Irena Buivydaitė
– tokių skaitytojų pamiltų romanų kaip „Tikros ir netikros seserys“, „Kitapus veidrodžio“ ir „Rožių dvaras“ autorė. „Mėnesiena ir tu“ – jau keturioliktoji jos knyga. LATGA duomenimis, I. Buivydaitės knygos yra vienos iš skaitomiausių Lietuvos bibliotekose.

Netikėtai užgriuvus šeimos krizei ir vyrui Ugniui nutarus, kad jiems, užuot vykus atostogauti į Maljorką, reikia pagyventi atskirai ir nuspręsti, ką daryti toliau, Gabija su dukrele Mėja atsiduria jaukiuose tėvų, pianistės Kornelijos ir gydytojo Vismanto, namuose nedideliame Lietuvos mieste prie ežero. Gabija tikisi pasisemti stiprybės ir vilties iš tėvų santuokos, kuri visada atrodė tobulų šeimos santykių pavyzdys. Tačiau dukrelės rasta sena nuotrauka sujudina tai, kas atrodė taip tvirta ir neginčijama, netikėtai iškyla senos šeimos paslaptys, verčiančios Gabiją ieškoti atsakymų į klausimus apie savo gimimą, permąstyti, ar būna idealių santuokų, nuspręsti, ar įmanoma atleisti išdavystę. Bet kuo čia dėta mėnesiena?

Mėnesiena ir tu

V. Maksvytė laidoje prisipažino galvojusi apie I. Buivydaitę kaip reiškinį lietuvių literatūroje ir svarsčiusi, kas taip patraukia skaitytojus. Jos nuomone, autorės paslaptis – tai, kad ji pati yra paprasta, nuoširdi moteris ir savo romanuose kalba apie jautrius, paprastus, kiekvienam atpažįstamus dalykus, lyg apie žmones, kurie gyvena šalia mūsų, ar apie tokius, kaip mes patys.

V. Maksvytė pastebėjo, kad knyga gali sudominti skirtingų kartų atstovus, nes joje rutuliojasi pasakojimai apie dviejų kartų santykius: vyresniosios kartos, tėvų istorija matoma Sovietų Sąjungos laikais, skaitytojai gali pamatyti tuometinį Vilnių, nukeliauti į Maskvą, o jaunesnioji karta atpažins šiandienines aktualijas. Jaunoji pora, susipažinusi realybės šou, leis pamatyti jo užkulisius, įvertinti, kiek kainuoja vienadienė šlovė.

Pasak knygų ekspertės, knygoje nuotaika banguoja nuo ramių pamąstymų apie gyvenimo prasmę, susitaikymą su jo iššūkiais, iki labai dramatiškų, pačių sudėtingiausių klausimų ir pasirinkimų.

Kalbėdama apie Noros Paukštės debiutinę knygą „Pokerio žaidėjo mergina“ V. Maksvytė pabrėžė, kad ji yra paremta tikra istorija, lyg dienoraštinis pasakojimas jaunos moteris, kuri gyveno su nuo pokerio priklausomu vyru.

Pokerio žaidėjo mergina
V. Maksvytė patikslino, kad šiuo atveju kalbama apie internetinį pokerį, tad parodomas į jį įklimpusio žmogaus ir šalia esančios moters gyvenimas, bet per šią priklausomybę galima geriau pažinti ir įvairias kitas.

„Knyga yra liudijimas, kaip jaučiasi žmogus, būdamas santykiuose su priklausomu žmogumi. Kas domisi priklausomybėmis, tam bus labai atpažįstama gelbėtojo ir gelbėjamojo schema: galima daug suprasti, kodėl kiti lieka su priklausomais žmonėmis, nepasitraukia. Tai tikrai nėra lengvas laisvalaikio skaitinys, bet gali daug padėti suprasti apie santykius, priklausomybes“, – kalbėjo ji.

V. Maksvytė pastebėjo, kad karantino laikais, gyvenant tarp ekranų, knyga įgauna ir papildomą aktualumą, nes padeda suprasti, kaip lengva nuslysti nuo to, kas yra sveika, ir kokia ta riba, kai virtualus pasaulis mus pasiima ir nebeturime sąsajų jų realybe.

Jolita Herlyn – Vokietijoje gyvenanti lietuvių rašytoja. Baigusi filosofijos studijas Maskvoje, dėstė Klaipėdos universitete, dirbo miesto savivaldybėje, rašė straipsnius vietiniams laikraščiams, porą metų vedė TV laidą „Proto aistros“. Vėliau Kopenhagoje ketverius metus dirbo banke. Čia jos vyras Svenas ir pasiūlė šeimai persikelti į jo gimtąjį Hamburgą.

Jolitos Herlyn meilės, aistrų ir gyvenimiškos išminties kupini romanai buvo įvertinti skaitytojų. LATGA duomenimis, 2017–2019 metais Jolita Herlyn buvo skaitomiausių šalies bibliotekose lietuvių autorių trejetuke. Dabar skaitytojams ji pristato naują romaną „Šešėlių gaudytoja“.

Šešėlių gaudytoja

Dvidešimt septynerių metų Johana – sėkmės įsikūnijimas. Praeityje palikusi konfliktus su tėvais, jauna žurnalistė gyvena su karjeros laiptais kylančiu Marku, lanko senelių namus puoselėjančią ekscentrišką tetą ir ieško įdomių temų straipsniams. Kai darbas Johaną nuveda į sergančių ežių prieglaudą, jos gyvenimas ima keistis. Merginą ima lankyti keisti sapnai, ji regi paslaptingus ženklus ir vis dažniau jai kyla klausimas, ar čia tikrovė, ar tik laki jos vaizduotė… Tačiau žurnalistės smalsumas nugali, ir Johana ima ieškoti visų šių įvykių priežasčių, kol galiausiai mažutėje Danijos Skarės saloje ji gauna atsakymą. Ir sužino, kad meilę nuo beprotybės skiria tik vienas žingsnis.

Tai jaudinantis, įtaigus ir spalvingas romanas su detektyvo elementais apie meilę ir jos iliuziją, apie drąsą kliautis intuicija ir apie tai, kad kelio gale mūsų visada laukia apdovanojimas.

Pasak V. Maksvytės, J.Herlyn yra meistriška pramoginių romanų rašytoja ir šį kartą ji sugrįžta su labai spalvinga knyga. Beje, romane aprašoma Danijos sala, joje veikiantis ekologiškų ledų fabrikas ir netgi jame dirbanti Rita iš tiesų egzistuoja.

„Kas namuose, kas nekeliauja, pasiilgę kelionių, pasiilgę ištrūkti iš savo realybės, nori pasimėgauti skoniais, kvapais, kitų šalių kultūromis – tai tikrai bus ta knyga“, – sakė ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)