F. Latėnas yra pagrindinė figūra šiuolaikinės teatro muzikos pasaulyje, o teatrui kompozitorius liko ištikimas iki gyvenimo pabaigos. „Paradoksas: kurdamas poetišką, lyrišką, o kartais net melancholišką teatro muziką, jis išaukštino šį žanrą, suteikė muzikai išskirtinę vietą spektaklio struktūroje, tačiau ir nukėlė ją nuo elitizmo bokšto. Kompozitoriui svarbu, kad muzika būtų išgirsta kuo plačiau. Muzika teatre, kaip savarankiškas žanras, įsigalėjo lygiagrečiai su Latėno kūryba“, – teigia teatrologė Daiva Šabasevičienė.

F. Latėno kūrybiniame palikime – muzika per 420 spektaklių Lietuvoje ir užsienyje, taip pat – daugiau kaip pusšimčiui kino ir TV filmų, sakoma Vilniaus mažojo teatro pranešime. Už savo veiklą kompozitorius ne kartą pelnė reikšmingiausius Lietuvos kultūros apdovanojimus. 1990-aisiais F. Latėnas drauge su režisieriumi Rimu Tuminu ir scenografu Adomu Jacovskiu įkūrė Vilniaus mažąjį teatrą, kuriame dirbo iki pat savo išėjimo praėjusių metų lapkritį.

„Fausto išėjimas buvo netikėtas visam kultūros laukui, o Vilniaus mažajam teatrui – ypatingai. Kadangi kitą dieną po atsisveikinimo su juo užsidarėme karantinui, iki dabar neturėjome galimybės šviesiai prisiminti jį šiame teatre, kurį jis įkūrė. „Vakaras Faustui“ – puiki proga tai padaryti ir suprasti, kad jo muzika yra gyva bei užtvindžiusi teatrus ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje. Mūsų pareiga – toliau šią muziką skleisti ir ja dalintis“, – pranešime cituojama režisierė Gabrielė Tuminaitė.

Pasak G. Tuminaitės, šį renginį paskatino noras dar kartą susirinkti drauge gražią pavasario dieną, gegužės 16-ąją, kai F. Latėnui būtų sukakę 65-eri metai. „Vakaro Faustui“ metu gyvai skambės muzika, atliekama ilgamečių kūrybinių bendražygių, o vakaro programą padėjo sudaryti pianistė, profesorė Dalia Balsytė, su F. Latėnu glaudžiai dirbusi daugiau kaip 40 metų.

Renginio organizatoriai apgailestauja, kad dėl karantino ribojimų į Vilniaus mažojo teatro salę pavyks pakviesti tik nedidelį skaičių žmonių, tačiau visi norintys galės stebėti renginio transliaciją Vilniaus mažojo teatro „Facebook“ paskyroje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)