Gegužės 18 d. surengtoje taryboje daug dėmesio buvo skiriama paveldo temai. Politiniuose debatuose aptarti galimi veiksmai visos ES lygmeniu, kuriais būtų skatinami įvairesni kultūros paveldo saugojimo ir tvarkymo finansavimo šaltiniai bei mechanizmai, skelbia Kultūros ministerija.

„Siekdami gerinti kultūros paveldo finansavimo šaltinių ir mechanizmų įvairinimą, ES lygiu turime skatinti bendradarbiavimą tarp valstybių narių dalinantis gerosiomis praktikomis ir žiniomis bei vystyti bendras iniciatyvas, tokias kaip Kultūros keliai. Taip pat reikia skirti daugiau dėmesio kultūros iniciatyvoms, pabrėžiančioms bendras europines vertybes – pavyzdžiui, Europos paveldo ženklas“, – kalbėjo kultūros ministras S. Kairys. Diskutuojant paveldo temomis taryboje taip pat buvo pabrėžta, kad paveldas yra investicija į ateitį, o jo puoselėjimas gali prisidėti ir prie žaliojo kurso idėjų įgyvendinimo.

ES kultūros ministrai taryboje aptarė poreikį atlikti galimybių studiją siekiant įsteigti strateginę patariamąją tarybą, kuri galėtų parengti ilgalaikę Europos kultūros paveldo propagavimo, apsaugos ir išsaugojimo viziją. S. Kairys teigė palaikantis galimybių studijos idėją, tačiau atkreipė dėmesį į poreikį išsamiai įvertinti strateginės patariamosios tarybos finansavimo aspektą.

„Tokia taryba galėtų padėti užtikrinti greitesnę ir kokybiškesnę informacijos sklaidą ir vienytų valstybes nares dalintis gerąja patirtimi paveldo srityje bei koordinuotų ilgalaikės Kultūros paveldo strategijos rengimą. Vis dėlto norime pabrėžti, kad bet koks steigimas reikalauja nuodugnaus vertinimo finansiniu, žmogiškųjų išteklių, papildomos administracinės naštos bei paties poreikio aspektais. Naujos patariamosios tarybos sukūrimui ir išlaikymui neturėtų būti naudojamos programos „Kūrybiška Europa“ ir kitos ES lėšos, dabar numatytos kultūros sektoriaus finansavimui“, – sakė S. Kairys.

Briuselyje susirinkę kultūros ministrai patvirtino tarybos išvadas dėl kultūros ir kūrybos sektorių gaivinimo, atsparumo ir tvarumo, taip pat tarybos išvadas „Europos žiniasklaida skaitmeniniame dešimtmetyje. Gaivinimo ir transformacijos rėmimo veiksmų planas“. Abejos išvados priimtos reaguojant į COVID-19 pandemijos sukeltus iššūkius kultūros ir kūrybos bei žiniasklaidos sektoriams, siekiant padėti jiems atsigauti bei pasirengti įvairioms galimoms krizėms ateityje.

Prieš tarybos posėdį ministras S. Kairys susitiko su Estijos kultūros ministre Anneli Ott ir aptarė tolesnį šalių bendradarbiavimą dėl Baltijos kultūros fondo. Ministras taip pat pristatė artėjančią „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ programą bei informavo apie siekį įtraukti Kauno modernizmo architektūrą į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)