„1932-ieji buvo proveržio metai Pablui Picasso, – CNN teigė viena iš aukciono „20th Century Sale“ vadovių Vanessa Fusco. – Jam buvo 50 m., jis buvo jau daug pasiekęs, garsus. O kas laukia po kritikų pripažinimo? Ar šis pionierius toliau ieškos naujovių, ar tiesiog liks ištikimas praeičiai, susikurtai reputacijai?“

Dar būdamas vedęs Olgą Chochlovą (ši santuoka buvo audringa), Picasso pradėjo romaną su 17-mete Marie Therese Walter. Ji buvo jo mūza ir įkvėpė sukurti kelis garsiausius kūrinius – skulptūras, piešinius ir paveikslus. Daugumoje to laikotarpio jo paveikslų pavaizduota gulinti moteris, o paveiksle „Moteris, sėdinti prie lango“ nutapytas sėdintis siluetas.

„Šis meno kūrinys – įspūdingo dydžio. Drobės su moterimi aukštis – pusantro metro, – sakė V. Fusco. – Šis paveikslas su moterimi turi stipresnį psichologinį aspektą nei kitos drobės. Juntamas stiprus geidulingumas, bet to nepavadinsi gašlumu.“

Pastarąjį kartą paveikslą „Moteris, sėdinti prie lango“ pardavė Londono „Sotheby's“ aukcione 2013 m. vasarį. Pardavė už 44,8 mln. dolerių (su mokesčiais) pirkėjo atstovui. Pirkėjas buvo vienintelis norėjęs šio kūrinio ir dalyvavęs aukcione telefonu.

Pirmą kartą šį paveikslą pardavė „Christie‘s“ aukcione Niujorke 1997 m. už 7,5 mln. dolerių (su mokesčiais). Neseniai paveikslas buvo eksponuojamas dailininko parodoje „Picasso 1932“ Picasso muziejuje Paryžiuje ir „Tate Modern“ galerijoje Londone 2017–2018 m.

O gegužę vyksiančiame meno kūrinių aukcione „20th Century Art Evening Sale“ paveikslas bus parduodamas „Impresionistų ir šiuolaikinio meno kategorijoje“, kuri apima meno kūrinius nuo devyniolikto amžiaus aštunto dešimtmečio iki dvidešimto amžiaus devinto dešimtmečio.

V. Fusco teigimu, naujasis formatas sugalvotas, atsiradus poreikiui reformuoti aukcionų pobūdį ir derinantis prie to, kaip kolekcininkai renka eksponatus į savo kolekcijas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)