Heather Dune Macadam knyga „999 Aušvico moterys. Tikra istorija“ iš šių V. Maksvytės parinktų knygų yra pati rimčiausia, kurioje kreipiamasi į skaitytojus, mėgstančius tikras istorijas, dokumentiką, biografijas.

„Prikausčiusi pasaulio dėmesį, gavusi daug apdovanojimų, užkariavusi topus – turbūt pirmą kartą taip atidžiai ir jautriai yra pažvelgiama į pirmuosius žmones, kurie atkeliavo į Aušvicą, o tai yra beveik tūkstantis jaunų slovakų merginų“, – pasakojo V. Maksvytė.

1942 m. kovo 25 d. beveik tūkstantis jaunų netekėjusių žydaičių Poprade, Slovakijoje, sulipo į traukinį. Apimtos nuotykių troškimo, jausdamos pasididžiavimą savo tauta ir pasipuošusios geriausiais drabužiais, jos džiugiai mojo palikdamos tėvų namus. Merginos tikėjo keliems mėnesiams vykstančios dirbti į fabriką valstybės labui. Iš tikrųjų jaunosios moterys, dauguma paauglės, buvo gabenamos į Aušvicą vergiškam darbui. Iš niekuo nenusikaltusių 999 išgabentųjų liko gyvos tik kelios.

999 Aušvico moterys

Tiesa apie pirmą jį oficialų žydų išgabenimą į Aušvicą šiandien reikšminga kaip niekad. Į beveik užtikrintą mirtį išsiųstos jaunos moterys buvo bejėgės ir bereikšmės ne tik dėl savo žydiško kraujo, bet ir dėl lyties. Remdamasi iš samiais asmeniniais pokalbiais su išgyvenusiomis moterimis bei istorikų, liudininkų ir pirmųjų išgabentų moterų šeimų komentarais, pasaulyje pripažinta rašytoja Heather Dune Macadam atskleidžia skausmo kupinas istorijas. Tai – ypač svarbus indėlis į Holokausto literatūros ir moterų istorijos archyvą.

„Sukrečianti knyga, visiems tiems, kas mėgsta tikras istorijas, biografines dramas, moterų istorijos mėgėjams. Vis dėlto tie patys genocido išgyvenimai šiuo atveju yra pateikiami moterų akimis, ir tos pačios feminizmo tyrinėtojos čia tikrai ras labai daug įdomių įžvalgų“, – sakė V. Maksvytė, pridurdama, kad šiuo metu autorė, kuri yra ne tik rašytoja, bet ir režisierė, kuria ir dokumentinį filmą tokiu pačiu pavadinimu.

Fionos Valpy knyga „Bičių šokis“ – istorija apie dvi nepaprastas moteris, kurios patyrė daug sunkumų, bet nepalūžo. Tai jautrus pasakojimas apie meilę, šeimą ir karo praradimus, bet labiausiai – apie nepalaužiamą žmogaus dvasios stiprybę, bendrystės svarbą ir pasiryžimą išlikti sąžiningam net ir sunkiausiais gyvenimo momentais.

Knyga yra pelniusi romantiškiausios knygos nominaciją, o jos autorė lietuvių skaitytojams jau pažįstama iš knygos „Prisiminimų jūra“.

Į nedidelį Kuljako miestelį Prancūzijoje atkeliauja neseniai tragišką avariją išgyvenusi ir vyrą palaidojusi jauna moteris Abė Hovs. Ji visai neplanuotai įsidarbina sename prancūzų šeimos dvare su malūnu ant upės kranto, kur atsiveria ne tik nuostabūs gamtos vaizdai, bet ir kadaise čia gyvenusių žmonių istorijos.

Bičių šokis

Viena istorija apie jauną bitininkę Elianą Marten ypač paliečia Abę, o ilgainiui pakeičia jos gyvenimą.

1938-ieji, karo išvakarės. Šato Belvju dvarui priklausančiame malūne gyvena aštuoniolikmetė Eliana su šeima. Mergina susižadėjo su vyndarių ūkyje dirbančiu Metju ir jaunuoliai planuoja bendrą ateitį. Tačiau prasidėjęs karas sudaužo jų svajones...

V. Maksvytė pasakojo, kad nors knygos autorė F. Valpy yra britė, bet kelerius metus gyvenusi Prancūzijoje, tad puikiai išmano šią šalį, puikiai pažįsta jos skonį, koloritą, o tai puikiai atsispindi jos kuriamame gyvame pasakojime.

Janet Skeslien Charles knyga „Biblioteka Paryžiuje“ patiks visiems knygų mylėtojams.

Ši knyga paremta tikra Antrojo pasaulinio karo istorija apie narsius Paryžiaus amerikiečių bibliotekos darbuotojus. Ji pasakoja apie meilę, draugystę, šeimą ir ypatingą literatūros galią supažindinti artimas sielas ir padėti sunkiausiu metu.

1939 m. Paryžius. Dvidešimtmetė Odilė dievina knygas, nes tik jomis gali besąlygiškai pasikliauti. Nors gyvena su šeima viskuo aprūpintuose namuose, ji anksti supranta, kad turi išmokti būti nepriklausoma. Mergina įsidarbina Paryžiaus amerikiečių bibliotekoje, kurią pamilo dar vaikystėje. Odilė išgyvena ypatingus laikus: naujos draugystės, atrastas pasitenkinimas ir džiaugsmas mėgstamu darbu, o kur dar pirmoji meilė. Deja, ši naujo gyvenimo užuomazga vyksta prasidedant vienai baisiausių visų laikų tragedijų...

Biblioteka Paryžiuje

1983 m. Froidas, Montana. Dvylikametė Lilė gyvena paprastoje bendruomenėje, kurioje visi vieni kitus pažįsta ir niekada nevyksta nieko įdomaus. Ypatinga Lilei atrodo tik jos paslaptingoji kaimynė Odilė – brandaus amžiaus paryžietė, kurią apkalbinėja visas miestelis. Staiga paprastas Lilės gyvenimas apsiverčia aukštyn kojomis ir ji supranta tai, ko niekada nebūtų nė pagalvojusi, kad skausmą išgyventi jai padės… knygos.

„Tiks visiems knygų mylėtojams, nes suderina ir lengvo skaitymo malonumą, ir pateikia daug rimtų nuorodų, duomenų“, – pasakojo V. Maksvytė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)