„Po vakarykščio lėktuvo užgrobimo jaučiuosi lyg gavęs asmenišką smūgį į veidą nuo Baltarusijos tirono. Lygiai prieš savaitę skridau šiuo reisu iš Atėnų į Vilnių, kartu su tikrąja Baltarusijos prezidente Sviatlana Cichanouskaja. Dabar girdėti vis daugiau apgailestavimų iš Minsko režimo pusės, kodėl su anuo lėktuvu nebuvo pasielgta taip pat. Tiksliau tai, kad gegužės 16-ąją jie „aplaidžiai“ leido praskristi virš savo teritorijos Cichanouskajai, juos taip įsiutino, kad jie nutarė reabilituotis po savaitės, nesvarbu, kad šiame lėktuve jau buvo gerokai menkesnio svorio grobis. Bijau net įsivaizduoti, ką jie šiuo metu daro su Romanu Protasevičiumi,“ – savo feisbuko paskyroje rašo M. Ivaškevičius.

„Šis jaunas, gražus, laisvas vaikinas pateko į rankas prieštvaninių banditų gaujai, nors skrido iš Atėnų į Vilnių – vienos Europos Sąjungos sostinės į kitą. Ir jei mes, kaip valstybė, jaučiame tą suduotą mums antausį, turime pamiršti bet kokį santūrumą. Pasaulis turi išgirsti, kad 2021-ųjų gegužės 23-iąją buvome užpulti, pažeminti ir terorizuojami. Šį kartą maža yra nustoti skraidyti virš Baltarusijos, būtina padaryti viską, kad Baltarusija vėl taptų šalimi virš kurios būtų galima skraidyti“, – komentuoja rašytojas.

Primename, kad sekmadienio popietę Minsko oro uoste buvo nutupdytas keleivinis bendrovės „Ryanair“ lėktuvas, skridęs iš Atėnų į Vilnių. Jis buvo priartėjęs prie Lietuvos oro erdvės, tačiau buvo priverstas pasukti į Baltarusijos sostinę. Aviakompanija „Ryanair“ pranešė, kad lėktuvas nusileido Minsko oro uoste, nes Baltarusijos oro dispečeriai informavo apie potencialią saugumo grėsmę lėktuve. Ši informacija vėliau nepasitvirtino.

Šiuo lėktuvu skrido Baltarusijos opozicijos aktyvistas ir blogeris, informacinio kanalo „Nexta“ įkūrėjas Ramanas Pratasevičius. Lėktuvui nusileidus Minske, jis sulaikytas, taip pat sulaikyta jo mergina, Europos humanitarinio universiteto Vilniuje studentė, Rusijos pilietė Sofija Sapega. Pernai „Nexta“ įkūrėjus 22 metų Sciapaną Pucilą ir 26 metų R. Pratasevičių Baltarusija įtraukė į „asmenų, dalyvaujančių teroristinėje veikloje“, sąrašą, o patį kanalą paskelbė „ekstremistiniu“ ir nurodė jį blokuoti Lietuvos duomenimis, lėktuve buvo 171 keleivis, iš jų – 94 Lietuvos piliečiai, taip pat 11 graikų, devyni prancūzai, po keletą baltarusių, lenkų, rumunų, vokiečių, latvių, rusų, taip pat Sakartvelo ir kitų šalių piliečių. Sekmadienio vakarą lėktuvas grįžo iš Minsko į Vilnių. Incidentą pasmerkė NATO, Europos Komisijos, dalies ES valstybių vadovai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)