Trys freskos, kurių vienoje vaizduojamas cherubinas, kitoje – šokėja, o trečioje – moters galva, yra iš dviejų senovinių namų Stabijoje, esančioje už kelių kilometrų nuo pagrindinės Pompėjų kasinėjimų vietos.

Manoma, kad jos buvo pavogtos dar 8-ajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje, kontrabanda išvežtos iš Italijos ir parduotos kolekcininkams Jungtinėse Valstijose, Šveicarijoje ir Didžiojoje Britanijoje.

Italijos policijos meno kūrinių vagysčių skyriaus pareigūnai jas aptiko ir konfiskavo pernai, vykdydami „platesnio masto tyrimą dėl tarptautinės archeologinių vertybių kontrabandos“, sakoma pareiškime.

Kitas tris freskas policija rado 2012 metais nelegalių kasinėjimų vietoje Čivita Džiulianoje, maždaug 700 m į šiaurės vakarus nuo Pompėjų, vagims dar nespėjus jų išsivežti.

Toje pačioje vietoje, kurią vėliau perėmė pareigūnai, archeologai pernai surado dviejų Vezuvijaus ugnikalnio išsiveržimo 79-aisiais mūsų eros metais aukų palaikus. Manoma, kad tai jauno vergo ir vyresnio jo šeimininko palaikai.

Netoli Neapolio Pietų Italijoje esantys Pompėjai yra tarp archeologinių pasaulio stebuklų. Šioje archeologinėje vietovėje yra puikiai išsilaikiusios senovinio romėnų miesto, palaidoto per minėtą Vezuvijaus išsiveržimą, liekanos.

Ištisus šimtmečius griuvėsiai buvo palaidoti po kelių metrų vulkaninių pelenų ir dulkių sluoksniu, po kuriuo iki mūsų dienų išliko miesto pastatų ir neišsigelbėjusių gyventojų palaikų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)