris supranta, kad nebegali delsti. Ji nusprendžia pabandyti dar kartą ir atvyksta į Šiaurę, bet jos viltys susigrąžinti vaikus galutinai žlunga. Nevilties apimtai motinai lieka viena išeitis – pagrobti atžalas ir užsakomuoju skrydžiu išvykti į Kanarų salas. Laikas negailestingai senka, o Alisa iš paskutiniųjų bando susigrąžinti vaikų meilę ir pasitikėjimą, rizikuodama visiškai juos prarasti.

A. Kernell teigia, kad savo filmu išpažįsta meilę visiems išsiskyrusiems tėvams, kiekvieną dieną stojantiems į kovą dėl savo vaikų gerovės. Tuo tarpu S. Golubovičius atkreipia dėmesį, kad jo veikėjas negali sau leisti prabangos mąstyti apie abstrakčius dalykus, bet paklusdamas pirmapradžiam instinktui apginti save ir savo šeimą, pasuka tiesiausiu keliu humanizmo link.

Srdano Golubovičiaus „Tėvas“ nuo birželio 6 d., o Amandos Kernell „Neišskiriami“ nuo birželio 16 d. rodomi Lietuvos kino teatruose. Filmus platina Europos šalių kino forumas „Scanorama“. Geriausius festivalio filmus taip pat galite žiūrėti internetiniame kino teatre www.epasaka.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją