Spektaklyje pasakojama apie visuomenės paribyje gyvenančią šeimą: Luką ir Robą, jų tėvą bei vietos po saule nerandantį Luko draugą Gregą. Nepaisant to, kad atšiaurioje aplinkoje esančius vaikinus supa narkomanai ir narkotikų prekeiviai, jie bando išgyventi ir rūpinasi vienas kitu taip, kaip įstengia. Šeimos likimą galėtų pakeisti mokslo genijaus Luko sukurta laiko mašina, tačiau jis nemano, kad pasaulis yra pasiruošęs šiam išradimui, todėl apie jį stengiasi niekam nepasakoti, o juo labiau – jo parduoti.

Pjesės veiksmo vietą įkvėpė šiaurės rytų Anglijos miestas Midlsbro – nusikaltimais garsi industrinė vietovė. „Kai rašai pjesę, kurios veiksmas vyksta tokios reputacijos vietoje, tikimasi, kad jos veikėjai desperatiškai sieks išvykti ir kad tai yra vienintelis galimas scenarijus. Šis kūrinys yra ne apie pabėgimą, o apie prarastas galimybes. Ilgai nešiojausi mokslinės fantastikos pjesės idėją, bet tuo pačiu norėjau sukurti ir liūdną pjesę apie brolius“, – sakė dramaturgas A. McDowallas, už šios pjesės sukūrimą įvertintas „Bruntwood“ apdovanojimu.

Šis spektaklis – kartu ir socialinė kritinė fantastika, stipria leksika žiūrovus atgręšianti į šiurkščią realybę. „Mes dažnai klijuojame etiketes ir nekreipiame dėmesio į problemas, jas priskirdami prastų rajonų savybėms. Bet gal būtent tuose bloguose rajonuose ir slypi Lukai su savosiomis laiko mašinomis“, – sakė spektaklio režisierius G. Rimeika.

Pasak jo, spektaklio veikėjų aplinka padiktavo ir neįprasto spektaklio pavadinimo pasirinkimą. Originalus pjesės pavadinimas „Brilliant adventures“ (liet. nuostabūs nuotykiai) kūrėjų yra užrašomas lietuviškais rašmenimis – taip, kaip tą darytų spektaklio veikėjų aplinkoje gyvenantys asmenys.

Spektaklio socialinius aspektus papildo mokslininko autonomijos ir atsakomybės temos, laiko valdymo filosofija. „Laiko mašinos kaip techninio išradimo terminas mus labai apriboja ir neleidžia į kelionę laiku žiūrėti paprasčiau. Mes kiekvienas savyje turime laiko mašiną – mintimis grįžtame į praeitį, o keldami naujus tikslus – keliaujame į ateitį. Norisi suteikti daugiau erdvės žiūrovo vaizduotei, neapriboti jos technologinėmis priemonėmis. Kartais užtenka pagalvoti, ką darytum gavęs galimybę valdyti laiką, ir pasineri į gilią filosofinę kelionę“, – sakė spektaklio režisierius G. Rimeika.

„Brilijant advenčers“ muziką kuria Agnė Matulevičiūtė ir Andrius Šiurys, scenografiją – Vladas Suncovas, kostiumus – Sandra Vasilevskaitė, šviesų dizainą – Julius Kuršis. Spektaklyje vadina: Aistė Zabotkaitė, Agnė Matulevičūtė, Matas Dirginčius, Šarūnas Zenkevičius, Laurynas Jurgelis, Giedrius Savickas.

Spektaklio premjera gegužės 7 ir 9 dienomis vyks sostinės „Menų spaustuvės“ Juodojoje salėje (Šiltadaržio g. 6).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)