Organizatoriams iškils daug klausimų

Kalbėdamas apie naujas karantino švelninimo sąlygas M. Tyla buvo atviras, sakydamas, kad „valdžia numetė dar vieną kauliuką“. „Ačiū jai, pagraušime tą kaulą. Bet kokiu atveju, tai geriau nei nieko – užmušime tą alkį. Tačiau organizatoriams tikrai iškils daug klausimų. Mačiau ir restoranų atstovų pasisakymus, jie teigė nesiruošiantys „skirstyti žmonių į gerus ir blogus“. Manau, kad bendra situacija bus labiau demokratiška. Aišku, suprantu visus pavojus ir sakau – neblogas variantas, kai yra tam tikri apribojimai“, – pažymėjo pašnekovas.

Galimybių pasas, anot M. Tylos, sukels daug klausimų tiems, kurie jo negalės gauti: „Kiek žinau, persirgę žmonės, turintys antikūnų lengvai negaus to paso. Iš čia iškils didžiulė problema. Turėtų pirmoje eilėje šį dalyką sutvarkyti, persirgusių daug, tikrai nenorėčiau bėgiot darytis testo kiekvieną savaitgalį prieš renginį.“

Atlaisvinimais, M. Tyla tikino, besidžiaugiantys, bet renginių organizatoriai esą baiminasi vieno dalyko, kad nuo pavadžio bus visiškai paleistos miesto šventės. „Kur niekas negalės sukontroliuoti ten besilankiusių žmonių, priešingai nei tai daro privatus verslas. Į tai turėtų būti atsižvelgiama. Bent pusę vasaros reiktų išlaikyti tokią tvarką. Miesto renginiai neturėtų vykti „palaidoje baloje“. Pavojus plisti ligai yra“, – pažymėjo jis.
Martynas Tyla

Kas prisiims atsakomybę, o kas – kontrolę?

Paklaustas, ar renginių organizatoriai neboikotuos Galimybių paso, M. Tyla sakė, kad šiandien yra svarbu išsiaiškinti, kas prisiims atsakomybę, jei tarp į renginį atėjusių 2 tūkst. žmonių įvyks bent vienas užsikrėtimo atvejis.

„Kas prisiims atsakomybę – renginio organizatoriai ar tas, kuris atėjo į renginį? Jeigu nėra aišku, vėl bus postringaujama, kad galimai buvo nesukurtos saugios sąlygos, buvo pavojus plisti... Bet galimai tas pilietis, rodydamas Galimybių pasą, apgavo? Nėra paprasta identifikuoti personą. Kai viskas pradės veikt – tai ir pamatysime. Daug klaustukų, vieni jų – kas atsakomybę, kas kontrolę prisiims?“, – vardijo aktualius pastebėjimus pašnekovas ir pridūrė iš M.A.M.A apdovanojimų pavyzdžio matąs, kad teisinė sistema tėra kaip nuomonė – nėra aiškaus apibrėžimo.

Jei visi bus sąmoningi, M. Tylos įsitikinimu, galima rengti renginius ir su tuo pačiu Galimybių pasu (kol jis turės naudą), sėdimomis vietomis, o vėliau grįšime į vėžes – jau vasaros pabaigoje.

„Nereikia bijoti rudens – trečia banga neišvengiama. Jau dabar reikėtų šituo klausimu intensyviai dirbti, jei praleisime momentą – vėl iki Naujų metų gyvensime balagane“, – perspėjo jis.

Ir prieš paskelbiant naujas karantino švelninimo sąlygas netrūko sumaišties

Šį ketvirtadienį Kaune startavęs tarptautinis rašytojų ir knygų festivalis „Kauno literatūros savaitė“ tęsis keturias dienas ir pakvies žiūrovus į susitikimus su žymiais kūrėjais.Viena iš festivalio iniciatorių ir organizatorių, Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Humanitarinių mokslų fakulteto dekanė doc. Rūta Eidukevičienė pažymėjo, kad festivalis kaip tik baigsis sekmadienį – viena diena anksčiau, prieš įsigaliojant Galimybių pasui. Tačiau ir prieš paskelbiant naujas karantino švelninimo sąlygas, anot pašnekovės, netrūko sumaišties.

„Organizuodami renginius daugiausia žiūrėjome į šiuo metu galiojančius karantino ribojimus ir įvairius potvarkius. Taip, painiavos netrūko, ypač pačioje pradžioje, kai buvo paskelbti dabartiniai ribojimai: kurie galimi, kuriems renginiams galioja, ar tai galioja tik profesionalioms kultūros įstaigoms – teatrams, kino teatrams, ar tie patys taikomi ir kitoms institucijoms? Neaiškumo buvo, teko daug papildomai konsultuotis. Bet, žinoma, džiaugiamės, kad yra švelninimai, bus gyvų renginių. Net ir dabartinis palengvinimas labai padėjo“, – konstatavo R. Eidukevičienė.

Pagrindinis sunkumas – vis besikeičiančios taisyklės

Programą, anot organizatorės, teko dėlioti labai ilgai. Pagrindinis sunkumas – vis besikeičiančios taisyklės. „Teko kelis kartus programą keisti, mėginome suderinti įvairius formatus. Tad bus ir virtualių susitikimų su autoriais (kuriems atvykti vis dar sudėtinga), ir gyvų renginių, susitikimų lauko erdvėse. Vyks vienas kitas renginys uždaroje erdvėje su mažiau žiūrovų, laikantis visų dabar galiojančių saugumo reikalavimų.

Visgi, R. Eidukevičienė neslėpė, kad karantino sąlygų švelninimo pokyčiuose sudėtinga susigaudyti. „Taip, tenka interpretuoti. Kad ir pereita švelninimo sąlygų informacija – buvo tam tikro neaiškumo bei dviprasmiškumo kai kuriuose teiginiuose. Buvo teigiama, kad leidžiami renginiai esant vienam, vėliau – kitam žiūrovų skaičiui, tačiau skaitant potvarkį susidarė įspūdis, kad visi renginiai draudžiami. Neaiškumo tikrai buvo“, – pažymėjo ji.

Tačiau R. Eidukevičienė pasidžiaugė pačia galimybe organizuoti gyvus renginius. „Žiūrovai to tikrai pasiilgę, matome pagal registraciją į renginius. Žinoma, ir taip būdavo daug iššūkių beorganizuojant didelį kultūrinį renginį, bet dabar tų iššūkių padvigubėjo, jų atsiranda dar daugiau. Reikia kone tris kartus daugiau savanorių sužiūrėti žiūrovų srautams... Bet tikrai esame pasirengę visa tai įveikti, kad galėtume gyvus renginius pasilikti“, – patikino ji.

Siekis parodyti, kad turime išmokti gyventi toje naujoje situacijoje, vadinamojoje naujoje realybėje, R. Eidukevičienės manymu, visų kultūros įstaigų atsakomybė. „Turime pasistengti, parodyti, kad renginiai gali vykti, kad žiūrovai gali ateiti. Nebūtinai viskas turi būti draudžiama... Mes vieni pirmųjų, kurie išdrįso organizuoti gyvus, didesnius renginius. Manau, kitos įstaigos irgi turėtų išdrįsti – ir išdrįs. Nors ir mažais žingsneliais, o publika supras, prisitaikys, jaus atsakomybę už save, organizatorius“, – vylėsi pašnekovė.

Delfi primena apie naujausius laisvėjančio karantino sprendimus, įsigaliosiančius nuo pirmadienio:

Nuo gegužės 24 d. didinamas leidžiamas žmonių kiekis lauke vykstančiuose sėdimuose renginiuose (be galimybių paso) iki 300 dalyvių. Viduje – niekas nesikeičia: iki 150 žiūrovų, užpildant ne daugiau kaip 30 proc. vietų. Su Galimybių pasu – renginiai iki 2000 žiūrovų atvirose erdvėse. Renginių organizatoriai privalės užtikrinti bilietų prekybą internetu internetu ir (ar) dalyvių registraciją. Renginių metu visi dalyviai, vyresni nei 6 metų, privalės dėvėti kaukes

Lauko muziejuose, galerijose ir pažintiniuose takuose galės lankytis grupės iki 5 žmonių (arba dvi šeimos), gidų vedamose ekskursijose – iki 25 žmonių. Viduje: užtikrinamas 20 kv. m plotas žmogui, tačiau jis netaikomas ekskursijoms su gidu (iki 25 žmonių).

Patikrinti Galimybių paso galiojimą – specialiame tinklalapyje

Galimybių pasui patikrinti sukurtas interneto puslapis, kuriame vieną kartą prisijungus bus galima nuskaityti Galimybių paso QR kodą telefonu ar planšete. Nuskaičius gautą QR kodą tikrintojas ekrane matys žalią arba raudoną spalvą (jeigu Galimybių pasas galioja, – žalią, jeigu ne, – raudoną). Galimybių pasui patikrinti nereikia jokių papildomų dokumentų ar išrašų, tikrinantieji gali papildomai paprašyti tik asmens tapatybės dokumento, kad įsitikintų, jog Galimybių pasą pateikė tas asmuo, kuriam jis ir priklauso, o ne, pvz., to asmens draugas.

Galios ir spausdinti dokumentai

Šiuo pereinamuoju laikotarpiu tikrintojai turi pripažinti ir spausdintus dokumentus: Lietuvos piliečiams – spausdintą Galimybių pasą, o turistams – kitų šalių išduotus vakcinaciją liudijančius dokumentus. Asmenims iki 16 metų, norintiems naudotis švelnesnėmis karantino sąlygomis, pakaks pateikti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą.

Galimybių paso galiojimas fiksuojamas nuo paslaugos pradžios momento

Jei iki galimybių paso galiojimo pabaigos likę mažai laiko – valanda ar pusvalandis, bet tikrinimo metu Galimybių pasas dar galiojantis, tokie asmenys gali naudotis paslaugomis net ir pasigaus testo galiojimui, pavyzdžiui likti renginyje iki renginio pabaigos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)