Gegužės 21 d. (penktadienis)

Nacionalinėje dailės galerijoje (NDG) vyksta viešų renginių ir susitikimų programa, lydinti Aleksandros Kasubos (1923–2019) retrospektyvą „Formuojant ateitį. Erdvinės Aleksandros Kasubos aplinkos“.

17.30 val. – Vytauto Didžiojo universiteto dėstytojo ir Lietuvių išeivijos instituto direktoriaus hab. dr. Egidijaus Aleksandravičiaus paskaita „Aukštuomenės likimai Lietuvos XX a. modernybėje. Aleksandros Fledžinskaitės Kašubienės (Kasubos) kūrybos akistatoje“.

„Sunkus amžius. Szapocznikow – Wajda – Wróblewski“

2007 metais drauge su video menininku Henriku Gulbinu ir tapytoju Audriumi Gražiu, Egidijus Aleksandravičius aplankė Aleksandrą Kasubą jos Akmenų kalvos name, Naujojoje Meksikoje. Parodoje eksponuojama šio vizito video dokumentacija (aut. H. Gulbinas).
***
18 val. 30 min. Lietuvos rusų dramos teatre (J. Basanavičiaus g. 13, Vilnius) „Dviejų pasaulių viešbutis“ Eric-Emmanuel Schmitt (rež. Sigitas Račkys) rusų kalba; lietuviški titrai.

Režisierius S. Račkys save, spektaklio veikėjus ir žiūrovus vertina neišskirdamas – kaip žmones, paprastus, nuodėmingus, kurių kiekvieno gyvenimo istorija verta meilės ir pagarbos. Ir tai labai padeda spektaklio ryšiui su žiūrovais, nes leidžia šiems susitapatinti su veikėjais pagal patirtį ir troškimus. Sentimentų yra – ašarą nubraukia beveik visi spektaklio veikėjai (gal ir jautresnės vienišos širdys salėje). Bet sentimentalumui įsivyrauti neleidžia humoro intarpai, santūri pasakojimo intonacija. (R. Viskauskas. Literatūra ir menas)

***
20 val. tarptautinis rašytojų ir knygų festivalis „Kauno literatūros savaitė“ augančią literatūros kūrėjų kartą bei norinčiuosius juos išgirsti sukvies į renginį „Nauji vėjai“. Čia mikrofonas bus suteiktas jau įvertintiems ir pastebėtiems jauniesiems Kauno ir Kauno rajono poezijos, prozos, slemo kūrėjams. Be to, laisvas „Naujų vėjų“ mikrofonas bus suteiktas ir visiems norintiems pristatyti savo kūrybą. Planuojama, kad renginys „Nauji vėjai“ vyks Kauno kultūros centro lauko terasoje (Kęstučio g. 1, Kaunas), tačiau atsižvelgiant į karantino ribojimus, vieta bus patikslinta artėjant renginiui.

***
Pamėnkalnio galerijoje (Pamėnkalnio g. 1, Vilnius) be atidarymo renginio atveriama paroda „Įkalčių slėpimo agentūra“.

Gatve skubantys žmonės maloniai nustebs pastebėję, kad galerijos iškaboje lyg šūvių skylėmis pažymimas naujas pavadinimas. Reprezentaciniais tikslais iškabą pakeis galerijoje įsikūrusi agentūra. Vietoje įprasto užrašo „Pamėnkalnio galerija“ į vidų kvies užeiti „Įkalčių slėpimo agentūra“, dar žinoma kaip Cleaning Service Agency. Ją atstovaujantys asmenys prisistato vardais Mr. Justchecking ir Mr. Dr. Hermandrowning.

Autoriai teigia: „Ši paroda – tai atviro ir nedalomo galios bei trapumo santykio įkūnijimas meno kūrinyje“. Žiūrovų laukia naujas turinys ir specialiai šiai parodai sukurta instaliacija. Agentūroje dirbantys menininkai – multidisciplininės dailės kūrėjai. Jų plėtojamos temos artimos detektyvo žanrui, kūrybos istorija pažymėta ‘crime fiction’, subtilaus humoro ir šiuolaikinės muzikos suaugusiems elementais.

Gegužės 22 d. (šeštadienis)

Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje (Aušros Vartų g. 5) bus minima sukaktis: berniukų ir jaunuolių chorui „Ąžuoliukas“ – 60, Vilniaus „Ąžuoliuko“ muzikos mokyklai – 40.

Sukaktis kolektyvai pažymės atlikdami Edvardo Elgaro oratoriją „Gyvenimo šviesa“ („The Light of Life“), op. 29, solistams, chorui ir orkestrui.

Šią oratoriją chorai atliks su Nacionaliniu simfoniniu orkestru ir ryškiausiu solistų žvaigždynu. Diriguos „Ąžuoliuko“ simboliu jau tapęs Vyriausybės kultūros ir meno premijos laureatas, profesorius V. Miškinis.

***
Gegužės 22–23 dienomis, MO muziejus kviečia į didžiosios parodos „Sunkus amžius. Szapocznikow – Wajda – Wróblewski“ pristatymo renginius – MOratoną.

Juozas Gaižauskas

Lankytojų laukia parodos menininkų pristatymai, pokalbis su dainų autore ir atlikėja Gabriele Vilkickyte, Andrzejaus Wajdos filmo „Povaizdis“ peržiūra ir Šeimų sekmadienis.

Šis MOratono savaitgalis išsiskiria ir tuo, kad tai yra ir paskutinis savaitgalis, kada galima pamatyti MO muziejaus mažąją parodą „Sunkus amžius: Vilnius, 1939–1949" (kuratorė Giedrė Jankevičiūtė). Ji lankytojams veiks tik iki gegužės 24 dienos.

Visa renginio programa ČIA.

Gegužės 23 d. (sekmadienis)

15 val. Užutrakio dvare (Užtrakio g. 17, Trakai) spindulėlis šviesos. Jaukiame ir aristokratiškame Užutrakio dvare skambės nuostabiausios melodijos iš kino filmų „Titanikas“, „Asmens sargybinis“, „Džiaze tik merginos“, „Katės“, „Liūtas karalius“, „Taip gimė žvaigždė“ ir daugelio kitų legendinių filmų, kurios suvirpins tikrai ne vieno klausytojo širdį. Šiltą, meilės ir šventiškų emocijų kupiną koncertą Jums dovanos puikiai Lietuvos ir užsienio klausytojų vertinama solistė Indrė Anankaitė-Kalašnikovienė ir pia­nistė Ugnė Sabaitytė.

Gegužės 24 d. (pirmadienis)

18 val. Lietuvos teatro sąjungoje (Teatro g. 8) „Aš pažinau karalių tavyje“. Literatūrinis vieno aktoriaus spektaklis Vytauto Mačernio 100 – osioms gimimo metinėms. Scenarijaus autorius ir atlikėjas – aktorius Petras Venslovas.

„Aš pažinau karalių tavyje“ – atviras ir nevienalytis monologas iš Vytauto Mačernio eilėraščių, vizijų, sonetų, poetinių citatų, laiškų, išsiskleidžiantis kaip prisiminimas, kaip poeto sąmonės srautas, nusakantis ir aktoriaus interpretaciją, požiūrį į Vytauto Mačernio kūrybą, tragišką likimą.

Gegužės 25 d. (antradienis)

Galerijoje (AV17) bus pristatoma išskirtinė dizainerio Manto Lesausko objektų paroda „Trofėjai – persirengimo kambarys“. Čia eksponuojami mažaserijiniai dizaino objektai, sukurti iš taurių medžiagų.

***
18 val. 30 min. Karantino dienoraščiai (rež. Aidas Giniotis) Teatras „Atviras ratas“, Menų spaustuvėje (Šiltadaržio g. 6, Vilnius)

Spektaklio „Karantino dienoraščiai“ centre – autentiški žmonių išgyvenimai bei mintys precedento neturinčioje situacijoje, apėmusioje visą pasaulį. Dienoraščiuose per asmeninių istorijų prizmę galime iš arti susipažinti su skirtingų žmonių karantino metu išgyventomis būsenomis: žmonių, esančių saviizoliacijoje, dirbančių pagalbos linijose, medikų, dirbančių laboratorijose ir ligoninėse, studentų, mokytojų, užsienyje gyvenančių lietuvių ir kt.

Spektaklio dramaturgijos kūrime dalyvavo žiūrovai – karantino metu daugiau kaip 50 žmonių aktyviai siuntė savo tekstus, įvairaus pobūdžio refleksijas ir laiškus, kurie ir tapo spektaklio pagrindu.

Gegužės 26 d. (trečiadienis)

19 val. Nacionalinėje filharmonijoje – VI Tarptautinio Jaschos Heifetzo smuikininkų konkurso finalas.

J. Heifetzo konkursas yra vienas iš penkių svarbiausių muzikinių konkursų Lietuvoje (taip pat M. K. Čiurlionio, B. Dvariono, S. Vainiūno ir V. Noreikos) ir vyksta kas ketveri metai. Jį remia Lietuvos kultūros taryba ir Lietuvos kultūros ministerija. Konkursą organizuoja VšĮ Natų knygynas, Lietuvos muzikos ir teatro akademija, bendradarbiaudami su Lietuvos nacionaline filharmonija. Tarptautinis Jaschos Heifetzo smuikininkų konkursas yra Europos muzikinių jaunimo konkursų sąjungos (EMCY) narys.

Šių metų konkurso žiuri vadovauja legendinis smuikininkas Gidonas Kremeris, nariai: Isabelle Van Keulen (Olandija), Goran Končar (Kroatija), Sergej Krylov (Italija), Svetlana Makarova (Šveicarija), Rūta Lipinaitytė ir Rusnė Mataitytė (Lietuva).

Gegužės 27 d. (ketvirtadienis)

Tarptautinis džiazo festivalis „Vilnius mama jazz“, gegužės 27 -29 d.

Laukia ne tik garsūs užsienio atlikėjų pasirodymai, bet ir plati lietuviško džiazo panorama, specialios festivaliui sukurtos meninės programos, jaunųjų atlikėjų pasirodymai. Džiazo ir salėje, ir gyvenime nebus per daug. Išsami renginių programa ČIA.

***

18 val. Lietuvos teatro sąjungoje – Juozas Gaižauskas ir „Šaltinių trio“.

Aktorius, dainų kūrėjas ir rašytojas J. Gaižauskas pristatys populiariausių knygų viršūnėse besilaikančią pirmąją savo knygą „Dievas su šlepetėmis“ . Susitikimas su autoriumi bus kupinas pasakojimų apie romano rašymo akimirkas ir patirtus nuotykius portugališkajame Šv. Jokūbo kelyje. Renginio metu skambės nuotaikingos „Dievas su šlepetėmis“ ištraukos bei autorinės aktorių J. Gaižausko, Gabrielės Malinauskaitės ir Emilijos Latėnaitės – susibūrusių į „Šaltinių trio” – dainos. Pavasarišką nuotaiką kurs „Šaltinių trio“ grupės gitaros, fleita ir aktorių balsai.

***
18 val. Lietuvos rašytojų sąjungos feisbuko paskyroje tiesiogiai vyks poetės Annos Halberstadt knygos „Transit“ pristatymas.

Praėjusių metų pabaigoje knygą lietuvių kalba išleido leidykla „Kauko laiptai“, ją drauge su autore renginio metu pristatys knygos vertėjai Antanas A. Jonynas ir Marius Burokas, renginyje dalyvaus literatūros kritikė, poetė Ieva Rudžianskaitė. Pokalbį moderuos literatūros tyrinėtoja, publicistė Eglė Kačkutė. Renginys vyks lietuvių kalba.

***
Nacionalinėje filharmonijoje – VI Tarptautinio J. Heifetzo smuikininkų konkurso finalas, uždarymo ceremonija ir nugalėtojų paskelbimas.

Gegužės 28 d. (penktadienis)

28–30 dienomis startuoja „Meno įvykis“ – atidaroma didžiausia meno galerija Lietuvoje Art Compensa (Kernavės g. 84, Vilnius).

2,5 tūkst. kv. metrų „Compensa“ koncertų salė virs viena didele menininkų dirbtuve. Čia susitiks pripažinti ir pradedantys karjerą autoriai, stilinga klasika ir meniniai eksperimentai.

***
19 val. matematinio roko grupė „jautì“ kviečia visus kartu gyvai pasitikti artėjančią vasarą. Kaune, ant Pelėdų kalno (A. Mickevičiaus g. 29A, Kaunas) – nereali muzika, nepakartojamos emocijos ir tikrai nepamirštamas vakaras!

Roko grupė 2017 m. debiutavo su mini albumu „Gap year“ , pasirodė įvairiuose muzikos festivaliuose, 2019 metais išleido debiutinį pirmą lietuvišką matematinio roko albumą „Too fat to run” ir surengė sėkmingą turą 7 Lietuvos miestuose.

***
17 val. 30 min. Jaunimo teatre „Austerlicas“ pagal W. G. Sebaldo knygą (rež. Krystian Lupa).
Vieno savičiausių šiuolaikinių rašytojų W. G.Sebaldo kūrybos viršūne vadinamas paskutinis jo romanas Austerlicas – tai epinė meditacija apie Holokausto traumą ir jos pasekmes idividualaus žmogaus likimui. Romane per asmeninės patirties prizmę taip pat reflektuojamas žmoniją alinančių karų ir XX a. civilizacijos naikinimo mastas. Pirmą kartą su Sebaldo kūryba susitinkantis K. Lupa mano, kad šio rašytojo literatūra gali inicijuoti teatro kalbos permainas.

Gegužės 29 d. (šeštadienis)

XXVI Pažaislio muzikos festivalis. VDU Kauno botanikos sode – „Martynas Levickis: Solo“ .

Dėmesio! Organizatoriai perspėja, kad į šį renginį bus įleidžiami tik galiojantį „Galimybių pasą“ turintys klausytojai, jo nepateikusiems klausytojams, pinigai už bilietus nebus grąžinami.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)