Festivalio simboliu taps už šalies ribų žinomas Richardo Wagnerio operos „Skrajojantis olandas“ pastatymas, primenantis, jog žymusis kompozitorius kažkada dirbo Klaipėdoje, o nuo kreditorių sprukdamas Baltijos jūra sukūrė šią nemariąją operą.

Tradicine scena virsta Elingas

„Pristatome gimstantį projektą – pirmąjį Tarptautinį Klaipėdos festivalį, turintį labai gražų ir ambicingą tikslą - tapti reprezentaciniu festivaliu, skleisiančiu garsą ne tik apie Klaipėdą, Vakarų Lietuvos regioną, Lietuvą, bet ir ilgainiui pristatysiančiu ambicingus meninius projektus Europai ir pasauliui“, – sako Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro vadovė Laima Vilimienė.

Ypatingos premjeros

Rugpjūčio 13 ir 14 dienomis festivalyje vyks dviejų vienaveiksmių šokio spektaklių premjeros: „Stabat mater“ (pagal Giovanni Batista Pergolesi) ir Igorio Stravinskio „Šventasis pavasaris“.

Spektaklius Klaipėdoje kurs tarptautinė komanda: choreografas Edward Clug (Slovėnija), choreografo asistentas Gaj Žmavc (Slovėnija), scenografas ir kostiumų dailininkas Jordi Roig (Ispanija), šviesų dailininkas Tomaž Premzl (Slovėnija). Projektui vadovauja žymus šiuolaikinio baleto kūrėjas, Slovėnijos nacionalinio baleto teatro trupės vadovas Edward Clug.

„Abu vienaveiksmiai baletai 2014 m. buvo pastatyti Slovėnijos Mariboro teatre ir nuo to laiko apkeliavo daugybę šalių bei festivalių. Džiaugiuosi galėdamas šiuos spektaklius kurti Klaipėdos ambicingame festivalyje ir dirbti su daug žadančia jaunų profesionalų komanda, šokančia Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro baleto trupėje“, – pasakojo choreografas E. Clug.

Atplauks net keturi „Skrajojantys olandai“

Pernai Klaipėdos senajame elinge pristatyta Richardo Wagnerio opera „Skrajojantis olandas“ sulaukė ypač aukštų įvertinimų tiek šalyje, tiek užsienyje, tad šiemet bus rodoma net keturis kartus – liepos 29 ir 31 bei rugpjūčio 1 ir 4 dienomis. „Skrajojančiame olande“ dainuos šalyje ir Europoje žinomi, iš Klaipėdos kilę solistai: Almas Švilpa (Olandas), Tadas Girininkas (Dalandas) ir kiti.

Debiutuos Rihards Mačanovskis iš Latvijos (Olandas), Manuela Uhl iš Vokietijos (Zenta), Metropolitan operoje dainavęs – Kristian Benedikt (Erikas). Ir, žinoma, išgirsite Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro chorą, simfoninį orkestrą, gėrėsitės baleto bei mimanso artistais. Spektaklis – tai jausmas ir niekas nežino kokia bus jo kulminacija ar baigtis. Tad ir šių metų „Skrajojantys olandai“ bus kitokie, ypatingi ir nepakartojami. Muzika prie vandenų visada skamba kitaip!

Ekologinės provokacijos

Išskirtinė Klaipėdos elingo scenografija taps iššūkiu grojantiems ir dainuojantiems, tad tam bus kruopščiai ruošiamasi. Būsimas rezultatas to vertas, nes net daug „Skrajojančio olando“ pastatymų mačiusieji vieningai aikčioja, kad opera, kurią papildo natūrali gamta, dar nematyta.

„Menas ir ekologija – veikdami kartu gali tapti galinga jėga, nulemsiančia mūsų laimingą gyvenimą ateityje ir tęstinumą“, – akcentavo ekologiškąją festivalio misiją L.Vilimienė. Laukite ekologinių provokacijų publikai ruošiamų kartu su partneriu – Lietuvos jūrų muziejumi.

Žėrinti marių muzika

Rugpjūčio 6 d. elinge kartu su Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro simfoniniu orkestru gros „Rusų Paganini“ Europos spaudoje vadinamasis smuikininkas Maksim Fedotov. Koncerto „Elingo ritmu – žėrinti marių muzika“ dirigentas Robertas Šervenikas, kiekvieną vasarą į pajūrį grįžtantis su vis naujais žinomais atlikėjais bei rečiau girdėtais klasikinės muzikos kūriniais, pasakojo, kad tądien bus galima mėgautis konservatyviojo romantiko Max Bruch koncertu smuikui ir orkestrui, Camille‘io Saint-Saënso „Introdukcija ir rondo capriccioso“ bei Sergejaus Prokofjevo baleto „Romeo ir Džuljeta“ ištraukomis, kurio premjerą Muzikiniame teatre žiūrovai išvys rugsėjį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)