„Deja, norinčiųjų pamatyti „Saulę ir jūrą“ buvo gerokai daugiau nei bilietų, todėl daug žiūrovų taip ir liko laukiančiųjų sąraše. Tačiau danai ją dar galės išvysti Švedijoje, kur kūrinys lapkritį dvi savaites bus rodomas Malmės šiuolaikinio meno parodų rūmuose „Malmö Konsthall“. Sprendžiant iš pozityvių danų publikos reakcijų ir jaudinančių atsiliepimų apie „Saulę ir jūrą“, garsas apie šias gastroles Danijoje pasklido žaibiškai, tad norinčiųjų skaičius pamatyti operą-performansą ženkliai išaugo“, – mintimis dalijasi kultūros atašė Švedijoje, Suomijoje ir Danijoje Liana Ruokytė-Jonsson.

2019-aisiais Venecijos šiuolaikinio meno bienalėje „Auksiniu liūtu“ įvertinta opera-performansas gegužės 29–birželio 1 dienomis rodyta Kopenhagos tarptautinio meno centre „Copenhagen Contemporary“. „Saulės ir jūros“ pasirodymus organizavo didžiausias Danijoje teatro ir performatyvaus meno festivalis CPH STAGE bei susikertančių menų projektas „Travers“.

Vienoje iš ekspozicinių centro salių įrengtas 300 kvadratinių metrų dirbtinis paplūdimys šįkart pripildytas 17 tonų daniško smėlio. Išsitiesę ant jo operą atliko solistai iš Lietuvos, Italijos ir kitų šalių. Tačiau nepaisant atnaujintos galimybės tęsti pasaulinį turą pasirodymus lydėjo griežti apribojimai. Vis dėlto, pasak V. Grainytės, kūrinys Danijoje skambėjo visu pajėgumu, lyg pandemijos nė nebūtų buvę: „Apie ypatingas aplinkybes primena tik dezinfekantai, nuolatinis testavimasis ir biurokratiniai klampumai. Bendraujant su komandos nariais sunku suvokti, kad nesimatėme nuo spalio, kai „Saulė ir jūra“ rodyta Hanoveryje. Atrodė, kad visi būsime pamiršę natas ir žodžius, bet vos susitikus visi siurbia kiekvieną kūrinio minutę. Gyvas susitikimas – išskirtinė patirtis visiems. Tvyro sulaikyto kvapo atmosfera.“

„Buvau tiesiog sužavėta konceptualiu „Saulės ir jūros“ grožiu. Švelnus rūpestis paprastais žmonėmis, atrodo, rizikuoja būti prarastu šioje tirštoje visatoje. Tai buvo aiškiai matyti iš to, kaip choras keliose vietose suteikė optimistinio jautrumo mūsų vaizduotei / įsivaizdavimui apie gyvenimą po klimato katastrofos. Tai buvo įspūdingas įvykis, kvapą gniaužiantis potyris“, – kalbėjo Orhuso universiteto docentė, teatro kritikė Annelis Kuhlmann.

Po pasirodymo Danijoje „Saulė ir jūra“ birželio 22–liepos 4 d. skambės Italijos sostinėje, nacionaliniame teatre „Teatro di Roma“, liepos 17–18 d. – Vokietijoje, ekologiškai veikiančiame šiuolaikinio meno centre „E-Werk Luckenwalde“, rugsėjo 1–2 d. – Atėnų ir „Epidaurus“ festivalyje Graikijoje, lapkričio 2–15 d. – Malmės šiuolaikinio meno parodų rūmuose Švedijoje. Spalį planuojamas operos-performanso turas JAV.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)