„Cinkas“ yra spektaklis apie sovietinę totalitarizmo epochą, vienose Europos platumose nugrimzdusią į nebūtį, o kitose – naujai atgimusią. Kaip antai kaimyninėje Baltarusijoje, kur radikalus totalitarizmas žiauriai varžo pilietines laisves ir nesiskaito su žmonių gyvybėmis.

Nekrošiaus spektaklio centre – pati Svetlana Aleksijevič (aktorė Aldona Bendoriūtė), jos asmenybė ir kelionė per savo laiką siekiant vieno tikslo: išminuoti žmogų lyg minų lauką ir paliudyti ne istorinių faktų, bet jausmų tiesas.

„Yra dvi situacijos, kai žmogus pakyla virš gyvenimo kasdienybės ir atsiveria jo esmė: kai jis įsimylėjęs ir kai nujaučia artėjančią mirtį. Tada žmogus egzistuoja ant savo galimybių ribos“, – sako rašytoja.

Šiomis dienomis pasaulio akivaizdoje vykstančių žūtbūtinių kovų už elementarias žmogaus teises pavyzdžiai liudija tokio požiūrio aktualumą.

Pastarieji pandemijos metai visiems yra galimybių išmėginimas, kupinas nerimo ir nežinios, kai apie cinką kalbama jau metaforiškai (įžvalgus E. Nekrošiaus palikimas), kaip apie žmogaus gyvybei palaikyti būtiną cheminį elementą.

Teatre už uždarų durų, laikydamiesi visų saugumo priemonių, karantino metu režisieriaus Adomo Juškos vadomaujama komanda kūrė spektaklį „Don Kichotas“ pagal ispanų rašytojo Miguelio de Cervanteso romaną.

Visi kartu keliavo savo tikslo link kaip don kichotai, liudijantys idealizmo, kūrybinio ir moralinio ryžto svarbą šiais neramiais ir nenuspėjamais laikais. Savaip simboliška, kad „Don Kichotą“ po karantino Jaunimo teatre išleidžia E. Nekrošiaus mokinys.

„Don Kichoto“ premjerą žiūrovai galės pamatyti gegužės 16 ir birželio 5 dienomis.

Režisierius Adomas Juška kviečia į savo spektaklį kaip į kelionę: „Keliaudamas negauni kažkokio moralo, o ieškai patirties, stengiesi pamatyti vieną ar kitą vietą, susipažinti. Noriu papasakoti istoriją, ji kažkiek skirsis nuo knygų, kažkiek nesiskirs. Ir noriu, kad ta istorija paliestų kiekvieną žmogų savaip, o ne visiems siųstų tą pačią žinutę. Cervanteso kūrybos dvasia prieštarauja vienai tiesai. Todėl šitas kūrinys yra amžinas, neišsemiamas – nė viena interpretacija nėra baigtinė.“

Ansambliškai „Don Kichoto“ kelionei vadovauja šaunus aktorių duetas: Don Kichotas – Aleksas Kazanavičius, Sančas Pansa – Andrius Bialobžeskis. Kūrinio dramaturgiją pagal romaną parengė režisierius drauge su rašytoju Mindaugu Nastaravičiumi.

Gegužės 29, 30 d. numatoma dar viena premjera: jaunos režisierės ir aktorės, taip pat E. Nekrošiaus mokinės, Ievos Kaniušaitės spektaklis pagal pirmąją Asios Vološinos pjesę „Mama“ (iš rusų kalbos vertė poetas Marius Burokas).

Praėjusiame sezone šią ryškią jaunos kartos rusų dramaturgę lietuvių publikai pristatė režisierė Eglė Švedkauskaitė ir už spektaklį „Žmogus iš žuvies“ buvo nominuota metų jaunojo menininko premijai.

I. Kaniušaitė savo darbe norėtų kalbėti „apie universalius, galbūt net banalius dalykus – žmogaus smulkumą pasaulio ir amžinybės akivaizdoje. Apie tai, jog žmogus nori būti išgirstas, išklausytas šitam labai dideliam pasaulyje, kuris eina savo vaga nebūtin. Galų gale, apie tai, kad net jei žmogus suvokia, jog jo istorija yra viena iš milijono, jis vis tiek ilgisi kito, kartais tik vieno vienintelio žmogaus, kad bent akimirkai nebūtų taip žvarbu.“

Spektaklyje vaidmenis kuria pati Ieva Kaniušaitė ir aktorė Giedrė Giedraitytė.

Režisierės E. Švedkauskaitės spektaklis „Žmogus iš žuvies“ pagal vėlesnę A. Vološinos pjesę bus rodomas gegužės 19 dieną.

Po ilgos pertraukos žiūrovai galės susitikti su mėgiamu aktoriumi Valentinu Masalskiu jo paties režisuotame spektaklyje „Raudona“ pagal amerikiečių dramaturgo Johno Logano pjesę.

Jame V. Masalskis vaidina tapytoją Marką Rothko, vieną ryškiausių XX amžiaus pokario Amerikos meno avangardo asmenybių. Ir pagaliau, gegužės pabaigoje tikimės atnaujinti vienos ryškiausių praėjusio Lietuvos teatro sezono premjerų, lenkų režisieriaus Krystiano Lupos spektaklio „Austerlicas“ pagal W. G. Sebaldo romaną rodymą.

Trys šio spektaklio kūrėjai – aktorius Sergejus Ivanovas, kompozitorius Arturas Bumšteinas, vaizdo menininkas Mikas Žukauskas – apdovanoti 2020 m. „Auksiniais scenos kryžiais“, o iš viso „Austerlicas“ pelnė šešias nominacijas.

Ištikimus Jaunimo teatro žiūrovus kviečiame į paskutinius spektaklio „Skrydis virš gegutės lizdo“ rodymus gegužį ir birželį, o šeimoms su vaikais siūlome apsilankyti įsimintinuose jiems skirtuose spektakliuose „Arklio Dominyko meilė“ ir „Broliai Liūtaširdžiai“.

Gegužės 8 d. 19 val. ilgametis Jaunimo teatro aktorius, žinomas bardas ir kompozitorius Gediminas Storpirštis kviečia į savo jubiliejinį koncertą „Šaknys“, per kurį pristatys trigubą savo kūrinių kompaktinę plokštelę. Drauge su Gediminu gros ir grupė: Jonas Krivickas (gitara), Darius Miniotas (mušamieji), Ainis Storpirštis (balsas, klavišiniai), Vytis Nivinskas (kontrabosas), Vytautas Mikeliūnas (smuikas). Koncerte dalyvaus svečiai: Kristina Kazlauskaitė, Domantas Razauskas, Emilija Statinaitė, Gytis Paškevičius.

Birželį teatras tikisi pakviesti žiūrovus į savo spektaklius ne tik salėse, bet ir Chodkevičių rūmų kiemelyje.

Jaunimo teatro repertuarą bei naujienas galima rasti ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)