Bet koks flirtas jai tiesiog netiktų, o ir svarbiausi Lietuvos orkestrai, su kuriais Adrija bendradarbiauja nuo 2013-ųjų, to tiesiog nesuprastų. Austrijoje, Grace, įgijusi choro, orkestro dirigavimo, bažnytinės muzikos ir grigališkojo choralo magistrantūros studijų diplomus, A. Čepaitė puikiai derina visas šias veiklas. Šįsyk ją matysime prie Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro pulto, kurio Nacionalinėje filharmonijoje įrašytą koncertą „Klasikos efektas“ šeštadienį, balandžio 10-ąją, transliuos ir Delfi.

Koncerto programoje skambės skirtingais laikotarpiais sukurta, tačiau ta pačia vienietiškojo klasicizmo dvasia dvelkianti muzika – tai Vienos klasiko Wolfgango Amadeus Mozarto ir rusų XX amžiaus kompozitoriaus Sergejaus Prokofjevo simfonijos bei ankstyvoji ekspresionisto Richardo Strausso kompozicija pučiamiesiems.

„Ši programa turėjo tam tikras sąlygas. Jas diktavo karantinas, nes scenoje galėjo būti tik tam tikras skaičius muzikantų. Esame įpratę girdėti Lietuvos nacionalinį simfoninį orkestrą grojantį pilna – tutti sudėtimi, atliekantį didžiąsias partitūras. Šįsyk kūriniai, galima sakyti, skirti kamerinio orkestro sudėčiai”, – išduoda pasaulį su įvairiais kūrybiniais projektais apkeliavusi Adrija.

„Koncerto diena, aišku, yra pakylėta: susikaupimu, laukimu, jauduliu, buvimu ramybėje su muzika. Scena yra lyg muzikos šventovė, tad ir žengimui į ją privalu deramai pasirengti. Pirmiausiai siekiu dovanoti publikai muzikos grožį iš pačios širdies gelmės. Tą dieną ypatingai dėkoju Dievui už visą jo gėrį ir prašau palaiminimo“, – šypsosi A. Čepaitė.

Dirigentui, kaip beveik kiekvienam scenos žmogui, turi būti svarbu, kaip atrodo, kuomet atsistoja priešais publiką, chorą, orkestrą ar kitą kolektyvą. „Niekada nekūriau ir nekuriu sceninio įvaizdžio, ir jokio įvaizdžio. Muzika yra didesnė nei žmogus ar jo sureikšmintas ego, kuriam palaikyti tas „įvaizdis“ paprastai ir reikalingas. Aš esu moteris ir į sceną žengiu tiesiog moteriškai. Mano drabužiai yra dirigavimui patogūs, derami muzikos šventei. Tad įvaizdžio patarėjų neturiu. Atrandu, tai kas man prie širdies. Svarbu ištikimybė sau ir kūrybai“, – Adrija ir šia tema yra romi ir užtikrinta.

Maestra linki, kad šis koncertas atgaivintų širdis, o to karantino ir nežinios išvargintiems žmonėms labai reikia: „Linkiu, kad mūsų žmonės nepasiduotų liūdesiui ir nerimui; kad atnaujintų savyje gyvastį, surastų energijos šaltinius. Tebūnie tai muzika. Ištikusių negandų akivaizdoje mūsų tautą visada vienija dvasiniai ginklai, pirmiausiai, malda ir daina. Ir šiandien atminkime, kad esame vieni kitiems be galo reikalingi. Gera būti kartu. Kad ir per atstumą – šiandien švęskime muzikos grožį.“

Koncerto „Klasikos efektas“ transliacija internetu Delfi portale balandžio 10 dieną 21 val.

Daugiau apie planuojamą transliuoti koncertų ciklą laidoje „ARTimai“ pasakojo Lietuvos nacionalinės filharmonijos vadovė Rūta Prusevičienė ir Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro vyriausiasis dirigentas ir meno vadovas Modestas Pitrėnas. Ją peržiūrėti galite čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)