Birželio 4 d. (penktadienis)

18 val. KADS Baroti galerijoje (Didžioji vandens g. 2, Klaipėda) atidaroma Vilmanto Marcinkevičiaus tapybos darbų paroda „Degantis protas“.

„Marcinkevičiaus kūryboje geltonos ir mėlynos spalvų derinys galėtų būti traktuojamas kaip nežemiško ir žemiško pasaulių dualumas. Sartro filosofijoje aiškinama, kad reikia atitrūkti nuo daiktinio pasaulio, Niekis yra ta geltonoji Marcinkevičiaus kasdienybė, kurią privalo palydėti aukštesnis reiškinys – mėlyna Būtis. Drugelio efekto trope V. Marcinkevičiaus paveikslai pakibtų tarp sparnų plastelėjimo ir tornado – tarp priežasties ir galutinio padarinio“, – apie parodą rašo menotyrininkė Austėja Mikuckytė-Mateikienė.
Vilmantas Marcinkevičius. „Sproginėjančios mintys“, 2021

Paroda Baroti galerijoje veiks iki birželio 30 d.

***
18 val. galerijoje „Si:said“ (Daržų g. 18, Klaipėda) atidaroma Dano Aleksos personalinė paroda „75 kilogramai ir spindulys“.

Paroda veiks iki liepos 2 d.
***
Kuršių Nerijos istorijos muziejuje, Nidoje, atsidaro kilnojama paroda Pajūrio akmens amžiaus keramika. Šią parodą paruošė Lietuvos nacionalinis muziejus ir Všį Akiračiai.
Pajūryje gyvenusių protėvių lipdyti puodai - vienuose lengvai pasislėptų vaikai, o kiti primena miniatiūrinius puodelius

„Net akmens amžiumi datuojamų puodų šukių sienelėse bei prie jų prikepusiuose degėsiuose galima aptikti vartoto maisto pėdsakų. Nidoje rastų molinių indų degėsių ir sienelėse išlikusių maisto pėdsakų cheminiai tyrimai atskleidė, kad šios vietos gyventojai pieną gėrė jau prieš 4,5 tūkst. metų“, – vieno iš eksponatų istoriją pasakoja archeologas Kęstutis Peceskas.

Pagrindinis parodos akcentas – keramikos dirbiniai ir tai, ką apie juos atskleidžia šiuolaikinės technologijos.

***
Trys vakarai – trys visiškai skirtingi koncertai! Birželio 3, 4, 5 d. 18.30 val. LNOBT kviečia į naujus rečitalius iš ciklo „Avanscena gyvai“.

Birželio 3 d., ketvirtadienio, koncertui baritonas Eugenijus Chrebtovas ir tenoras Mickaelis Spadaccini publikai ruošia kerinčią puokštę iš itališkų operų arijų ir duetų, kurią papuoš prancūziškais („Samsonas ir Dalila“, „Karmen“) bei rusiškais („Pikų dama“) akcentais.

Birželio 4 d., penktadienio koncertas subalansuotas romantikams. Sopranas Viktorija Miškūnaitė ir
tenoras Tomas Pavilionis atliks meilės arijas ir duetus iš operų „Eugenijus Oneginas“, „Žydė“, „Bohema“ ir „Traviata“.
Kostas Smoriginas

Trečiajame koncerte, birželio 5-ąją, šeštadienį, pasirodys bosas-baritonas Kostas Smoriginas. Prieš kelias dienas dainininkas sugrįžo iš Paryžiaus nacionalinės operos, kur dainavo Skarpiją Giacomo Puccini operoje „Toska“, o birželio pabaigoje iškeliaus repetuoti į Brėgenco festivalį Austrijoje, kur dainuos Monteronę Giuseppe‘s Verdi operoje „Rigoletas“.

Birželio 5 d. (šeštadienis)

18 val. Vilniaus kongresų rūmuose vyks „Keistuolių teatro“ koncertas su Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru. Dirigentas Ričardas Šumila.

***
Jau šį šeštadienį, Lūšių ežero pakrantėje, Ignalinos rajone įsikūrusioje „Palūšės Valtinėje“ skelbiamas vasaros sezono atidarymas, kuriame, jau tradicija tapęs vasaros pradžios koncertas su „Baltuoju Kiru“!
Baltasis Kiras

„Praėjusios vasaros sezonas „Palūšės Valtinėje“ buvo išties pilnas įspūdžių ir mes neketiname
sustoti!“, – kalba „Palūšės Valtinės“ šeimininkas, festivalių „Bliuzo naktys“ ir „Galapagai“ prodiuseris – Algirdas Barniškis-Blėka. Jis pasakoja, kad šį sezoną, šį įspūdingą gamtos kampelį kvies atrasti vėl ir vėl iš naujo. Į koncertą bus galima patekti turint galimybių pasą.

***
Birželio 5 - liepos 4 dienomis, „Tech Arts“ galerijoje atsidaro mėnesio trukmės, jau 14-ąją Baltijos trienalę lydinti tarptautinė grupinė paroda – „Bekūnis autoritetas“, kviesianti kitu žvilgsniu pažvelgti į tolimą bei netolimą istoriją, kolektyvinę atmintį ir autoriteto sąvoką. Parodą lydės išskirtinės ekskursijos anglų ir lietuvių kalbomis bei specialios Karolio Radziszewskio filmų peržiūros.

***
Pirmoji birželio savaitė – paskutinė proga aplankyti dvi didžiojoje Nacionalinės dailės galerijos salėje veikiančias parodas: retrospektyvą „Formuojant ateitį. Erdvinės Aleksandros Kasubos aplinkos“ ir Emilijos Škarnulytės instaliaciją „Daugdara. Dedikuojama Aleksandrai Kasubai“. Ta proga NDG parengė renginių programą, o birželio 4–5 d., penktadienį ir šeštadienį, galerijos bilietas kainuos tik 1 eurą.

***
Birželio 6 d. (sekmadienis)

13 val. prasideda 56 fortepijoninių rečitalių ciklas M. K. Čiurlionio namuose-muziejuje Druskininkuose.

2021 metų vasarą Druskininkuose M. K. Čiurlionio namų-muziejaus sode koncertuos profesoriai Birutė Vainiūnaitė, Jurgis Karnavičius, Halina Radvilaitė, Sergejus Okruško, Aleksandra Žvirblytė, Rokas Zubovas, pianistai Andrius Vasiliauskas, Živilė Karkauskaitė, Daumantas Kirilauskas, užsienyje gyvenantys lietuviai pianistai, aktyviai skleidžiantys tose šalyse M. K. Čiurlionio kūrybinį̨ palikimą̨ – Guoda Gedvilaitė, Rimantas Vingras, Gintaras Januševičius, bei M. K. Čiurlionio konkursuose laurus pelnę jaunosios kartos pianistai – Motiejus Bazaras, Rokas Valuntonis, Joris Sodeika, Neringa Valuntonytė ir Gabrielė Sutkutė.

Birželio 8 d. (antradienis)

Nuo birželio 8 d. sostinės galerijoje AV17 (Totorių g. 5) veiks menininkės Kristel Saan personalinė paroda „Rojus – aš jau išėjau ir grįžau“.

Kristel Saan yra estų menininkė gyvenanti ir kurianti Vankuveryje bei Taline. Savo parodas ji jau yra pristačiusi daugelyje pasaulio šalių, o jos kūriniai priklauso ne vienai tarptautinei kolekcijai. Pastaruosius keletą metų menininkė dirba Holivudo filmų industrijoje, kurdama scenografijas ir objektus didiesiems blockbusterių filmams.
Kristel Saan, Kažkada tavo gyvenime, aš tai turėjau, 2016

Parodoje „Rojus – aš jau išėjau ir grįžau“ Kristel Saan pristato objektus, pagamintus iš įvairiausių medžiagų, kaip arklių plaukai, gėlo vandens perlai, gyvačių oda ar šilkas. Per eksponuojamus kūrinius menininkė kalba apie rojų žemėje.

Birželio 9 d. (trečiadienis)

18 val. Lukiškių aikštėje įsikursiančioje skaitykloje #Vilnius skaito „Tyto alba“ kviečia į pirmąjį šiais metais gyvą susitikimą – kultūros analitiko, teatro kritiko Vaido Jauniškio knygos „Patirti peizažą“ pristatymą. Susitikimą ves knygų apžvalgininkas, 15min.lt redaktoriaus pavaduotojas Audrius Ožalas.

Pokalbyje „Įstrigę pokyčiuose. Kultūra Lukiškėse“ dalyvaus menininkė ir menotyrininkė Aistė Kisarauskaitė ir kompozitorius, svetainės „VoxArt“ redaktorius Matas Drukteinis, knygos autorius, taip pat fontanų muzika, „Open beach“ poilsiautojų balsai, „britvų“ ir Brodo gitarų gausmas, „Laisvės kalvos“ šmėkla, nugenėtų liepų šlamesys ir lietuviškas oras.

***
18 val. 30 min. Klaipėdos koncertų salėje (Šaulių g. 36) koncertas „Dramatiškasis XX a. palikimas“

Pianistė, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatė, kultūros diplomate vadinama Mūza Rubackytė ir prestižinių konkursų laureatas, energingas styginių kvartetas „Mettis“ atvyksta į Klaipėdą su istoriškai svarbia programa. Prieš metus jie išleido naują kompaktinę plokštelę „Shostakovich–Weinberg. Dramatic Russian Legacy“ (kompanija „Ligia Digital“), kurią ir pristatys būsimo koncerto metu.

Birželio 10 d. (ketvirtadienis)

Vasaros terasoje dainų autorė ir atlikėja Gabrielė Vilkickytė surengs savo pirmąjį po karantino koncertą atviroje erdvėje.Tai yra renginys, kuriame gali dalyvauti tik galimybių pasą turintys žmonės, t.y. pasiskiepiję, šia liga persirgę arba gavę neigiamą tyrimo rezultatą.

Birželio 11 d. (penktadienis)

Panevėžio teatras „Menas“ (Vasario 16-osios g. 19), 18 val. Premjera „Oskaras“ (Claude Magnier), rež. Tadas Montrimas.

***
Valstybinis Vilniaus mažasis teatras (VMT) spektaklis „Dviese sūpuoklėse“.

Naujausiame VMT spektaklyje žiūrovai išvys jausmingą retro stiliaus melodramą, sukurtą pagal amerikiečio dramaturgo Williamo Gibsono pjesę. Šis 1958 m. parašytas kūrinys autoriui pelnė prestižinį „Tony Awards“ apdovanojimą ir nuo to laiko iki šiol traukia įvairių pasaulio teatrų dėmesį dėl nesenstančios temos ir puikios medžiagos aktoriniams darbams. Lietuvių teatro istorijoje įrašyti du ankstesni Gibsono pjesės pastatymai: su Monika Mironaite ir Artiomu Inozemcevu bei Nele Savičenko ir Kostu Smoriginu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)