„Ši paroda jau šešerius metus menininkams ir visai kūrybinei komandai atneša daug iššūkių, bet tuo pačiu žiūrovams padovanoja naujų atradimų. Džiaugiuosi, kad šis projektas įsitvirtino bei tapo svarbiu karjeros akceleratoriumi kūrėjams bei vertingų patirčių vietą lankytojams. Tikiu, kad šių metų partnerystė su ŠMC ir Kompozitorių namais įdomiomis jungtimis nustebins ne tik meno mylėtojus“, – pranešime žiniasklaidai teigia „JCDecaux Lietuva“ vadovė Žaneta Fomova.

Nauja parodos erdvė – Kompozitorių namai

„JCDecaux premija“, tradiciškai pristatoma ŠMC šiaurinėje salėje, šį kartą kvies į netikėtą erdvę – Kompozitorių namus. ŠMC ir Kompozitorių namus sieja juos projektavęs architektas – Vytautas Edmundas Čekanauskas ir statymo laikmetis. Kompozitorių namai, 1966 m. įkurdinti Žvėryno mikrorajone (A. Mickevičiaus g. 29), yra išskirtinis skandinaviškos architektūros tendencijų įkvėptas statinys. Bendruomenės interesams pritaikytas gyvenamųjų pastatų, perklausų salės ir susitikimų erdvės kompleksas, pasak architektūros tyrėjų – unikalus ir analogų pasaulyje neturintis reiškinys. Todėl parodos „JCDecaux premija 2021“ kuratoriai paraiškas teikiančius menininkus kviečia įsijausti į kameriškumą, kuriuo pasižymi ši muzikų erdvė, permąstyti architektūrinius, vizualinius, kolektyvinių utopijų, bendruomeniškumo bei garsinius patirčių aspektus.

„ŠMC šį rudenį laikinai užsidarys ilgai lauktam kapitaliniam remontui ir džiaugiuosi, kad ilgus metus puoselėtas parodų ciklas nesustoja, o persikelia į to paties architekto kurtus Kompozitorių namus. Ir dėl šių menininkus galinčių įkvėpti permainų, ir prisimindamas buvusių parodų dalyvius, kurie šiuo metu sėkmingai vysto savo karjeras, jau su nekantrumu laukiu projekto rezultatų“, – sako ŠMC direktorius Kęstutis Kuizinas.

Parodų laureatai ir kuratoriai

Pernai parodoje buvo pristatyti penkių pradedančiųjų menininkių – Karolinos Janulevičiūtės, Saulės Noreikaitės, Emilijos Povilanskaitės, Sallamari Rantala ir Aistės Marijos Stankevičiūtės – kūriniai. „JCDecaux premija 2020“ atiteko Sallamari Rantala už skulptūrinę instaliaciją „Sutemo prieš mums išeinant“. Specialaus paminėjimo ir Publikos simpatijų prizai įteikti menininkei Emilijai Povilanskaitei už kūrinį „O3“.

„JCDecaux premija“ kuratorių komanda keičiasi kas dvejus metus, siekiant išlaikyti ekspozicijos originalumą, užtikrinti kaskart vis naujus ir dinamiškus sprendimus bei procesus. Parodą antrus metus kuruos Milda Dainovskytė ir Vytenis Burokas.

M. Dainovskytė yra šiuolaikinio meno kuratorė, menininkė, baigusi bakalauro ir magistro studijas Grafikos katedroje Vilniaus dailės akademijoje. M. Dainovskytė kuravo dešimtis meno parodų ir yra viena iš kuratorinio dueto ir susitikimų kambario „Lokomotif“ įkūrėjų. Parodų rengimui įprastai ji renkasi tam nepritaikytas ar asmeniškai svarbias erdves, periferiją. Koncentruojasi XIX a. antros pusės parkų istoriją, tarpukario Lietuvos periodo fotografijų archyvo tyrinėjimus. Kuria kvapų uodimo įrankius, instaliacijas, kvepalus.

V. Burokas yra menininkas, kuratorius, dėstytojas baigęs šiuolaikinės skulptūros bakalauro, magistro ir meno pedagogikos studijas Vilniaus dailės akademijoje. Jis buvo „Rupert“ edukacinės programos dalyviu. V. Burokas dirbo edukacijos ir parodų kuratoriumi Nacionalinėje dailės galerijoje, nuo 2016-ų dėsto Vilniaus dailės akademijos Skulptūros katedroje. Burokas domisi meno, kultūros istorija, kasdienybės ritualais, socialiniais vaidmenimis, besikeičiančiomis nuostatomis kintant žinioms apie mus supantį pasaulį. Savo kūriniais autorius dokumentuoja prabėgantį istorinį bei asmeninį laiką šio kismo akivaizdoje.

Atviras šaukimas ir jo sąlygos

„JCDecaux premijos“ parodų dalyviai atrenkami atviro šaukimo būdu. Iš visų gautų pasiūlymų parodos kuratoriai atrinks penkis projektus, iš kurių formuojama konceptuali grupinė ekspozicija. Šis projektas išsiskiria ir tuo, kad kiekvieno dalyvio/kolektyvo kūriniui skiriamas 1500 eurų produkcijos biudžetas ir kuratorinė parama. Premijos laureatą išrenka kaskart naujai suburiama tarptautinė šiuolaikinio meno kūrėjų, kuratorių ir tyrėjų komisija.

Konkurse gali dalyvauti Lietuvos pilietybę turintys (įskaitant ir gyvenančius užsienyje) arba nuolat dirbantys ir gyvenantys Lietuvoje kūrėjai nuo 18 iki 35 metų arba vyresni, bet tik pradedantys savo meninę karjerą (dalyvavę ne daugiau kaip 5-ose parodose).

Dalyvio paraišką sudaro:
– Projekto aprašas (ne ilgesnis nei vienas A4 formato lapas);
– Projekto vizualinė medžiaga (preliminarios vizualizacijos, eskizai, kadruotės);
– Preliminari įgyvendinimo sąmata;
– Laisvos formos CV ir darbų aplankas („portfolio“).

Paraiškas prašoma iki birželio 6 d. vidurnakčio teikti el. paštu premija@cac.lt, laukelyje „tema“ įrašius „JCDecaux Premija 2021 Vardas Pavardė“. Parodos dalyviai bus paskelbti iki liepos mėnesį. Planuojama, kad šių metų paroda atvers duris lankytojams rudens pirmoje pusėje. Daugiau apie ankstesnes ekspozicijas ir jų laureatus bei dalyvius galite sužinoti projekto tinklalapyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)