Kaip ir kasmet skaitykloje bus galima nemokamai skaityti knygas, išsirinkus iš beveik tūkstančio knygų kolekcijos, kurias dovanoja leidyklos ir įvairios organizacijos, skelbiama pranešime žiniasklaidai.

Lentynose bus galima rasti įvairių žanrų ir skirtingoms socialinėms grupėms atrinktą literatūrą. Gurmanų lentynoms knygas padėjo surinkti literatūros ekspertai: 15min redaktoriaus pavaduotojas, knygų apžvalgininkas Audrius Ožalas ir literatūrologė dr. Jūratė Čerškutė. Istorinių ir savo rekomenduojamų knygų lentyną šiais metais pristatys istorikas dr. Aurimas Švedas. Poezijos lentyną pristatys poetas, vertėjas Marius Burokas.

Taip pat bus galima rasti vaikų, psichologinės, kelionių, auginantiems vaikus skirtos literatūros, pasimėgauti įspūdinga meno albumų ir knygų kolekcija, pavartyti kultūrinius leidinius, susitikti su knygų autoriais, dalyvauti diskusijose, skaitymuose ir knygų pristatymuose. Jau žinoma, kad savo knygas skaitykloje pristatys Vaidas Jauniškis, Aušra Kaziliūnaitė, Ignas Staškevičius.

Šiais metais minint Sakartvelo Nepriklausomybės dieną Sakartvelo ambasada bendradarbiaudama su projektu „Vilniaus skaito“ birželio 3 d. 18 val. atidarys lentyną, kurioje bus galima rasti į lietuvių kalbą išverstus kartvelų literatūros klasikų kūrinius, knygas apie kartvelų meną ir istoriją bei fotoalbumus apie Sakartvelo gamtą ir architektūrą.

Atidarymo renginyje dalyvaus Sakartvelo ambasadorius Lietuvoje Levan Gvachliani, Rašytojų sąjungos pirmininkė Birutė Augustinienė ir asociacijos „Slinktys“ įkūrėjas Juozas Žitkauskas. Šia proga bus pristatyti paskutiniųjų metų lietuvių ir kartvelų bendradarbiavimo literatūros srityje vaisiai – Lietuvos rašytojų sąjungos parengta „Kartvelų moterų poezijos antologija“ ir asociacijos „Slinktys“ parengta „Aidintys: jaunųjų kartvelų poetų eilėraščių antologija“. Tad kviečiame kartu pasiklausyti kartvelų ir lietuvių poezijos skambesio.

„Ne visi gali skaityti įprastą spausdintą tekstą, ne visiems įprastinė spausdinta knyga prabyla, – sako Lietuvos aklųjų bibliotekos komunikacijos vadovė Ramunė Balčikonienė. – Todėl mūsų lentyna skaitykloje #VilniusSkaito šiemet kalbės apie dvi kiek kitokias skaitytojų grupes. Disleksiją, arba skaitymo sutrikimą, turi 10 proc. mokinių, tačiau vis dar per mažai apie ją žinome, todėl gabus, protingas, bet skaityti negalintis vaikas mokykloje ir šeimoje dažnai laikomas tingiu. O jis juk labai stengiasi – ir jam be galo skaudu girdėti tokius vertinimus. Apie neregius žinome kiek daugiau, tačiau Brailio raštas dažnam – vis dar mįslė. Todėl kviečiame palyginti, kaip atrodo ta pati knyga, išleista reginčiųjų ir Brailio raštu. Atkreipkite dėmesį ne tik į išvaizdos, apimties, bet ir į iliustracijų skirtumus!“

Birželio mėnesio viduryje skaitykloje atsiras naujiena – finansinio raštingumo temai skirta lentyna, kuriai knygas atrinko ir rekomendavo žinomi „Swedbank“ finansų ekspertai. Ši lentyna kvies pažinti tvarų finansų valdymą ir suteiks galimybę investuoti į naujas žinias bei patirtis.

Šiemet skaityklai naujausias, geriausias knygas dovanojo leidyklos „Alma Littera“, „Aukso žuvys“,
„Apostrofa“, „Baltos lankos“, „BALTO“ leidybos namai, „Dvi Tylos“, „Dominicus Lituanus“, „Gelmės“,

„Hubris“, „kitos knygos“, „Tyto alba“, „Tikra knyga“, „Lapas“, Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla,
Lietuvos literatūros ir tautosakos instituto leidykla, „Obuolys“, „Odilė”, „Rara“,„Sofoklis”, „Naminukas“, „Nieko rimto”, „Vaga“, „Briedis“. Meno ir kultūros lentynai savo išleistas knygas, meno albumus dovanojo „Lewben Art Foundation“, knygynas „Six chairs books“, modernaus meno centras „MO“. Kanados žinomiausių autorių knygas, išverstas į lietuvių kalbą ir originalo kalba, pristato Kanados ambasada Lietuvoje. Geriausių, iškiliausių Šiaurės šalių rašytojų knygas jau ketvirti metai pristatys Šiaurės ministrų tarybos biuras“. Japonijos autorių lentyną pristatys Japonijos ambasada Lietuvoje. Leidykloje bus galima rasti knygų ir rusų, lenkų, anglų, prancūzų kabomis.

Projekto #VilniusSkaito organizatorius – VšĮ „Mūzų bokštas“. Skaityklą dalinai finansuoja Vilniaus miesto savivaldybė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)