Būtent „Senė 2“ buvo spektaklis, įtvirtinęs naujai gimusio Oskaro Koršunovo teatro buvimą. Teatro kritikas Egmontas Jansonas, po spektaklio „Ten būti čia“ parašęs recenziją ir klausęs „Oskaro Koršunovo teatras?“, po „Senės“ ir „Senės 2“ atsakė teigiamai su šauktuko ženklu, rašoma pranešime žiniasklaidai.

„Vėl imta kalbėti apie Oskaro Koršunovo teatrą. Iš esmės nuo tada mūsų spektakliai, nors buvo vaidinami Akademiniame teatre, taip imti vadinti pačių kritikų. Mes tapome atskiru teatru, kuriam pavadinimas jau buvo suteiktas“, – prisimena O. Koršunovas.

Pasak teatro kritikų, lyginant su pirmaisiais dviem O. Koršunovo pastatymais, „Senė 2“ buvo milžiniškas režisieriaus žingsnis pirmyn.

„Naujoji „Senės“ versija palieka savo pirmtakę dulkėti teatro istorijoje kaip netobulą teatro eskizą. Palieka ji ir „Ten būti čia“, tapdama rafinuotu, precizišku režisieriaus kūriniu, šalta ir spindinčia sezono viršūne. Ne nuo prasmių gelmės ar idėjų šviežumo gniaužia kvapą – nuo režisieriaus reiklumo sau ir visiems, netgi nuo techninės meistrystės. Jokio pašalinio garso, apytikrės šviesos ar netikslaus judesio. Vietoj anoje versijoje buvusio karsto scenoje sukasi – be garso! – milžiniška dėžė, kuri yra ir karstas (į ją tyliai vaiduokliškai įsiropščia trys spektaklio personažai), ir stalas, sukąs nesibaigiantį „vodkos“ butelį. Prilipęs prie pamėkliškai siūbuojančios „Iljičiaus lemputės“, šlykščiai dūzgia mažutis ventiliatorius – tarsi musė prie musgaudžio. Prabyla tyla ir garsai, tamsa ir apšvietimas. Kalba tik tai, tada ir taip, kaip to reikia režisieriui“, – po premjeros rašė kritikė Rūta Vanagaitė.

„Šitas magiškas aktas atliekamas taip preciziškai, kad, iš juoko priraudojęs puslitrį, tu suvoki, jog apverkei patį save. Nesi joks likimo kalvis – tik raidės skruzdėlė nežinomo Dievo tekste. O. Koršunovo aktoriai žiūrovų akyse ašaras paverčia teatrine degtine. Toji „Koršunov Vodka“ yra vienas skaniausių Lietuvos teatro alkoholinių gėrimų. Ją gerti sveika. O Remigijaus „Beno“ Bilinsko vaidybą aš nominuočiau geriausiam visų laikų komiškam vaidmeniui lietuvių teatro scenoje. Amen“, – „Senę 2“ aptaria kritikas Rolandas Rastauskas.

„Senė 2“

„Senė 2“ kartu su „Ten būti čia“ buvo pirmieji O. Koršunovo spektakliai, pristayti prestižiniame Avinjono festivalyje. Tai įvyko dar 1997-aisiais. Spektaklis taip pat pristaytas festivaluose Didžiojoje Britanijoje, Lenkijoje, Italijoje, Estijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Švedijoje ir Suomijoje.

„Mus lydėjo sėkmė, pradėjo kviesti festivaliai. Žinoma, iš pradžių tai nebuvo tie didieji festivaliai, bet po truputį įsitraukėme į tarptautinį teatro gyvenimą, gavome pamatyti kitų šalių teatro, patirti , koks jis gali būti“, – tarptautinės karjeros pradžią prisimena O. Koršunovas.

„Senėje 2“ O. Koršunovą lydėjo beveik identiškas kūrybinių bendraminčių branduolys, kartu sukūręs „Ten būti čia“ ir „Senę“. Tai kompozitorius Gintaras Sodeika, dailininkas Žilvinas Kempinas, aktoriai Eglė Mikulionytė, Arūnas Sakalauskas, Remigijus Bilinskas, Vaidotas Martinaitis, Šarūnas Puidokas.

D. Charmso, A. Vvedenskio „Senė 2“ (rež. O. Koršunovas) online – jau nuo šio penktadienio, balandžio 16 d., 19 val., Tiketa.lt platformoje. Žiūrovai spektaklį galės pamatyti iki balandžio 26 d. imtinai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją